Невероятни вкусотии и безброй детски забавления посрещнаха малчугани и техните

...
Невероятни вкусотии и безброй детски забавления посрещнаха малчугани и техните
Коментари Харесай

Блини, пурени банички и чак-чак на „Етно кухня на колела“ в ...

Невероятни вкусотии и безчет детски занимания посрещнаха малчугани и техните родители в парк " Рибница ".  Там врят и кипят две огромни събития - седмият панаир на кулинарното изкуство „ Етно кухня на колела “ и вторият Фестивал за децата и фамилията „ Синьо лято “. В парка царува същинско забавление, а ароматът на кулинарни изкушения притегля от ден на ден хора. 





Официален старт на Панаира на кулинарното изкуство „ Етно кухня на колела “ бе даден с показване на арменска, съветска, италианска и балканска обичайната кухня. Eтно щандовете  предлoжиха на посетителите над 15 типа блини – тип домашни палачинки, които са обичайната закуска за децата от рускоговорящите източноевропейски страни. Домакините от арменската общественост бяха приготвили кекс със сушени плодове и пурени банички. Имаше и апетитен сладолед, обезпечен от италианската общественост в Пловдив. За първа година „ Етно кухня на колела “ предложи и балканска скара – сръбски, македонски и български топли ястия, приготвени на плам.





Посетителите бяха изправени пред един от най-трудните избори в живота си - коя да е първата вкусотия, от която ще опитат. Дали да стартират първо с саралия или пък с меденото прелъщение чак-чак? Защо пък не първо къстъба с картофи или пирожки с яйце и зелен лук? Май бонбоните с фурми са по-подходящи?



„ За тези посетители, които са за първи път на наши събития, ще напомним, че във Фондацията работим дружно представители на седем етноса от три религии. Нашата съществена идея е, посредством културните планове, които осъществяваме, да даваме своя образец и да насочваме посланието - всички можем да живеем дружно в мир и съгласие, без значение на генезис и изповедание. Във времена като днешните, ние, възрастните носим още по-голямо задължение, тъй като е значимо децата ни да помнят не дни на забрани с маски и войни, а завета, че постоянно можем да се хванем за ръце, с цел да вършим добро; постоянно можем да градим дружно един по-слънчев свят; да се забавляваме заедно; да се усмихваме дружно..., тъй като единствено здравето и насладата в очите на децата ни имат значение за всички нас и дават смисъл на живота тук. Нека тази сцена и този парк се трансфорат в същинско свободно и ярко пространство за изкуство - показано от децата за децата на този неповторим град.Да си пожелаем от сърце вкусни и занимателни фестивални и панаирни дни, по време на които, сигурна съм, ще научим доста повече един за различен, без значение от кой завършек на света е рода ни - тук всички сме дружно и вършим най-стария жив град в Европа още по-колоритен “, показа ръководителят на Фондация „ Заедно “ Лалка Златанова.



„ Радвам се, че Фондация „ Заедно “ избра за втора поредна година нашия прелестен парк ‚Рибница “ за провеждането на този важен фестивал. Неслучайно този план е включен в Културния календар на Пловдив, тъй като той има за цел да сплотява другите общности в града ни.Нека в атмосфера на мир, обич и приемливост нашите деца-децата на Пловдив, дружно да творят и се радват.И дано пъстрата стратегия от събития бъде сплотяващ фактор, че всички би трябвало да отстояваме един „ Мирен свят “-чрез музика и изкуства “, сподели кметът на регион „ Северен “ Стоян Алексиев. Специален посетител на събитието бе почетният консул на Италия Джузепе Ди Франческо.



Прекрасен танцов театър „ Танци на народите “ в няколко елементи, откриха красивите девойки от Балетен Танцов Център  „ Грация “ – гр. Казанлък. Облечени с обилни костюми, те зарадваха публиката с вариации на балета  „ Дон Кихот “ и „ Пахита “, както и колоритни  казахски, памирски, съветски, китайски, испански и други присъщи етно танци, готови извънредно професионално от хореографите Алла Ангелова и Юлиана Ангелова. Малчуганите, които обичат да рисуват, имаха опцията да се включат в пленер навън „ Мирен свят “, благодарение на преподавателите Полина Тодорова, Кети Георгиева, Здравка Тодорова и ученици от Националната художествена гимназия „ Цанко Лавренов “.Други деца пък с огромен възторг взеха присъединяване в Арт работилницата на арменската общественост.





Програмата продължи с театралния театър „ Лече Буболече “ на спектакъл „ Хамелеон “ по приказката на Георги Авгарски. Спектакълът, предопределен за деца от 3 до 7 години, бе забавен за възрастните, защото бе поднесен с доста комизъм и лекост. Последва прелестен концерт на надарени деца с присъединяване на „ Магия Мини “ от „ Арт Войс Център “, Пламен Койчев-барабани и Момчил Кехайов-китара. Малки и огромни се любуваха и на още един танцов спектакъл-арменски национални танци с присъединяване на деца към ОАБС „ Парекордзаган “. В края на фестивалния ден бе подредена галерия от пленера и бе изтеглена лотария с доста награди. 

фотоси от Наташа Манева

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР