Земеделски производители от Шуменско готвят бунт заради предстоящо спиране на

...
Земеделски производители от Шуменско готвят бунт заради предстоящо спиране на
Коментари Харесай

Земеделски производители готвят бунт заради спиране на водата за напояване

Земеделски производители от Шуменско готвят протест поради идно прекъсване на водата за напояване. В понеделник каналите на " Напоителни системи “ ще пресъхнат заради привършване на водния предел за месец юни, провиснал от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), оповестиха от Български фермерски съюз.

" Същите проблеми се обрисуват и в други региони на страната и аграрни производители стартират да ни подават сигнали “, съобщи Георги Стоянов, ръководител на Български фермерски съюз. Според него Министерство на околната среда и водите би трябвало да усили водните предели. БФС ще изиска незабавни срещи с министерствата на околната среда и водите и на земеделието за решаването на проблемите с напояването. Като член на огромната европейска земеделска организация " КОПА-КОДЖЕКА “, БФС ще повдигне въпроса и в Брюксел.

Кризата в Шуменско е заложена още при започване на юни, когато Министерство на околната среда и водите е одобрило едвам 1,5 млн. куб. м вода за поливни потребности от язовир " Тича “, при подадена поръчка за 2,853 млн. куб. м. От " Напоителни системи “ - Шумен незабавно са поискали промяна на количествата, само че от Министерство на околната среда и водите са отказали. Язовирът сега е цялостен на 54,5% и има задоволително вода за всички потребности. При предходни години са обезпечавани поливки за земеделците и при равнища на язовира под 30%, изясни Стоянов.

Фермерите са безапелационни, че в случай че Министерство на околната среда и водите все пак не позволи използването на желаните водни количества, то те ще се провеждат митинг и няма да разрешат физически крановете на " Напоителни системи “ да бъдат затворени в понеделник.

По думите на Стоянов зеленчукопроизводителите и стопаните на малинови насаждения в Преславско не могат да останат без вода една седмица при тези жеги, тъй като ще изгубят цялата си годишна продукция. " Това ще докара до банкрути на производителите и някой би трябвало да ги компенсира “, разяснява Стоянов. В Пловдивско оризопроизводителите също имат съществени проблеми с напояването.

Български фермерски съюз (БФС) от дълго време упорства над 3000 дребни язовира в страната да бъдат включени в системата за напояване на земеделските производители. Става въпрос за някогашни " текезесарски “ водоема, на които би трябвало да се направи инвентаризация, оценка на положението и прилежащата напоителна инфраструктура, сподели Георги Стоянов. Според него язовирите незабавно би трябвало да бъдат вкарани в системата за напояване в земеделието, тъй като световното стопляне и горещините от ден на ден ще унищожават и понижават продукцията. Има разнообразни проучвания, едни от тях споделят, че температурите в нашата част на Европа ще се покачат приблизително с 4,5 градуса по Целзий лятно време до 2100 година. Други, че подземните води потъват с по един метър всяка година.

Държавата нехае за тази опция от 15 години и по тази причина в някои региони на страната напълно липсва напояване, разяснява Стоянов. Причините са или от недоумение, или от това, че тези язовири се употребяват като частни, най-много за водни площи пред нечии имения, за лов на риба или за напояване единствено на нивите на някой локален човек с доста власт. Призоваваме да се пристъпи незабавно към сложна оценка и инвентаризация на тези скъпи активи. Ние можем да дадем и препоръки, по какъв начин това да бъде направено бързо и дейно, тъй като към този момент имаме информация от самите аграрни производители. Тези язовири ще са нужни и могат да дадат гръбнак на микронапояването в няколко хиляди села и цели региони, акцентира Георги Стоянов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР