Неотдавнашен разговор между президента на САЩ и неговия афганистански колега,

...
Неотдавнашен разговор между президента на САЩ и неговия афганистански колега,
Коментари Харесай

„Ройтерс” публикува скандален разговор на Байдън

Неотдавнашен диалог сред президента на Съединени американски щати и неговия афганистански сътрудник, преди талибаните да овладеят страната, демонстрира, че нито Джо Байдън, нито Ашраф Гани са били наясно с непосредствената заплаха за Афганистан, макар че Байдън приканва Гани да „ сложи боец отпред на въоръжени сили “. Разговорът се е провел на 23 юли и е траял 14 минути, а наличието му беше оповестено извънредно в сряда от Reuters, чиито специалисти потвърдиха достоверността на записа, който е получен от неизвестен източник, написа организация " Фокус ".

В диалога Байдън и Гани разискват, наред с други неща, военната помощ на Съединени американски щати за Афганистан, политическата тактика и смяната на публичното усещане, а от стенограмата се схваща, че те не са изцяло наясно с мащаба на талибанската опасност, нито са готови за това, цялата страна да падне в ръцете им единствено за няколко седмици. Само 23 дни след позвъняването Гани напусна страната, талибаните превзеха Афганистан, а Съединени американски щати започнаха всеобща евакуация на своите жители и съдружници, интервенция, при която повече от 123 000 души бяха изтеглени през идващите две седмици.

Байдън предлага да помогне на Гани, при изискване че някогашният афганистански водач успее да убеди обществеността, че има проект да поеме контрола върху напрегнатата обстановка в страната. „ Ще продължим да предоставяме въздушна поддръжка на вашите сили, в случай че знаем какъв е проектът “, споделя Байдън на Гани. Дни преди договарянията Съединени американски щати предоставиха въздушна поддръжка на афганистанските сили за сигурност, което талибаните възприеха като нарушаване на съглашението от Доха. Според Reuters, президентът на Съединени американски щати е посъветвал Гани да обезпечи поддръжката на могъщи хора в Афганистан за своята военна тактика, а по-късно да назначи „ боец “ отпред на армията, визирайки министъра на защитата военачалник Бисмила хан Мохамади, който е бил шеф Генералния щаб на Афганистанската национална войска (АНА) от 2002 до 2010 година, а по-късно се причисли към придвижването на талибаните и изиска арест на Гани под претекст, че той е предал родината си. По време на диалозите Байдън хвали подготвената и финансирана от Съединени американски щати афганистанска войска, която, по-малко от месец след договарянията, съобщи всички огромни градове на талибаните, на практика без пердах. „ Очевидно имате най-хубавата войска. Имате 300 хиляди добре въоръжени бойци, които знаят по какъв начин да се бият против най-много 80 000 бунтовници “, споделя Байдън.

Възприятие

През огромна част от диалога Байдън приказва за казуса с „ усещането “. „ Не е нужно да ви споделям, че по света, само че и в някои елементи на Афганистан, усещането е, че нещата не вървят добре в битката с талибаните. Необходимо е да се сътвори друга картина на обстановката, без значение дали е вярна или не. Това би трансформирало усещанията и би означавало доста “, обръща внимание Байдън на Гани, като го поучава, че би било добре видни политически фигури в Афганистан да проведат взаимна конференция и да поддържат новата военна тактика.

Reuters отбелязва, че от наличието на диалога може да се заключи, че Байдън не е очаквал цялостен срив на афганистанската войска и рухването на страната в ръцете на талибаните, което се случи единствено след 23 дни. „ Ще продължим да се борим гневно, дипломатически, политически и стопански, с цел да оцелее държавното управление ви и да бъде по-силно и по-добро “, безапелационен е американският водач. Белият дом отхвърли да разяснява диалога, само че разгласява изказване, в което акцентира поддръжката на Байдън за афганистанските сили за сигурност и дава обещание да търси спомагателна финансова помощ от Конгреса.

Какво споделя Гани на Байдън

От друга страна, Гани в диалога си с Байдън, показва убеденост, че мир може да бъде реализиран единствено с „ ребалансиране на военното състояние “ и прибавя - „ би трябвало да реагираме бързо “. „ Ние сме изправени пред тотална талибанска атака, с цялостната логистична поддръжка на Пакистан и най-малко 10 000 до 15 000 интернационалните терористи “, споделя Гани. Афганистанското държавно управление и американските специалисти неведнъж сочат с пръст Пакистан като помощ и основен фактор за възобновяване и реорганизирането на талибаните, което пакистанското държавно управление отхвърля като „ мит “ и „ опрощение “ за Гани, с цел да „ оправдае своята непросветеност като водач “.

В интервала на диалога сред Байдън и Гани, който напусна страната в средата на август и избяга в ОАЕ, Съединени американски щати към този момент възнамеряваха да се изтеглят от Афганистан. Байдън отсрочи евакуацията за няколко месеца, защото май беше очакван като краен период от неговия предходник Доналд Тръмп. Също по този начин през този интервал талибаните към този момент направляваха съвсем половината от провинциалните центрове, което беше много мощен сигнал, че ситуацията със сигурността в страната се утежнява. Тогавашното държавно управление в Кабул даде обещание на обществеността смяна във военната тактика и твърдеше, че пази огромните градове. Байдън също поддържа тактиката, като съобщи, че тя ще промени визиите за обстановката в Афганистан.

„ Аз не съм боец, тъй че не ви споделям тъкмо какъв би трябвало да бъде вашият проект, само че той освен ще ви помогне повече, ще промени и усещането за вас “, споделя Байдън и добави, че американската помощ и поддръжка ще им оказват помощ „ в действителност да се активизират “. Че тази смяна в тактиката е заблуда, демонстрират събитията през идващите седмици, в които талибаните завземат от ден на ден градове и провинции, постоянно без да изстрелят един патрон. Съединените щати смениха тона. На 9 август представителят на Пентагона Джон Кирби яростно съобщи, че отбраната на страната, градовете и народите е отговорност на афганистанските сили за сигурност. „ Това е тяхната войска, техните провинциални центрове, те хората, които би трябвало да ги пазят “, сподели Кърби. Два дни по-късно американското разузнаване съобщи, че талибаните могат да изолират Кабул в границите на 30 дни и да го завладяват за три месеца. Само четири дни по-късно градът падна.

Карзай

Разговорът сред двамата президенти визира и различен основен проблем на управляващите в Кабул, а точно непрекъснатите вътрешнополитически битки и разединението на държавното управление. Когато Байдън моли Гани да включи някогашния президент Хамид Карзай на конференцията, афганистанският водач отхвърли. „ Карзай няма да е от помощ. Не можем да доведем всеки човек, изключително друг, който непрестанно е срещу нашето държавно управление. Опитваме с него от месеци. Последният път, когато го срещнахме, говорихме 110 минути. Той ме ругаеше и ме упрекна, че съм американски прислужник “, сподели Гани, на което Байдън му споделя, че ще се въздържи от коментар.

В същия ден Гани беседва и със съветника на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, военачалник Марк Мили и командващия Централното командване на Съединени американски щати Франк Макензи. Reuters декларира, че имат и дубликат от този диалог. И при тях акцентът e повече върху световното разбиране на обстановката в Афганистан, а по-малко върху създаването на военна тактика. „ В Съединени американски щати, в Европа и в медиите има усещане, че талибаните набират сили и се движат към победа в Афганистан. Трябва да променим този разказ “, споделя Мили, до момента в който Макензи прибавя, че „ времето не е наш другар “ и „ би трябвало да действаме бързо “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР