Неврофизиолози за пръв път анализираха мозъчната дейност на човек, който

...
Неврофизиолози за пръв път анализираха мозъчната дейност на човек, който
Коментари Харесай

Изследват мозъка на мъж, който ослепя за цифрите от 2 до 9

Неврофизиолози за пръв път проучиха мозъчната активност на човек, който не може да вижда цифрите от две до девет, само че може да чете и да поддържа връзка обикновено с близките, оповестява ТАСС.

" Този човек е истински абсурд. Опитахме се да разберем какви когнитивни процеси протичат в мозъка му и по какъв начин ", споделя Майкъл Маклоски, неврофизиолог от университета Джонс Хопкинс в Съединени американски щати. Той и сътрудниците му са обобщили резултатите от проучването си в публикация за списанието на Националната академия на науките на Съединени американски щати.

Увреждането на разнообразни мозъчни тъкани вследствие на инсулти, контузии или генетични недостатъци от една страна са причина за развиване на тежки нарушавания в работата на мозъка или на причудливи аномалии, които не са присъщи за останалите хора. От друга страна хората с сходни проблеми постоянно оказват помощ на учените да разгадаят вътрешните механизми на работа на мозъка и на човешкото схващане.

Преди две години английски неврофизиолози под управлението на проф. Саймън Барън-Коен разкриха механизма на развиване на необичаен тип синестезия - способността да се " вижда " музиката и изучиха генома на представители на три фамилии, притежаващи тази рядка особеност, написа dariknews.bg.

Маклоски и сътрудниците му откриха забавна и необикновена специфичност на човешкото схващане и усещане на околния свят, изучавайки работата на мозъка на доброволец, измъчен от рядка форма на невродегенеративна болест. Доброволецът, прочут единствено с буквите Р.Ф.С., дълго време не е имал никакви проблеми с работата на мозъка.

През 2010 година той стартира да страда от мощни главоболия, загуба на зрение и мускулни конвулсии, както и от голям брой други недоволства, които се задълбочават. Впоследствие лекарите откриват, че недоволствата са свързани с това, че при пациента атрофира забележителна част от кората, мозъка и дълбинните пластове на мозъка.

През август 2011 година тези процеси водят до развиването на странна форма на метаморфопсия, която се показва в дисторция във възприемането на цветове, форми, състояние и други Пациентът, който е 60-годишен геолог, изгубил способността си за разпознава цифрите от две до девет поотделно и в комбинации.

Вместо това пациентът виждал набор от инцидентни линии и други безредни рисунки, самият мъж споделя, че вижда нещо като " топка спагети ". Неврофизиолозите открили, че всеки дребен предмет, подложен пред една от тези числа, става незабележим за мъжа. Въпреки това обаче той резервира способността си да чете и да възприема останалите предмети в близост.

Подобна изборна метаморфопсия по принцип е невъзможна, споделя Маклоски. Затова учените изследвали мозъка на доброволеца с електроенцефалограф, до момента в който му давали да гледа изображения на предмети с и без числа върху тях.

Изследването открило, че без значение, че не вижда цифрите и вписаните в тях изображения, мозъкът му реагира безусловно идентично съгласно енцефалографа при типа им, както и при типа на вписани в числа изображения. Последващите опити разкрили, че мозъкът на мъжа разпознава и разчита думи, вписани в числа, без значение от това, че мъжът не осъзнавал съществуването им.

Резултатите от проучването демонстрират, че усещането и съзнанието не са неразривно свързани, както до момента смятаха множеството философи и неврофизиолози, а са обособени явления. Учените занапред ще обясняват по какъв начин са свързани между тях и за какво връзката сред тях е нарушена в мозъка на Р.Ф.С.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР