Енергийният министър Владимир Малинов и посланикът на Япония у нас

...
Енергийният министър Владимир Малинов и посланикът на Япония у нас
Коментари Харесай

Министър Малинов: Възобновяването на работата на ПАВЕЦ „Чаира“ е основен приоритет за България

Енергийният министър Владимир Малинов и посланикът на Япония у нас Н. Пр. Хисаши Мичигами разискаха задълбочаването на двустранното съдействие в областта на енергетиката . Те се сплотиха към това, че пред страните е налице необятен набор от благоприятни условия за разширение на взаимната работа сред български и японски компании в реализиране на енергийния преход.

„ В региона на нуклеарната енергетика страната ни изследва опита за създаване и експлоатиране на дребни модулни реактори. В тази връзка бихме се срещнали с технологиите на японски компании, които работят в тази област “ , сподели министър Малинов.

Пред японския дипломат той открои и ролята на батериите за предпазване на сила като основен инструмент в реализацията на енергийния преход .

„ Бихме желали пазарът в България да разполага с най-хубавите технологии както във връзка с батериите за предпазване на сила, по този начин и за хващане на въглеродни излъчвания “ , акцентира енергийният министър.

Друга тематика, която бе обрисувана като опция за евентуално съдействие, бе киберсигурността на стратегическите енергийни обекти в България.

Основна тематика по време на диалога бе възобновяване на най-голямата помпено-акумулираща централа в Югоизточна Европа – ПАВЕЦ „ Чаира “ .

„ Възобновяването на работата на „ Чаира “ е главен приоритет за българската страна. Централата е от стратегическо значение за България и района. Тя има директно отношение към националната ни сигурност, ще даде опция за предпазване на сила, а и непоклатимост и предвидимост на цената на електрическата енергия “ , акцентира министър Малинов.

Той бе безапелационен, че от българска страна ще бъдат подхванати всички нужни ограничения в най-кратки периоди за осъществяване на нужните ремонтни действия по оборудването на централата .

Припомняме, че по оповестената социална поръчка от „ Национална електрическа компания “ ЕАД за ремонт на четвърти хидроагрегат на ПАВЕЦ „ Чаира “ нямаше деклариран интерес и не бе подадена оферта. Предстои оповестяване на нова социална поръчка.

Кой изпрати предупредителните известия за вчерашното земетресение у нас?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР