Нейрографиката стимулира т.нар. огледални неврони, открити от италиански учени в

...
Нейрографиката стимулира т.нар. огледални неврони, открити от италиански учени в
Коментари Харесай

Нов метод за рисуване може да реши проблемите, свързани с дефицита на вниманието

Нейрографиката подтиква така наречен огледални неврони, открити от италиански учени в края на предишния век. Именно те съгласно редица експерти са повода за появяването на емпатия при хората и даже – за възникването на човешката тирада

 

В актуалния претрупан с осведомителни източници и известия свят дефицитът на внимание се трансформира във все по-сериозен проблем за огромна част от популацията. Стотиците известия, електронни писма, вести и други външни тласъци ни разконцентрират съвсем през целия ден (а нерядко и през нощта), пречейки ни да работим и учим дейно, или просто да си почиваме. Нашето лично внимание последователно се трансформира в най-важния ни запас, който е все по-ограничен под въздействието на новите технологии. Налага се потребността от нови неинвазивни способи, които да възстановят салдото и да ни върнат контрола върху личните ни мисли.

Един подобен способ е все по-популярната по света, а от скоро – и в България – нейрографика. Тя е измислена от съветския професор Павел Пискарьов и се базира на въздействието на мозъка и невроните посредством изобразяване на характерни детайли. У нас сесии по нейрографика се организират в българския център за личностно развитие . Той е основан от опитния коуч Мая Бонева – Mahama, която събира в своя екип потвърдени експерти в разнообразни области на личностното развиване и логиката на психиката. Сред тях е и Лалка Павлова, сертифициран експерт – нейрографик, който постанова у нас новаторския способ за работа върху себе си посредством изобразяване.

“Нейрографиката е развой, в който посредством изобразяване повлияваме на невронните мрежи, образуващи невропътеките в мозъка ни. А невропътеките са местата, където са записани механизмите ни за разбиране и справяне с всичко в живота. И в случай че желаеме да създадем каквато и да е смяна на нещо, с което не сме в синхрон, което усещаме, че не ни е от изгода, то би трябвало да пренаредим точно невронната мрежа, отговаряща за него ” – споделя Павлова.

Нейрографиката въздейства на мозъчната активност и до известна степен я мери, само че без прибягването до каквито и да е уреди. Когато види даден облик, мозъкът извиква от базата данни познатите опитности, начертава известните модели на държание и не ни оставя огромен избор, с изключение на да ги преповторим. Нейрографиката заобикаля тази му “услужлива ” специфичност, като не работи с познати облици. Методът употребява базови фигури, цветове и линии, които не приказват нищо на рационалния разум. Нейрографиката е основана на Юнгианската интерпретация за структурата на съзнанието и подсъзнанието. Различното при нея е, че слага това познание в процедура и построява връзка сред всяко от равнищата на подсъзнанието с рационалната част. Това се случва през друг вид изобразяване на всеки обособен стадий. Основната цел е под управлението на сертифициран експерт да нарисуваме нови невронни пътеки и в последна сметка да се оправим с проблеми като недостиг на вниманието, страхове, блокажи, контузии, както и с провокации като неналичието на обич, превъзмогване на загуба и разлъка с непосредствен, незадоволство от живота, стрес и напрежение и други

Важно място в развиването на нейрографиката заема откриването в края на предишния век на така наречен огледалните неврони. Това са неврони, срещащи се при разнообразни бозайници, както и при индивида, които отразяват непознати дейности, все едно те се правят от самия наблюдаващ. В научните среди се счита, че точно огледалните неврони са виновни за съществуването на емпатия при хората и даже за способността ни да развием човешка тирада. Вече има отзиви, определящи огледалните неврони като не по-малко значими за логиката на психиката, колкото е откритието на ДНК за биологията.

„ Когато рисуваме по избрана тематика и претърпяваме нейната промяна на листа, огледалните неврони възприемат новия процес и започват построяването на невропътеки за неговото осъществяване. Това демонстрира, че мозъкът на процедура не прави разлика сред същинското “реално ” и имитираното “реално ”. Преживяването, до момента в който рисуваме, провокираните страсти и чувства са изцяло задоволителни, с цел да схване нашият разум нейрографичния развой като действителност. Докато рисуваме нейрографика, безусловно рисуваме новите си невронни връзки “ – споделя още Лалка Павлова от Mahama’s Life School.

Тя прибавя, че рисуването на нейрографика е доста характерно положение, съчетаващо централизация в процеса на основаване на рисунката и фокус в себе си. Това е и една от спецификите на метода, с която той се отличава от художествено изобразяване или пък от арт – лечението. Един от главните правила е, че рисуващият е по-голям от рисунката, а тя е просто поле. Процесът води и до възобновяване на вниманието и салдото на равнища разум, дух и тяло – област, която е измежду целите на българския център за личностно развиване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР