Нещо немислимо се случи в българското Народно събрание в сряда,

...
Нещо немислимо се случи в българското Народно събрание в сряда,
Коментари Харесай

Чиновническа арогантност унизи парламента

Нещо немислимо се случи в българското Народно заседание в сряда, 11 юли. Висш служител отхвърли да се яви пред депутатите, откакто те желаеха това. Председателката на Изпълнителната организация по медикаментите проф. Асена Стоименова не пожела да се отзове на поканата на Народното събрание, с цел да изясни за стремително изтеглените от пазара 62 медикамента за сърце и високо кръвно, създадени в Китай. За тях се твърди, че съдържали токсична съставна част. Извън подозрение е, че тези дейности и изказвания на организацията са провокирали огромно безпокойствие измежду жителите и са основали усложнения на хиляди пациенти.

Още при започване на пленарното съвещание от Българска социалистическа партия настояха проф. Стоименова да пристигна и да обясни обстановката и ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева насочи покана към шефката на организацията. Но тя освен отхвърли, извинявайки се с към този момент уговорени срещи, само че и надменно предложи на депутатите да се извърнат към уеб страницата на ведомството - там пишело всичко, което ги интересува.

Това държание на Асена Стоименова вбеси Караянчева, която прочете отговора на Стоименова пред народните представители. "Това е неприемливо отношение към Народното събрание! ", възмути се тя и прикани депутатите да изискат чуване на професорката към този момент по чл.113 от Правилника на Народното събрание, т.е. да я задължат да пристигна. Впрочем и Конституцията на България я задължава. В член 80 се споделя: "Длъжностните лица и жителите, когато бъдат поканени, са длъжни да се явяват пред парламентарните комисии и да им дават желаните от тях сведения и документи. "

Депутатите от всички групи гласоподаваха като един, явно наранени от унизителния отвод на шефката на лекарствената организация и по този начин всичките 166 присъстващи в пленарната зала й подредиха да се яви в Народното събрание. Което тя, в края на краищата, направи, само че часове по-късно.

В най-новата история на страната - след 1989-а, сходно нещо се случва за първи път. Само че, както е споделил народът, всяка крушка си има опашка. Примерът, който дава министър председателят Бойко Борисов като отношение към Народното събрание, явно е инфекциозен. В първата година от третия си мандат той се е явил на парламентарен надзор единствено два пъти - през юли 2017-а и през юни 2018-а. И ето, че и един служител, назначен на по-висока служба, без срам и с надменност си разрешава да пренебрегва покана от представителите на народа.

Съвсем различен е въпросът какъв престиж основават самите те на Народното събрание измежду обществото с нискокачествените си диспути и махленско говорене.

От обясненията на Асена Стоименова стана ясно, че неразрешената субстанция валсартан в 62 медикаменти за сърце и високо кръвно била единствено хипотетично канцерогенна. Отнасяло се за евентуална канцерогенност на съставката и ставало дума за превантивна. мярка.

"Наличието на този смес се изяснява с промени в индустриалния развой от китайския производител през 2012 година. Към момента няма безапелационни данни, че съставката е във всички лекарствени артикули след 2012-а, както и че казусът не е с шестгодишна експозиция ", обясни професорката. Стоименова увери, че при съществуването на нова информация описите на уеб страницата на Изпълнителната организация по медикаментите ще бъдат обновени и ще бъде известено здравното министерство. Все още обаче нямало нищо публично, а нашата организация била в непрекъсната връзка с Европейската организация по медикаментите и националните регулаторни органи на страните от Европейския съюз.

"Не всички партиди медикаменти са спрени, тъй като има и незасегнати ", добави привиканата професоркаи и удостовери цифрата, изнесена по-рано от Българска социалистическа партия - че у нас повече от 160 хиляди пациенти одобряват тези артикули. Актуализираният лист на незасегнатите артикули, които са 27 от позитивния лекарствен лист, е оповестен на уеб страницата на ведомството. Всеки един доктор можел да разчита и на още 138 продукта. Имало задоволително налични други възможности, сподели още ръководителката на организацията по медикаментите. Но от Българска социалистическа партия заподозряха частни ползи.

"Хората основателно задават въпроса дали оставените в мрежата лекарства, съдържащи валсартан, не съдържат избраната като токсична субстанция диметилнитрозамин. В обществото се слагат и други въпроси - да не се окаже, че целият проблем с медикаментите е подбудена от други частни ползи ", попита проф. Георги Михайлов, който беше основателят на поканата към проф. Стоименова да пристигна в Народното събрание и да даде уточнения. По думите му се предписвала и терапия на разнообразни цени от тази, която до момента са получавали пациентите.

Социалистът Георги Гьоков пък установи, че в общественото пространство се разнасят разнообразни описи с медикаменти. "Единият е с 62 медикаменти, които са блокирани или оттеглени, различен - обновен лист на медикаменти, които не са оттеглени от фармацевтичната мрежа ", означи депутатът. Колежката му Дора Янкова пък акцентира, че е необичайно един толкоз значим за здравето на доста хора проблем да бъде решен чак след седмица.

В четвъртък (12 юли) депутатите одобриха и окончателните промени в Закона за интеграцията на хората с увреждания. Право на финансова поддръжка след самостоятелна обществена оценка на потребностите и опциите им получават хората с трайни увреждания. Базата за установяване на размера на месечната добавка за обществена интеграция ще е обезпеченият най-малък приход, избран от Министерския съвет.

Право на месечна добавка съгласно типа на увреждането ще имат лица над 18 години със усложнения в напредването от 50 до 70.9 %. Досега процентът беше 70. Месечната добавка за обществена интеграция ще е 15% от обезпечения най-малък приход. Добавката за лица с 50 и над 50 на 100, със 71 и над 71 на 100, както и с над 90 на 100 понижена продуктивност ще е в размер на 20% от обезпечения най-малък приход. Хората с трайни увреждания над 18-годишна възраст с над 90 на 100 понижена продуктивност и военноинвалидите ще имат право на добавка, която се дава един път годишно при съществуване на здравно наставление от доктор експерт в троент размер от обезпечения най-малък приход.

Тези промени бяха признати скоростно, на първо четене на 6 юли, а след 6 дни и на второ, само че не поради митинга на майки на деца с увреждания, чиято палатка е зад Народното събрание. Корекциите са във връзка на решението на Върховния административен съд да анулира уеднаквяването на размера на добавките за хората с увреждания. Мотивът е, че обвързването на месечната добавка с обезпечения най-малък приход е незаконосъобразно, тъй като водещ аршин по закона са самостоятелните потребности на хората. Към май тази година броят на лицата с увреждания, които получават месечна добавка за транспортни услуги, е 497 145, а за осведомителни и телекомуникационни услуги - 70 608.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР