Неправителствени организации за чуждестранна помощ преустановиха дейността си в Афганистан

...
Неправителствени организации за чуждестранна помощ преустановиха дейността си в Афганистан
Коментари Харесай

НПО спират работа в Афганистан след забраната в тях да работят жени

Неправителствени организации за задгранична помощ преустановиха активността си в Афганистан след решение на талибаните в страната, предава Associated Press.

Организациите Save the Children (Спасете децата - англ.), Норвежкият съвет за бежанците и CARE, обявиха, че не могат дейно да доближат до деца, дами и мъже, които се намират в " обезверена потребност " в Афганистан без да употребяват дами в своите редици. Забраната да работят дами в неправителствените организации беше въведена ден по-рано, защото се твърди, че дамите не носят вярно ислямските забрадки.

" Спазвахме всички културни правила и просто не можем да работим без нашия предан женски личен състав, който е от значително значение за нас за достъпа до дами, които обезверено се нуждаят от помощ ", заяви Нийл Търнър, началник на Норвежкия съвет за бежанците за Афганистан, Той сподели, че в организацията му работят 468 дами.

Развитието пристигна в отговор на последния декрет на талибаните, който лимитира правата и свободите на дамите, откогато придвижването завзе властта предходната година.

Съединени американски щати осъдиха това решение на талибаните, заявявайки, че възбраната ще попречи на жизненоважна и животоспасяваща помощ за милиони.

Превземането на властта от талибаните предходната година унищожи стопанската система на Афганистан и трансформира страната, тласкайки милиони към беднотия и апетит. Чуждестранната помощ спря съвсем за една нощ. Санкциите против талибанските управници, прекъсването на банковите преводи и замразените милиарди валутни запаси на Афганистан към този момент ограничиха достъпа до световните институции и външните пари, които поддържаха подвластната от помощ стопанска система на страната преди изтеглянето на силите на Съединени американски щати и НАТО.

" Жените са изключително значими за филантропичните интервенции по света ", сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в събота. " Това решение може да бъде опустошително за афганистанския народ.

Заповедта на Неправителствени организации пристигна в писмо от министъра на стопанската система Кари Дин Мохамед Ханиф. В него се споделя, че на всяка организация, за която бъде открито, че не съблюдава заповедта, ще бъде лишен лицензът за работа в Афганистан. Това е последният удар върху правата и свободите на дамите, откогато талибаните завзеха властта предходната година и последва необятни ограничавания върху образованието, заетостта, облеклото и пътуването.

Поредицата от укази на талибанското държавно управление, формирано напълно от мъже и водено от религиозни претекстове, припомня за ръководството им в края на 90-те години на предишния век, когато не разрешиха на дамите да получават обучение и да имат достъп до обществени пространства и не разрешиха музиката, малкия екран и доста спортове.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш сподели, че е надълбоко угрижен от известията за възбраната.

" Организацията на обединените народи и нейните сътрудници, в това число национални и интернационалните неправителствени организации, оказват помощ на повече от 28 милиона афганистанци, които зависят от филантропична помощ, с цел да оцелеят ", сподели той в изказване.

Заповедта на Министерството на стопанската система идва дни откакто, предизвиквайки ответна реакция в чужбина и демонстрации в огромните афганистански градове.

Около среднощ в събота в западния град Херат, където по-рано протестиращите бяха разпръснати с водни оръдия, хората отвориха прозорците си и скандираха " Аллаху Акбар (Бог е велик) " в символ на взаимност със студентките.

В южния град Кандахар, също в събота, стотици студенти бойкотираха последните си семестриални изпити в университета. Един от тях сподели пред Associated Press, че талибаните са се пробвали да разпилян тълпата, когато са напуснали залата за изпити.
 Талибанските с първа обществена екзекуция, откогато завзеха властта в Афганистан
Талибанските с първа обществена екзекуция, откогато завзеха властта в Афганистан

В края на 90-те години на предишния век групировката постоянно извършваше обществени изтезания, бичуване и ликвидиране с камъни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР