Неврофизиологът Джордан Графман (Jordan Grafman) и колегите му са определили

...
Неврофизиологът Джордан Графман (Jordan Grafman) и колегите му са определили
Коментари Харесай

Паранормалното намери обяснение

Неврофизиологът Джордан Графман (Jordan Grafman) и сътрудниците му са определили съответни сектори и процеси в мозъка, позволяващи да се преживее тайнствен опит.

Учените са открили, че срещата с „ висшата действителност “ става допустима, когато човек отключва друг жанр блокировки на усещането. Откритието е оповестено в сп. Neuropsychologia, написа Live Science.

Паранормалното (видения на Бога, други свръхестествени същности, транс) се явява извънредно субективно и непредсказуемо, което съществено затруднява неговото проучване в лабораторни условия.

И въпреки всичко измежду учените съществуват две групи теории, описващи такива феномени от позиция на неврофизиологията. Привържениците на първата считат, че в мозъка има специфични „ точки на Бога “, чиято активация води до тайнствен опит. Привържениците на втората настояват, че за откриването на извънредно събитие е належащо да се изключат избрани сектори, потискащи и блокиращи усещането.

Графман и сътрудниците му получили доказателства за втората доктрина. Те работили със 116 ветерани от американската война във Виетнам, претърпели както тайнствен опит (на войната те чували гласа на Бога и виждали членове на своето семейство, останали в САЩ), по този начин и контузии на основния мозък. Тези доброволци били съпоставени с 32-ма относително здрави ветерани. Всички участници в проучването минали през компютърна томография.

Оказало се, че паранормалното постоянно съпътства увреждания, нанесени на темпоралния и фронталния дял на основния мозък. Следващите проучвания посочили, че най-интензивните прекарвания са свързани с контузии на дорсолатералната префронтална кора – сектор, играещ основна роля в забавянето и блокирането на чувствата.

Учените считат, че мистичният опит се локализира в челния дял на мозъка – един от най-развитите у индивида. Именно челните дялове оказват помощ на Homo sapiens да осмисли постъпващата към него информация за света. Но дорсолатералната префронтална кора блокира и забавя всичко, което излиза отвън избрани рамки, добавя Lenta.ru.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР