Невероятно откритие, свързано с древната цивилизация на маите, изплува от

...
Невероятно откритие, свързано с древната цивилизация на маите, изплува от
Коментари Харесай

Гигантски мегаполис на маите изплува от джунглата

Невероятно изобретение, обвързвано с античната цивилизация на маите, изплува от джунглите в Гватемала. Над 60 000 структури, образуващи мегаполис с издигнати автомагистрали, площади, дворци и жилищни здания, изуми научния свят.

Находката без подозрение може да бъде избрана като една от най-големите и невероятни археологически открития за цивилизацията на маите за всички времена. Сред скритите руини има остатъци от пирамиди, дворци и пътища.

Уникална лазерна технология е помогнала на учените да видят под растителната завивка в северната част на Петен — област наоколо до към този момент познатите градове на маите. Благодарение на нея са локализирани къщи, дворци, пирамиди, издигнати автомагистрали и защитни укрепления. Откритието е следващото доказателство, че цивилизацията на маите, живяла в Централна Америка, е била в своя подем преди 1500 години и е превъзхождала даже тези в антична Гърция и Китай.

Откритият мегаград е по-сложен от всичко, което в миналото учените са очаквали да открият. Поразителните остатъци от просторен доколумбов мегаполис е бил населяван от над 15 милиона души. Около него има толкоз доста огромни отбранителни стени, укрепления и замъци, че може да се допусна, че тези хора са водели доста войни по време на съществуването си.

Откритието е направено благодарение на технологията Lidar - система за светлинно разкриване и премерване. С помощта на аероплан със скенер на борда са картографирани над 2100 кв. км. от джунглата Петен, която граничи с Мексико и Белиз. Триизмерните карти на повърхността са основани благодарение на пулсиращ лазер, обвързван с GPS система. До този миг археолозите даже не са забелязали крепостните стени, които не престават с километри.

Откритието обаче идва с нови проблеми. То е голямо и би трябвало да бъде проучено, а това изисква време и средства. Информацията, която мегаполисът дава, е компресирана и споделя историята на една 3000-годишна цивилизация. Укрепените уреди и огромни пътища разкриват модификации на естествения ландшафт, направени от маите в невъобразим до момента мащаб. Данни демонстрират, че считаните до този миг за необитаеми ниско области също са били гъсто обитаеми.

Получените изображения демонстрират пътища, свързващи градските центрове и кариерите за рандеман на материали, също по този начин съвременни системи за напояване и терасиране, които поддържат селското стопанство. Открити са и градски центрове с тротоари, жилища, тераси, церемониални центрове, напоителни канали и укрепления.

Проучването им безспорно ще потвърди, че маите са били една от най-развитите и съвременни от технологическа гладна точка цивилизации, които са населявали планетата ни до този миг. Никой античен народ не се е развивал дотам в подобен ранен стадий от историята.

Едно от най-изумителните неща, открити до този миг, е комплицираната мрежа от пътища. Движението по нея е било извънредно натоварено. Причината – тя съставлява издигнати над земята необятни автомагистрали, позволяващи на хората елементарно да минават пред джунглата даже през дъждовния сезон.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР