Несравнимо по-подготвени сме за ръст на заразените с в сравнение

...
Несравнимо по-подготвени сме за ръст на заразените с в сравнение
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Несравнимо по-подготвени сме за скок на заразените


Несравнимо по-подготвени сме за растеж на инфектираните с спрямо началото на епидеията. Няма нищо общо обстановката от края на март и април със обстановката в края на август и септември, съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев да полемика, обвързвана с проблемите и опциите на лечебните заведения.

В момента опциите за банкет на лечебните заведения са големи. Освен тези 700 пациенти, които не желаят да спаднат, които лекуваме в болница сега, ние имаме най-малко още 1000 кревати и то в профилирани структури, които могат да поемат заболели. С други думи сме готови за къде-къде по-висока вълна на заболеваемост, посочи Кунчев.

Като проблем обаче той посочи огромният брой инфектирани здравни служащи. На нас това стартира да ни пречи съответно в работата. Защото 1000 лекари, сестри и различен личен състав, които извеждаме най-малко за 14 дни, а от време на време и за много повече е сериозен удар върху системата. Аз съм очевидец през какъв пъкъл минаха някои области, добави доцент Кунчев. По думите му обаче разпращането на фрагменти в разнообразни лечебни заведения и области няма по какъв начин да стане в нито една страна в Европа, може да стане в Китай и Корея. Първо на никое място няма остатък, а камо ли като пионки да ги местиш, уточни той. Какво ни чака в бъдеще е мъчно да кажа, само че във всеки случай ние сме надалеч по-подготвени, съобщи още основният здравен контрольор.

В очакване сме на ваксина, сподели Кунчев. Ще бъдем измежду страните с достъп до ваксина още с излизането на първите дози на пазара, само че огромният проблем е кой ще си я направи. Най-големият проблем е сринатото доверие в здравната система и лимитираният запас от хора, безапелационен бе той. На всичко намерихме решение. Но да се възвръща доверие е доста постепенно и мъчно, а медицински фрагменти – още по-трудно, призна доцент Ангел Кунчев.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев уточни, че касата от самото начало е предложила гъвкави решения, с цел да могат лечебните заведения да преминат през СО-кризата. Той обаче не е склонен да се основават нови структури, наречени отделения. Няма да се съглася да сключваме контракти по която и да е клинична пътека без да има обезпечени експерти, тъй като в противоположен случай ние слагаме на риск здравето на пациентите, разяснява Салчев. Неговото мнение е, че законодателно C отделението не съществува като независима конструкция, а лечебните заведения би трябвало да лекуват пациентите с ковид в границите на разкритите си отделения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР