Неочаквано по време на консултациите с държавния глава за съставяне

...
Неочаквано по време на консултациите с държавния глава за съставяне
Коментари Харесай

ДБ критикува пред президента назначенията в сектор Сигурност

Неочаквано по време на консултациите с президента за сформиране на държавно управление съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов изрази противоречие с някои от назначенията в бранш " Сигурност ", осъществени по време на двете служебни държавни управления. Той уточни съответно основния секретар на Министерство на вътрешните работи.

Историята демонстрира, че в сложни моменти демократичните обединения са правили стъпка напред, а не настрана. С тези думи започна президентът Румен Радев обръщението си към представителите на парламентарната група на " Демократична България ". Държавният глава ще приключи през днешния ден срещите с парламентарно показаните партии в 47-ото Народно заседание по отношение на конституционната процедура по сформиране на държавно управление. 

С вота си за вас българските жители демонстрираха, че имат потребност от безкомпромисна отбрана на правовата страна и секване на злоупотребите с власт, които станаха повсеместни за последното десетилетие, се обърна президентът към представителите на Демократична България. Радев сподели още, че пред тях стои отговорността да поемат ангажимент към поредно отстояваните цели и цели за господство на правото и рационализация на страната и да покажат, че това могат и би трябвало да бъдат цели и цели на едно бъдещо ръководство, без значение от неговата формула.

Президентът уточни, че двете служебни държавни управления не просто са нормализирали страната, те са основали добра основа за бъдещо взаимоотношение, преодоляло зависимостите и негативите на предишното. Убеден съм, че това е пътят, по който да се отговори на упованията на българските жители. Това е и главният аршин, по който ще дават своето доверие към политическите обединения в бъдеще или ще го лишават, добави Радев.

Надявам се, че този път в действителност ще има триумф дружно да излъчим ръководство. След третите избори то наподобява безалтернативно и колкото и да наподобява сложен процесът по образуване на това ръководство, той е с една концепция по-лесен, тъй като всички са наясно, че няма къде да се върви, съобщи ръководителят на ПГ на Демократична България Христо Иванов.  По думите му въпросът е по какъв начин ще съумеят по-късно ръководството да действа. Това ръководство обезпечава на страната не просто постоянно държавно управление, само че и извънредно значимата опция да стартираме смяната, сподели още Иванов. И добави, че смяната не би трябвало да се преглежда като промяна на един с различен, а като дълбока промяна на това по какъв начин се упражнява властта и по какъв начин наподобяват институциите.

Иванов акцентира, че първата характерност на болшинството, което стартира да се обрисува, е, че то ще може да действа независимо без Движение за права и свободи и ГЕРБ - " без тези политически обединения, които са носители на корупционния вирус ". Той съобщи, че идната опция, която се изправя пред бъдещото ръководство е рестартът на прокуратурата и на Висшия правосъден съвет и допълни, че това няма да е просто, а в някои аспекти, с цел да е трайно и надълбоко, ще изисква и по-големи болшинства и тук ще бъде сложността да се откри метод промяната да се случи. 

Съпредседателят на Демократична България и зам.-председател на Народното събрание Атанас Атанасов разяснява, че болшинството се оформя, държавното управление също е почти ясно, само че изрази угриженост че, се очертавала обстановка, в която секторът за сигурност като конструкция, механизъм и като личен състав за ръководство наподобява дебалансиран. И добави, че някои от назначенията не са били удачни. Като образец даде настоящия главен секретар на Министерство на вътрешните работи. От Демократична България имат подготвени законопроекти, които ще предложат на болшинството, като Атанасов уточни законопроекта за изменение на закона за СРС, с цел да бъдат пресечени всички благоприятни условия за корист в тази тенденция.

Приветствам загрижеността ви към бранш " Сигурност ", има доста проблеми, които би трябвало да бъдат решавани, доста неща да се усъвършенстват, отговори Радев, като разяснява, че е надалеч от мисълта тук да вършат кадрова оценка и то лична на назначенията в структурите за сигурност. Министерство на вътрешните работи съумя да пречупи купения избор, което е съществено достижение. Проблемите - където са систематични, би трябвало да намерят своето решение по един най-хубав метод, добави президентът.

Всички чакаме въпреки всичко държавно управление да има, най-вероятно идващите дни, каза заместник-председателят на ПГ на Демократична България Владислав Панев. То може би няма да извърши чак толкоз радикални промени, които всички желаеме, заради разликите сред обединенията, които го сформират, сподели означи той. Но регистрира, че е оптимист, тъй като на дискусиите са начертани доста съответни стъпки, които това държавно управление да осъществя още първите няколко месеца от ръководството си. Само това да свършим през 2022 година, България ще наподобява друга, смята Панев, който се надява да се извърши повече от заложеното сега. Имаме всички учредения да бъдем оптимисти преди коледните празници, увери той.
 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР