Невероятният устрем по делото Барселонагейт, странно възникнал в прокуратурата след

...
Невероятният устрем по делото Барселонагейт, странно възникнал в прокуратурата след
Коментари Харесай

Всички разследват Барселонагейт - сега и Градска прокуратура се самопроверява

Невероятният порив по делото " Барселонагейт ", необичайно зародил в прокуратурата след 15 май, продължава. Сега - с вътрешна инспекция за какво наблюдаващият прокурор е карал чиновници да работят ексклузивен труд. Има и днешна позиция на градския прокурор Илиана Кирилова.

Става ясно, че тя дава отговор " на разпространена информация за образувано дисциплинарно произвеждане против наблюдаващия прокурор по делото „ Барселонагейт “.  

Ако се съди по прокурорския пресцентър - има нещо налично, само че то е единствено инспекция (засега) против въпросния наблюдаващ прокурор.

Тя касае сигнал против него - че издал устно разпореждане за полагане на ексклузивен труд на 3 юни от чиновници на СГП. А за това не бил известен административният началник, за който си има ред по какъв начин да кара чиновниците да работят изключително.

" Проверката ще прецизира дали има предпоставки за търсене на дисциплинарна отговорностпо реда на Закона за правосъдната власт - прецизират от пресслужбата на Кирилова.- 

Съществуват рационални учредения да се счита, че по този метод е допуснато нарушаване на трудовото законодателство. "

И - очевидно с цел да не си помислим нещо, се споделя категорично:

" Предмет на инспекцията не е какви дейности по следствието са извършени, по кое време и за какво, защото това е само и единствено от компетентността на наблюдаващия прокурор. "

Клуб Z няпомня, че при избухванто на войната межу някогашния основен прокурор Иван Гешев и сегашния и.ф. Борислав Сарафов и двамата се упрекваха в бездействия, операции или пък опити за въздействие точно на делото, известно като " Барселонагейт " и касаещо манекенка с малко дете, разполагаща с неизяснени милиони в каталунската столица.

Детайл е, че Илиана Кирилова бе измежду хората, посочени от Борислав Сарафов, че са участвали, дружно със зам.-главните на " пред-оперативката ", свикана от Иван Гешев сутринта на 15 май, преди да даде брифинг и да заяви, че су му пращани известия от " лицето Бойко Методиев Борисов ".

След години безмълвие, след датата 15 май, изцяло деполитизираната прокуратура непринудено се сети за преписката, която евентуално е по члена от Наказателен кодекс за пране на пари. Но доста за нея не се знае.

За сметка на това единствено след 15 май пресцентърът на Иван Гешев популяризира 3 (три) прессъобщения, касаещи делото. 

Първото - че се възобновяват група каузи (срещу Бойко Борисов, Мария, Габриел и др.), второто - че се претърсват адреси и е пратена правосъдна поръчка до Турция.

Третото известие бе, че Гешев е внесъл спомагателни материали по " Барселонагйт ".

Може да се брои и четвърто - защото преди пътуването си да европарламента в Страсбург Гешев заплашваше, че ще споделя точно данни за такива каузи. Нещо, което по този начин и не се случи.

Ето и днешното прессъобщение на прокуратурата в оригинал:

ПОЗИЦИЯ НА АДМИНИСТРАТИВНИЯ РЪКОВОДИТЕЛ НА СГП

27.06.2023 година

Настоящата позиция на административния началник на Софийска градска прокуратура (СГП) е предизвикана от журналистически запитвания по отношение на публикувана информация за образувано дисциплинарно произвеждане против наблюдаващия прокурор по делото „ Барселонагейт “.

Градският прокурор е издал заповед за осъществяване на инспекция по административна кореспонденция.

Повод за инспекцията е устното предписание на наблюдаващия прокурор по делото " Барселонагейт: за полагането на ексклузивен труд на 03.06.2023 година от чиновници на СГП, без разпореждането и знанието на административния началник.

Проверката ще прецизира дали има предпоставки за търсене на дисциплинарна отговорност по реда на Закона за правосъдната власт.

Съществуват рационални учредения да се счита, че по този метод е допуснато нарушаване на трудовото законодателство. В сегашния случай е следвало административният началник да бъде известен, с цел да се изготвят заповеди за полагане на ексклузивен труд и по този метод да бъдат предпазени правата на чиновниците.

Предмет на инспекцията не е какви дейности по следствието са извършени, по кое време и за какво, защото това е само и единствено от
компетентността на наблюдаващия прокурор.

Проверката е предоставена на съображение Методически насоки за работа на административните ръководители на прокуратури при практикуване на пълномощия по дисциплинарна отговорност, издадени от Висш съдебен съвет.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР