Неверни данни и грешни заключения, така PensionsEurope коментира доклада на

...
Неверни данни и грешни заключения, така PensionsEurope коментира доклада на
Коментари Харесай

PensionsEurope опроверга Любомир Христов за втория стълб

Неверни данни и неверни изводи, по този начин PensionsEurope разяснява отчета на Better Finance за пенсионните фондове в България.

На 24 септември т.г. Better Finance разгласява осмото издание на своя отчет по отношение на действителната рентабилност на дълготрайните и пенсионните спестявания, чиято цел е да покаже доходността от пенсионните спестявания в другите страни през последните 20 години.

"Съвместно с нашия член от България, БАДДПО (Българска асоциация на сдруженията за в допълнение пенсионно осигуряване), PensionsEurope в детайли проучва профила на България и стигна до заключението, че включената информация в отчета на Better Finance e невярна/некоректна ", пишат от там. Въз основа на погрешни данни Better Finance прави неверни изводи и декларира, че българските пенсионни фондове от втория дирек на пенсионната система са се провалили. Докладът стига до такава степен, че предлага в бъдеще (започвайки да вземем за пример през 2022 г.) вноските да се трансферират в първия дирек – този на държавното публично обезпечаване, и да се моли към прекачване на съществуващите пенсионни спестявания от втория дирек към държавния фонд - Национален осигурителен институт.

„ Коефициентът на възрастова взаимозависимост в България се чака да бъде 55% към 2050 година, което значи, че на всеки пенсионер ще има по-малко от двама души в трудоспособна възраст, и това е една от най-тежките прогнози за всички страни, които влизат в обсега в отчета. По този метод излиза наяве, че в България системата за пенсионно обезпечаване в солидарния дирек – pay-as-you-go- ще бъде изправена пред голям брой провокации и пенсиите от финансовите фондове за ДЗПО ще са все по- нужни, с цел да се реализиран съответни и устойчиви пенсии. " Това разяснява Мати Леппала, основен изпълнителен шеф и общоприет секретар на PensionsEurope.

„ Профилът на България съдържа няколко погрешни цифри и калкулации - най-важното е неправилният % на възвращаемост за българските пенсионни фондове. Докладът на Better Finance като цяло включва неверна информация за България. Например в отчета погрешно се показва, че „ в България данните за фондове на ДЗПО (стълб II и III) не са разполагаем от 2018 година “, до момента в който българският регулатор, т.е. Комисията за финансовнадзор, дава на тримесечна база цялостно обявяване за развиването на пенсионния пазар по типове фондове от всички пенсионноосигурителни сдружения в страната, с еднообразно качество и количество на информацията “, написа Леппала.

В своя отчет във връзка с България Better Finance предлага да се анулира пенсионна промяна от 2000 година, а това в действителност би означавало национализиране на самостоятелните пенсионни спестявания в България. PensionsEurope предизвестява, че рекомендацията на Better Finance би била в ущърб на българските пенсионери. През 2021 година в България ще започва етапа на погашение на втора пенсия от частните пенсинни фондове и сходни рекомендации за унищожаване на съществуващата пенсионна система биха нанесли огромна щета.

„ Въз основа на погрешна информация, рекомендацията на Better Finance, вноските във втория дирек да бъдат анулирани и спестяванията на обезпечените лица да бъдат трансферирани в държавния дирек, е рискова ", споделя още господин Леппала. "Тази рекомендация също е в огромно несъгласие с многочислените рекомендации на Европейската политика, най-новият План за деяние на Съюза на финансовите пазари от септември 2020 година, акцентира значимостта от укрепването на спомагателното пенсионно обезпечаване, с цел да могат всички европейци да имат съответен и резистентен приход на старини. "

Съществува също по този начин и очевидна променчивост в посланията на Better Finance. В своето прессъобщение „ Демонтирането на естонската пенсионна система не е отговорът “(от 27 октомври 2020 г.) Better Finance правилно приканва да се анулира решението за унищожаване на втория (професионален) дирек на естонската пенсионна система. Ако Better Finance приканва да не се жертва дълготрайната и пенсионната адекватност в Естония, за какво е подготвена да го направи в България? “

Като цяло, PensionsEurope приветства проучванията за качеството на професионалните и персоналните пенсии и резултатите от пенсионните спестявания, само че също по този начин мощно поддържа правата на обезпечените лица. Заедно с нашите асоциации, членове на PensionsEurope, сме подготвени за по-нататъшно съдействие с Better Finance, за възстановяване на методологията и качеството на отчетите им. Осигуряването на качество е от решаващо значение и поради обстоятелството, че близо 60% от годишния доход на Better Finance идва от Европейския съюз, т.е. от европейските данъкоплатци.

За PensionsEurope

съставлява националните асоциации на пенсионните фондове и други сходни институции за работодателски и финансови пенсии. Някои от членовете ръководят напълно самостоятелни пенсионни схеми. В PensionsEurope членуват 24 от 17 държави-членки на Европейски Съюз и 4 други европейски страни. Организациите, членове на PensionsEurope, обезпечават разнообразни типове работодателски пенсии за над 110 милиона души. Чрез своите членове PensionsEurope съставлява над 4 трилиона евро активи, ръководени за бъдещи пенсионни заплащания. В допълнение, доста от членовете на PensionsEurope дават и персонални пенсии, които са свързани с трудово правно отношение.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР