Неотдавнашното изявление на Японската централна банка оказа значително влияние върху

...
Неотдавнашното изявление на Японската централна банка оказа значително влияние върху
Коментари Харесай

Японската централна банка даде знак за приемане на по-високи лихви

Неотдавнашното изказване на Японската централна банка оказа доста въздействие върху доходността на японските държавни облигации и акциите в Токио.

Банката уточни готовността си да толерира по-високи лихвени проценти в изискванията на възходяща инфлация. В петък институцията съобщи, че ограничаването от 0.5% за доходността на 10-годишните държавни облигации би трябвало да се преглежда по-скоро като предложение, в сравнение с като строга граница.

В резултат на изказването доходността на 10-годишните облигации за малко се увеличи до 0.575% – най-високото ниво от септември 2014 година, преди да се откри на 0.54%. Това докара до повишаване на цената на йената, като вложителите изтълкуваха този ход като фактическо повишение на лихвения %.

Борсовият показател Nikkei претърпя съмнения, като в началото спадна с над 2%, само че възвърне по-голямата част от загубите си и приключи със спад от 0.4%. От друга страна, акциите на банките нарастнаха заради опцията за начисляване на по-високи лихвени проценти по заемите и реализиране на по-добра рентабилност от облигации и вложения.

Въпреки корекциите Японската централна банка не промени публично лихвените проценти, като резервира краткосрочните лихвени проценти на равнище минус 0.1%. Тя обаче вкара нова дефиниция във връзка с горната граница от 0.5%, разглеждайки я по-скоро като референтна, в сравнение с като негъвкава граница при пазарните интервенции.

Освен това банката се ангажира да изкупува японски държавни облигации при рентабилност от 1% на ден, с което на процедура дефинира нов корав предел за доходността на 10-годишните облигации.

Инвеститорите чакаха Японската централна банка да вдигне горната граница на доходността на 10-годишните облигации или да я отстрани изцяло. Много търговски банки показаха усложнения при генерирането на облаги, когато краткосрочните и дълготрайните лихвени проценти се поддържаха покрай нулата.

Растежът на потребителските цени в Япония остана над задачата на банката от 2% заради по-високите разноски за импорт на сила и храни. Банката означи възходящи инфлационни упования и по-висок от упования ритъм на инфлация през април, което разреши по-голяма еластичност при определянето на горната граница на доходността на държавните облигации.

Казуо Уеда, шефът на BOJ акцентира внимателния метод на банката към преждевременното повишение на лихвените проценти, с цел да се избегне връщане към съвсем нулевата инфлация или дефлацията, претърпяна през последния четвърт век.

Решението на Японската централна банка не беше единомислещо, като членът на Политическия съвет Тойоаки Накамура изрази противоречие. Той изрази опасения по отношение на предприемането на дейности, които биха могли да повлияят на корпоративните облаги, без да са налице задоволително данни.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР