Непосредствено преди началото на зимния сезон, Русия тероризира украинците с

...
Непосредствено преди началото на зимния сезон, Русия тероризира украинците с
Коментари Харесай

Русия иска да остави цяла Украйна на тъмно

Непосредствено преди началото на зимния сезон, Русия тероризира украинците с солидни офанзиви против енергийната инфраструктура на страната. Руската войска се пробва да нанесе оптимални вреди на енергийния бранш в Украйна: с ракети и дронове тя нападна електроцентралите и електропреносната мрежа.

На 20 октомври държавното управление в Киев за пръв път от началото на войната бе насила да вкара съществени ограничавания в снабдяването с електричество на територията на цялата страна. Твърди се, че семействата ще остават без ток за най-вече четири часа в денонощието. Но по едно и също време със захлаждането може да се наложат и още по-строги икономии на ток, предизвестиха от държавната енергийна компания УкрEнерго.

30% от мощностите са разрушени

Президентът Володимир Зеленски осведоми, че единствено на 19 октомври са били разрушени три енергийни уреди. Още преди този момент той беше споделил, че близо 30% от електрическите мощности на страната са унищожени, което довело до солидни прекъсвания на тока в цялата страна.

Според някои информации руснаците нападат и наново оборудванията, които не са били най-силно наранени при първите набези. В западноукраинския град Лвов светлините изгаснаха единствено ден, откакто електроподаването беше възобновено. „ Целият цинизъм се състои в това, че се целят в цялата електроснабдителна верига – от електропроизводството до електроразпределителните станции. Така врагът желае да затрудни възобновяване на електрозахранването от други източници “, съобщи украинският енергиен министър Херман Халушченко.

Денонощни поправки

" Никой в Европа до момента не се е справял със задача като нашата - никой не е бил обиден от толкоз огромни опустошения. Нашите чиновници работят непрекъснато, с цел да отстранят вредите и да възстановя електрозахранването “, съобщи шефът на УкрЕнерго Володимир Кудрицкий. От сдружението допускат, че в планирането на нападенията вземат участие и съветски енергийни специалисти. „ Това си проличава от мащабите на провалите и от избора на задачите в украинската енергийна система. Агресорът съзнателно избира обектите по този начин, че ударите да причинят най-сериозни вреди, тъй че допустимо най-вече украинци да стоят на мрачно и студено “, споделят от енергийната компания.

Призиви за икономисване на електрическа енергия

Паралелно с полаганите старания за възобновяване на електрозахранването, управляващите приканват украинците да пестят ток – изключително вечер сред 17 и 23 часа. Министър-председателят Денис Шмихал в това време заяви, че се постанова потреблението на ток да бъде понижено с 25 %. В тази връзка той апела за икономии и частните семейства, и компаниите. По всичко проличава, че тези апели дават резултат: от УкрЕнерго оповестиха, че в Киев и региона потреблението на ток е намаляло със 7 % в пиковите часове. В някои региони икономиите даже гонят 20 %, се прецизира в информацията.

Украйна стопира износа на електричество

Заради съветските офанзиви Украйна спря износа на ток за Европа. „ Досега точно вносът от Украйна помагаше на Европа да понижи потреблението на сила от Русия. Затова Русия в този момент унищожава нашата енергийна система - задачата е да осуети опцията ни да изнасяме ток “, сподели енергийният министър на страната Халушченко. Все още Украйна не е поискала незабавна помощ от страните в Европа за стабилизирането на енергоснабдяването. Но Украйна се е договорила с електрическите компании на прилежащите европейски страни, че сходна помощ може да бъде поискана когато и да е.

Автори: Лилия Ржеутская, Дария Нинко
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР