Невидимите писатели-духчета, които се промъкват в информационния поток и роботчетата

...
Невидимите писатели-духчета, които се промъкват в информационния поток и роботчетата
Коментари Харесай

Икономистът говори: Писатели – духчета трансформират медийната индустрия

Невидимите писатели-духчета, които се промъкват в осведомителния поток и роботчетата – рапортьори, които постановат промени в новинарския бизнес- Тази тематика сложи на фокус ректорът на Бургаския свободен университет проф. доктор Милен Балтов. В авторската графа „ Икономистът приказва “ по Дарик Югоизток, той обясни пред слушателите приложението на новите принадлежности в изкуствения разсъдък като известния ChatGPT в подтекста на публицистиката и медиите.

И даде сладкодумен образец за фалстарта на Националното радио в Съединени американски щати в опита за генериране на човекоподобен тест от роботи. До парадокса на аналогии с жанрове за възрастнисе стигна,при отразяването на новината за изстрелването на най-мощната ракета в историята, основана от SpaceX, която се взриви минути след изстрелването си. Показателен случай, който слага под въпрос метода, по който работят логаритмите, успеваемостта на изкуствения разсъдък и следствията върху медийното наличие.

Проф. Балтов сложи отвън приложното поле на високата класа в публицистика, автоматизирането на труда на представителите на четвъртата власт и заместванетос ботове. Норазясни, че още през 2014 година най-старата осведомителна организация в САЩ- Асошиейтед прес употребява умни роботи-репортери за правенето и публикуването на автоматизирани доклади и отчети, свързани с финансовите резултати на разнообразни компании, публикации - до този миг привилегирована зона за икономическите специалисти от бизнес-ресорите.

Във Англия пък, единствено с пет души-качествени публицисти, благодарение на стратегия за автоматизирано основаване на текс, компания – радар е съумяла да обработи към 400000 къси известия за събития в графство Есекс.В Норвегия робо-алгоритми се употребяват от медиите за редуциране на изявления с фокус обществените мрежи, разясни той.

В момента, уточни проф. Балтов, следим разбъркване на пластовете, разясняват се и разтърсвания на пазара на труда: „ Моето мнение е, че както в доста специалности, за които се смяташе, че ще изчезнат, ще се получи обратно- заетостта ще стана по-голяма, а експертизата – по-висока. Много допустимо е тук, с помощта на дейната работа на изкуствения разсъдък и сегашните му форми, в действителност да се основат предпоставки, класическите публицисти да се освободят от механичния труд. Ще може да бъде разпознат и създателя, който действително прави наличие. И ще се „ поначупи “ монопола на хората, които дирижират медиите. Или другояче казано, при изискване, че има толкоз генериращи информации и благоприятни условия, в огромна част от случаите, няма да зависи от това кой от коя Лафка си купува кафето “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР