Неотдавнашните съвместни военни учения между Алжир и Москва в Бешар,

...
Неотдавнашните съвместни военни учения между Алжир и Москва в Бешар,
Коментари Харесай

Алжир подкрепя Русия чрез съвместни военни учения

Неотдавнашните взаимни военни учения сред Алжир и Москва в Бешар, покрай границата с Мароко, провокират безпокойствие
Русия и Алжир организираха взаимни военни маневри от 16 ноември до 28 ноември в региона на Хамагуир на Бечар в северозападен Алжир, тъкмо над границата с Мароко, което значи, че съветската войска организира действия на прага на Южна Европа в миг на прокси война сред Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО) и страната, управлявана от Владимир Путин, провокирана от съветската инвазия в Украйна.

Военните връзки сред Алжир и Москва се ускориха през последните месеци с разнообразни военни учения сред двете народи и с други страни и не престават да се развиват с последните военни маневри в Бешар, които публично одобряват формата на тактическо антитерористично образование, единствено на 50 километра от границата с мароканското кралство, което е комшия на Испания и се намира наоколо до портата към Южна Европа. Нещо повече, това е алегорично пространство, тъй като се намира в някогашна база на френската войска на алжирска територия, която е била употребена за създаване на балистични оръжия.
-->
Безпокойствата на Запада и НАТО бяха провокирани от съветското навлизане в Украйна, постановено от президента Владимир Путин през февруари, и продължиха през тези месеци, до момента в който спорът продължаваше. Но безпокойството може да нарасне още повече с наличието на съветски войски пред портите на Южна Европа, до момента в който Русия продължава да тормози източния фронт над Украйна.

Алжир влиза в картината тук като евентуално най-дестабилизиращия детайл от интернационалната угриженост на Русия. Фазата на военно съдействие сред северноафриканската страна и Русия датира от доста минало. През октомври 2021 година двете страни организираха взаимни военни учения в Северна Осетия, в които взе участие алжирски контингент. През септември 2022 година поделение от 100 бойци от алжирската войска взе участие в ученията „ Восток 2022 “ в съветския Далечен изток, включващи общо към 50 000 бойци, 5000 единици тежко въоръжение, 140 самолета и 60 кораба. Освен това през последните две години постоянно се организират военноморски учения сред съветските и алжирските въоръжени сили.

Руско-алжирското съдействие е интензивно, последният образец са военните учения в Бешар. Малко преди тези учения ръководителят на Федералната работа за военно и техническо съдействие на Русия Дмитрий Чугаев отпътува за Алжир, където на 10 ноември 2022 година се срещна с началника на Генералния щаб на Алжирската национална национална войска Саид Ченгриха.

Това посещаване консолидира връзките сред двете армии, защото се организира на фона на 120-процентното нарастване на бюджета за защита на Алжир от 10 милиарда $ на 23 милиарда до 2023 година, което съгласно мароканските медии трансформира региона в " буре с барут “. Това също би могло да бъде значима прелест за Русия, която може да види Алжир като изтъкнат боен сътрудник и значим източник на приходи, с цел да може да получи част от този бюджет от продажбата на съветски оръжия, приходи, които биха могли да бъдат предопределени за войната акция в Украйна, както показаха разнообразни специалисти.

Според разнообразни специалисти безпокойството е необятно публикувано, защото ученията в Бешар ще изпратят известие от Москва до Запада, че Русия е в положение да разположи своите сили покрай западните ползи в западното Средиземноморие.

Междувременно руско-алжирското партньорство може да се разграничава от формалния алжирски дискурс, който се застъпва за необвързаност и неутралитет, защото има съдействие с страна, която сега е във война в сърцето на Европа и е изправена пред съпротива и наказания от всевъзможен тип от огромна част от Запада и интернационалната общественост.

Русия може да употребява наличието си в Алжир, на малко разстояние от вратата към Южна Европа, като опасност и демаркационна линия сред западната зона на въздействие и тази на някогашния социалистически клан; тук си коства да напомним, че в епохата на Студената война Алжир беше страна, обвързвана със Съюза на руските социалистически републики (СССР), защото имаше еднопартийна система, както в комунистическите страни от руската орбита.

Присъединяването на Алжир към съветските позиции се преглежда от разнообразни страни като нездравословно за геополитическите ползи на Запада. Следователно западните страни би трябвало да преразгледат своите тактики и партньорства с Алжир. Северноафриканската страна играе и от двете страни на Атлантическия океан, тъй като продължава да се възползва от енергийните си контракти със Запада, защото е главен световен снабдител на газ, като в това време продължава да усилва военното си съдействие с Москва.

Ето за какво седемнадесет членове на Европейския парламент възобновиха дълбоката си угриженост по отношение на възходящата поддръжка на Алжир за Русия.

В писмо, написано от евродепутатите, адресирано до заместник-председателя на Европейската комисия Жозеп Борел и ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, те показаха, че са „ надълбоко загрижени “ за „ все по-нарастващите “ връзки сред Русия и Алжир на фона на рецесията в Украйна.

Писмото също по този начин предава „ учудването “ на евродепутатите от решението на Алжир да се въздържи от гласуването на резолюции на Организация на обединените нации, осъждащи военните дейности на Русия в Украйна.

„ Алжир се причисли към Сирия и 23 други членове в гласуването против изключването на Русия от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида “, предизвести евродепутатът, наблягайки, че това решение отразява „ поддръжката на Алжир за геополитическите желания на Москва “.

Припомняйки мощния съюз сред Алжир и Москва, писмото в допълнение осъжда присъединяване на Алжир в екстравагантните му разноски за съветско оръжие, припомняйки, че режимът на Алжир е „ измежду четиримата най-големи купувачи на съветско оръжие в света, кулминирайки с повече от 7 милиарда евро оръжия договорка през 2021 година "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР