Неправителствена организация се опитва да промени към по-добро живота на

...
Неправителствена организация се опитва да промени към по-добро живота на
Коментари Харесай

Грижа за възрастните хора в Северозападна България

Неправителствена организация се пробва да промени към по-добро живота на десетки възрастни хора в най-бедния район на Европа - Северозападна България. От няколко години Фондация „ Проект Северозапад " потвърждава, че грижата за възрастните е освен обществена активност, само че и идея за заслужен живот.

Лютиброд, Мездра

След изследване на изискванията и потребностите в областите Монтана и Враца, доброволците от „ Проект Северозапад " решили да започват активността си в община Мездра. Започнали с безвъзмездни прегледи от столични лекари по селата, а от три години обезпечават домашни помощници за самотноживеещи възрастни хора.

Яна Рупева, шеф на Фондация „ Проект Северозапад ": На финален стадий сме да стартираме обществена кухня, част от домакински патронаж. Имаме склад за дарена храна, взаимно с Българска хранителна банка, който е лицензиран и оборудван. Средствата са дарителски, имаме огромна поддръжка и от корпоративни, и от самостоятелни донори.
Лентата на новата кухня в село Лютиброд ще режат след Великден. От община Мездра дали за задачата постройката на някогашната детска градина, оборудването е обезпечено от донори, а ремонтът се прави от доброволци.
Яна Рупева, шеф на Фондация „ Проект Северозапад ": В прилежащото помещение ще има столова. Идеята е възрастните хора, най-малко от Лютиброд, да седнат да си изгледат сериала, да пият кафе, а внуците им да поиграят на двора.
Любомир е един от тримата асистенти във фондацията, които се грижат за общо 19 възрастни. Години наред е бил незает и когато му предложили тази работа, незабавно се съгласил. Сега е асистент на 8 баби от балканското село Игнатица.
Любомир Цветков, персонален помощник: Те са доста удовлетворени, имат ми доверие, пазаря им каквото ми кажат, вървя да им вземам медикаментите от Мездра.
80-годишната Цветана Радкова живее сама и има потребност от ежедневна грижа, тъй като не може да си купи даже хляба, откакто паднала през зимата и си счупила ръката.
Цветана Радкова: Щом го викна за нещо: Ела, Любчо ми помогни, незабавно идва момчето. С него съм привикнала и ми доста оказва помощ.
Сега от фондацията имат потребност от още дарения, тъй като през май парите за персоналните асистенти свършват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР