Нещо необичайно се случва на чешко-словашката граница, съобщава euronews.com.С изключение

...
Нещо необичайно се случва на чешко-словашката граница, съобщава euronews.com.С изключение
Коментари Харесай

Нови страхове в Централна Европа заради нарастваща миграция


Нещо извънредно се случва на чешко-словашката граница, оповестява euronews.com.

С изключение на къс интервал през 2020 година заради пандемията от COVID-19, 250-километровата граница, разделяща двете страни, значително е " алегорична ", откогато и двете влязоха в Шенгенската зона през 2007 година
-->
В четвъртък Чешката република краткотрайно възвърне контрола на границата си със Словакия в отговор на увеличението на противозаконната миграция. Вит Ракушан, чешкият вътрешен министър, сподели в изказване по-рано тази седмица, че незаконната миграция, основно от Сирия, се е нараснала с 1200 % тази година.

Той пресметна, че чешката полиция е заловила общо 11 000 незаконни мигранти от началото на годината. 

„ Ще търсим решения на европейско равнище, само че за жалост се наложи да предприемем такава радикална стъпка “, изясни Ракушан.

След известието от Прага вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер сподели в сряда, че тази седмица страната му също ще вкара краткотраен надзор на границата си със Словакия, с цел да попречи на мигрантите да употребяват Австрия като различен маршрут.

„ Задължително е да се реагира преди трафикантите “, сподели той.

Нищо от това не се одобри добре в Словакия, която чака известни разстройства в търговията заради засилените гранични инспекции.

„ Проблемът би трябвало да се реши с връзка, а не с сходни изненади “, сподели словашкият министър председател Едуард Хегер в сряда.

„ Стъпката, подхваната от Чехия и други страни, не е вярна, тъй като опонира на правилата на Шенген. 

Австрийският канцлер Карл Нехамер се чака да се срещне с унгарския министър председател Виктор Орбан и сръбския президент Александър Вучич идната седмица, с цел да обсъдят въпроса за миграцията. Австрия наложи надзор по границите си с Унгария и Словения от 2015 година

Прага приканва Европейския съюз да предприеме повече дейности. Полицейският профсъюз на Германия също прикани за повече инспекции за сигурност на чешко-германската граница, макар че Берлин към този момент сподели, че няма да го направи.

Причината е огромното нарастване на мигрантите, изключително от сирийски генезис, които се пробват да стигнат до Германия или Северна Европа по по този начин наречения Балкански маршрут, който минава през балканските страни в Унгария, Словакия и Чехия.Официално Прага споделя, че рестриктивните мерки на словашката граница са " краткотрайни " ограничения, които ще бъдат в действие единствено 10 дни. След това чешкото държавно управление възнамерява да направи оценка на обстановката.

Украинските бежанци посрещнати в Централна Европа

Някои наблюдаващи направиха съпоставения между паниката към бежанците и мигрантите от Близкия изток и топлото посрещане на централноевропейските страни на украинските бежанци, бягащи от съветската инвазия.

Повече от 439 000 украински бежанци са били признати в Чешката република, към четири % от нейното население, съгласно Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците. Словакия, доста по-малка страна, е приела малко под 100 000 души.

„ Отговорът беше диаметрално друг “, сподели Филип Костелка, професор в Европейския академични институт.

„ Докато болшинството от чехите приветстваха украинските бежанци, популацията остана съмнително и много враждебно към бежанците от Близкия изток “.

Проучване, оповестено тази година от Центъра за проучване на публичното мнение, установи, че 75 % от чехите са съгласни, че бежанците от Украйна би трябвало да бъдат признати в страната. Същото проучване откри в изследване от 2015 година, че повече от 70 % от чехите желаят да откажат да одобряват бежанци и имигранти от Сирия и Северна Африка.

" Причините за тези разлики са частично исторически, културни и демографски ", споделя Костелка.

По-голямата част от украинските бежанци са дами и деца, до момента в който доста бежанци от Близкия изток са млади, неженени мъже. Украинците също бяха най-голямата задгранична група, живееща в Чешката република преди пълномащабното навлизане на Москва в Украйна през февруари.

Много чехи също гледат на войната в Украйна през личната си история.

Чехословакия, както беше известна страната преди Словакия да се отдели през 1993 година, беше окупирана от нацистка Германия през 1938 година и руската войска нахлу през 1968 година, с цел да потуши митингите против комунистическия режим.

„ Повечето чехи осъзнават, че украинците героично се борят за свободата на целия либерален свят “, сподели Костелка. Той обаче добави, че в случая на бежанците от Близкия изток „ чехите се опасяват от проблеми с интеграцията и подозират, че някои от бежанците в реалност са стопански мигранти “.

Кризата на разноските за живот, причиняваща политически безредици

Това идва и на фона на огромни политически безредици в Централна Европа, провокирани от продължаващата рецесия на разноските за живот.

Инфлацията скочи до 17,2 % в Чешката република и към 14 % в Словакия предишния месец, някои от най-високите покачвания в Европа. Чешката република също е очевидец на едно от най-големите скокове на разноските за сила и семейства от всяка европейска страна.

През последните седмици в Прага бяха извършени огромни демонстрации против съдружното държавно управление, което оцеля след избор на съмнение в Народното събрание при започване на септември и което е упрекнато, че не прави задоволително, с цел да помогне на елементарните хора на фона на икономическата рецесия.

Десетки хиляди хора участваха на антиправителствен протест в столицата в сряда, народен празник, който бе доминиран от политици от крайнолеви и крайнодесни партии.

Темата за миграцията от Близкия изток дава на опозиционните партии в допълнение средство за офанзива на съдружното държавно управление, само че съгласно анализаторите е малко евентуално тя да изпревари икономическата обстановка като основен въпрос.

„ Дебатът за миграцията от Африка и Азия в този момент е много маргинален и е доста помрачен от енергийната рецесия, инфлацията и руско-украинската война “, сподели Любомир Копечек, професор по политически науки в университета Масарик.

Все отново опозиционните политици започнаха да укоряват държавното управление за хипотетичната му мудна реакция по казуса.

Опозицията упреква държавните управления в погрешно справяне с рецесиите

„ Миграцията е голяма...правителството се преструваше, че я държи под надзор, само че за жалост не го прави “, сподели Ярослав Бжох, народен представител от опозиционната партия ANO и член на подкомисията за миграция и политика за леговище, на конференция тази седмица, съгласно локални медии.

Очаква се Андрей Бабиш, някогашният министър председател и началник на ANO, който усили каузи си от места в огромните градове на общинските избори този месец, да се концентрира върху миграцията през идващите седмици. Неговата партия към този момент твърди, че държавното управление е предоставило прекалено много помощ на украинските бежанци, като е пренебрегнало чешките жители.

Преди провалянето си на общите избори през октомври предходната година, Бабиш водеше тежка акция против миграцията и приветства унгарския министър председател Орбан, прочут критик на миграционната политика на Европейски Съюз, в акцията си. Бабиш, който сега е изправен пред съда за хипотетична корупция, възнамерява да се кандидатира на президентските избори идващия януари. В момента той е любимец в анкетите.

Томио Окамура, водачът на крайнодясната Свобода и директна народна власт (SPD), втората по величина опозиционна партия, даде обещание да вземе държавното управление под отговорност за неговите отговори на миграцията.

Ракушан, вътрешният министър, „ взема жители, изключително тези в Моравия, за заложници “, сподели Окамура тази седмица, имайки поради източния район на страната. 

В Словакия по-голямата част от дебата до момента се концентрира върху вътрешната политика и неуспехите на държавното управление, а не върху самите мигранти, сподели Катарина Клингова, старши теоретичен помощник в GLOBSEC Policy Institute, основан в Братислава мозъчен концерн.

Сегашното словашко държавно управление е в рецесия.

В началото на септември тя загуби болшинството си в Народното събрание, откакто партията на свободата и солидарността (SaS), младши сътрудник, се отдръпна. В изявление предходната седмица за " Файненшъл таймс " министър председателят Хегер предизвести, че стопанската система на страната е изложена на риск от " колапс " поради възходящите цени, в случай че не получи забележителна помощ от Европейски Съюз.

Юрай Крупа, словашки политик от SaS и ръководител на парламентарната комисия по защита и сигурност, прикани за ограничавания на границата на Словакия с Унгария и следствие на отговора на вътрешния министър Роман Микулец, който оцеля след няколко вота на съмнение.

„ Мигрантите идват в Словакия от Унгария, тъй че е разумно да въведем надзор и на границата, защото обстановката безусловно не е под надзор “, сподели Крупа съгласно известия в локалните медии.

Впоследствие Министерството на вътрешните работи на Словакия излезе с изказване, в което се опълчи на мненията му.

Някои другарски настроени към Москва политици и коментатори също употребяват последните опасения по отношение на миграцията от Близкия изток и Северна Африка, с цел да подлагат на критика поддръжката на Братислава за Украйна, индикация, че някои се пробват да свържат двата казуса, сподели Клингова.

Някои, в това число упрекнатите в разпространяване на промосковски послания, направиха изказвания, че „ сходна обстановка е трябвало да се чака с експлоадирането на войната (в Украйна), макар обстоятелството, че болшинството незаконни мигранти не са от Украйна “, добави Клингова.

Ситуацията на други места в Централна Европа е разграничена.

На 20 септември опозиционната Словенска демократическа партия (СДС), водена от някогашния министър председател Янез Янша, внесе избор на съмнение против министъра на вътрешните работи Татяна Бобнар поради решението й да отстрани ограда по границата с Унгария, издигната през 2015 година, с цел да спре незаконна миграция. По последна информация в Словения се следи 13-процентно нарастване на противозаконните прекосявания на границата сред януари и август спрямо цялата предходната година, съгласно локални медии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР