Непосредствено преди началото на тридневната си конференция за водните ресурси

...
Непосредствено преди началото на тридневната си конференция за водните ресурси
Коментари Харесай

26% от хората в света нямат достъп до чиста питейна вода

Непосредствено преди началото на тридневната си конференция за водните запаси Организация на обединените нации се разгласи против изключителната консумация на водата, която организацията съпостави с " вампирска ". Според отчет, квалифициран от Организация на обединените нации преди конференцията, водата е жизненоважна за човечеството, само че е застрашена от свръхконсумация, написа организация " Франс прес ".

Светът " сляпо върви по рисков път ", защото " неустойчивото потребление на водата, замърсяването и неконтролираното световно затоплян източват виталната мощ на човечеството ", написа генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в предговора към отчета.

Консумацията на вода в света се е нараснала с съвсем един % за последните 40 години. Очаква се повишаването да продължи със същите темпове до 2050 година. Недостигът на вода ще се трансформира в проблем и на местата, където ресурсите са на обикновено равнище сега. Като аргументи за това са изтъкнати нарастването на популацията, социо-икономическото развиване и смяната в метода на консумация.

Земеделието замърсява подпочвените води

Проблем има и с качеството на наличната вода, написа Организация на обединените нации в отчета си. В разрастващите се страни нормално това е обвързвано със замърсяването на съществуващите водоизточници заради незадоволително ефикасни или несъществуващи санитарни системи. От друга страна - в индустриалните страни подпочвените води се замърсяват от земеделието.

26 на 100 от популацията на света няма достъп до чиста питейна вода.  " Най-малко 2 милиарда души употребяват източник на питейна вода, нечист с фекалии, което ги излага на риск от заразяване с холера, дизентерия, коремен тиф и полиомиелит ", се споделя в отчета. Този висок брой даже не регистрира замърсяването с фармацевтични артикули, химикали, пестициди, микропластмаси и наноматериали, прецизира " Франс прес ".

Близо 10% от популацията живее в страна, където достъпът до вода е стеснен. До 3,5 милиона живеят в сходна обстановка най-малко по един месец годишно. Експерти разясняват, че отчетът акцентира и, че светът към момента е доста надалеч от задачата на Организация на обединените нации всеки да има достъп до питейна вода до 2030 година.

" Сега или в никакъв случай "

Сладководните екосистеми, които с изключение на вода обезпечават и жизненоважни стопански запаси и оказват помощ в битката с световното стопляне, са " измежду най-застрашените в света ", предизвестява отчетът.

" Трябва да действаме в този момент, тъй като несигурността на водата подкопава продоволствената сигурност, здравната сигурност, енергийната сигурност, градското развиване и публичните въпроси ", споделя пред " Франс прес " Хенк Овинк, специфичен делегат на Нидерландия по въпросите на водите. " Сега или в никакъв случай, както споделяме ние - опция, която се случва един път на потомство. "

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР