Нестабилността на средата, в която се формират екзопланети, в повечето

...
Нестабилността на средата, в която се формират екзопланети, в повечето
Коментари Харесай

Защо не е открит извънземен живот досега?

Нестабилността на средата, в която се образуват екзопланети, в множеството случаи осъжда на гибел формите на извънземен живот, сочат резултатите от проучване на астробиолози, заяви сп. " Сианс е авнир ".

Астрономите са единомислещи, че Вселената е цялостна с екзоплнети, доста от които са в обитаемата зона. Вероятността да се открие живот там обаче е минимална, тъй като той би се сблъскал с изключително негостоприемни изменящи се условия.

Виж още: Всички сме извънземни!

" Средата, в която има примитивна планета, в множеството случаи е нестабилна. За да може планетата да е обитаема, е належащо формите на живот да контролират парниковите газове, като въглеродния диоксид. Така ще се поддържат постоянни температури на повърхността. Преди към 4 милиарда години освен Земята, само че и Венера и Марс евентуално са били обитаеми. Един милиард години след образуването си обаче Венера се трансформирала в нещо като парник, а Марс навлязъл в ледникова ера. Животът на Земята съумял да управлява тези параметри, само че формите на живот на Венера и Марс не са съумели да го сторят ", разясни Чарли Лайнуивър от Австралийския народен университет.

Учените са на мнение, че неоткриването на форми на живот отвън Слънчевата система се изяснява от догадка, която гласи, че зараждащият се живот на планета не трансформира задоволително бързо климата, който господства на новоформирали се небесни тела.

На Земята бактериите и фитопланктонът интензивно вземат участие в регулирането на някои газове в атмосферата, като въглеродния диоксид, който е измежду основните виновници за парниковия резултат, показва Българска телеграфна агенция. Според учените това контролиране е закъсняло на други планети и климатът там прекомерно дълго остава безреден, а това осъжда на гибел примитивните форми на живот, които биха се появили на бял свят.

Следователно, в случай че един ден бъдат открити следи от живот във Вселената, множеството фосили ще са формирани от елементарни микробни кафези, тъй като на многоклетъчните организми са нужни милиарди години, с цел да еволюират.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР