Неоспорим факт е, че най-масовият враг“ на чистата атмосфера у

...
Неоспорим факт е, че най-масовият враг“ на чистата атмосфера у
Коментари Харесай

Къде ни тормози мръсният въздух

Неоспорим факт е, че най-масовият „ зложелател “ на чистата атмосфера у нас е отоплението на твърдо гориво, а незабавно по-късно се подреждат превозът, индустриални предприятия, неремонтирани улици и така нататък

В Добрич да вземем за пример с изключение на обичайното замърсяване от дълги ВиК поправки, въздухът се извършил и с пушек от горящи останки от лавандула. Екоинспекторите от РИОСВ-Варна открили, че обгазяването е от дестилерия, на която се складират останките след преваряване на етерично-маслената билка.

Въздухът в Русе също е един от най-замърсените в страната и въздействие за това оказва освен отоплението на твърдо гориво, а и промишлените предприятия с нездравословни производства, против което жителите на града нееднократно са се вдигали на митинги, написа Монитор.

Излезеш ли вечер по улиците на Пазарджик, кълба от пушек се стелят във въздуха. Причината е, че най-малко 50% от жителите в регионалния град се топлят на въглища. Въпреки предизвестията доста от хората употребяват въглища с високо наличие на пепел и сяра, както и влажна дървесина.

Бургас обаче към този момент е изваден от листата на градовете с замърсен въздух. По данни на локалната Регионална инспекция за опазване на околната среда през 2019 година за първи път при премерване на качеството със станциите е установено, че няма превишение на фини прахови частици.

Картата, която демонстрира запрашеността на въздуха над другия морски град – Варна, обаче се трансформира непрекъснато, т.е. непрестанно влиза и излиза от норма, указвайки по-конкретно каква е концентрацията на фините прахови частици.

Основните рецензии към България от страна на Европейската комисия са, че не е осигурила изцяло осъществяване на решението на Европейския съд от 5 април 2017 година. Със правосъдното решение тогава бе открито, че не сме изпълнили отговорностите си по еврозаконодателство за качеството на атмосферния въздух.

Според Европейска комисия постигнатите до момента резултати са незадоволителни, защото България към момента не е почнала фактически да ползва ограничения по места, с които да се обезпечи спазването на пределно допустимите стойности. Страната ни е съобщила, че множеството ограничения се приготвят или следва да влязат в действие през 2024 година, само че към момента не са изпълнени.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР