Неочакваната новина, че Русия ни спира газа, вдигна високо градуса

...
Неочакваната новина, че Русия ни спира газа, вдигна високо градуса
Коментари Харесай

Защо властта остави бизнеса в информационна мъгла за газа, пита Калоян Стайков

Неочакваната вест, че Русия ни стопира газа, подвигна високо градуса на напрежение у нас. Има ли заплаха за дефицит или недостиг на синьо гориво, каква цена ще плащаме за него и за какво решението на Москва ни изненада, разяснява за " Стандарт " Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт 

 

- Господин Стайков, министърът на енергетиката Александър Николов разгласи, че има разновидности за доставки на газ. Какви може да са те съгласно Вас?

- Вариантите са доста. Някои са по-добри, други - по сложни за осъществяване, тъй като цената им е по-висока. Но това е работата на министерството - в случай, че знаеше че има риск за газа, трябваше да създаде тези разновидности, да направи разбор, да ги подреди и в случай че нещо се случи - да избере кой вид може да сработи. Това включва както разновидности, които занапред в този момент ще се създават, по този начин и такива, които към този момент да са се случили - да се резервират потенциали, да са почнали договаряния за възможни доставки на полутечен газ, да се проведат диалози.

Това са неща, които трябваше да са се случили през последния месец. Действията на държавното управление трябваше да са почнали още в края на февруари когато стана ясно, че обстановката е извънредно нестабилна и Русия не е предвидим сътрудник. Защото единият ден Москва твърдеше, че няма да атакува Украйна, а на идващия ден я атакува.

- Тези договаряния случили ли са се?

- Не мога да кажа. Това е работа на министерството на енергетиката. Негова работа е и задоволително ясно и в точния момент да комуникира какво се прави, какво може да се направи. Не може целият бизнес да е оставен да се чуди какво се случва и до последния миг да не знае ще има ли газ, или няма да има, ние сами ли ще си го осигуряваме или ще разчитаме на Европейски Съюз. Това трябваше да бъде ясно по-рано и стъпките да бъдат подхванати по-рано. Ако занапред стартират договарянията за различни доставки - към този момент е късно. Надявам се те да са почнали, да са в напреднала фаза и да имаме нещо несъмнено, на което да се разчита. 

- Има ли възможност в случай че ние не сме почнали договаряния, да стартираме да купуваме от спотовия пазар, където се продава ден за ден, само че и цените са доста по-високи?

- Проблемът не е от кое място ще го купуваме, а дали ще имаме физическа доставка. Това е огромният въпрос. Защото преносните потенциали не са безкрайни, доставките като цяло не се случват ден за ден, а се плануват за по-дълъг интервал.

Естествено, има търговия от през днешния ден за на следващия ден, само че не може да се разчита на нея. Това е в действителност огромният проблем - от кое място ще пристигна въпросният газ. Защото ние може да си купим от Холандската борса, само че някой би трябвало да го достави до България.

 - Това допустимо ли е?

- Като цяло газовата инфраструктура в Европа не е от най-добре развитите. Това беше работа на държавното управление - освен на нашето, само че и на Еврокомисията. Нейната реакция тази заран беше безусловно същата - ние сме готови за тази обстановка, взимаме ограничения. Точка. Какво значи това? Какви ограничения, по кое време ще се вземат, какъв ще е резулаттът, на какво може да се разчита, при какви условия? Всичко това е една огромна мъгла.

Но до момента в който Европейска комисия обичайно реагира по-бавно при такива обстановки, аз се надявам нашето държавно управление да е реагирало. Ние не знаем какво се е случило. И в случай че има някаква рецензия, то е че липсва информация. Тази информация трябваше да е налична незабавно. Те дано си запазят комерсиалните секрети, само че сега, в който стане ясно, че има проблем, трябваше да има някакви стъпки какво вършим оттук насетне.

 - Ясно е, че би трябвало да има диверсификация. Полша също е отказала да заплаща в рубли, само че тя е подвластна на 20% от съветския газ, газохранилището й е цялостно на 80%. А ние сме подвластни съвсем на 100% и Чирен е цялостен на 17%. Защо вършим този толкоз рисков ход?

- Нямам пояснение. Единственото, което знам сигурно, е, че всеки опит за диверсификация на огромен дял доставки от Русия е обвързван с спомагателни условности и по-висока цена. Няма по какъв начин различна доставка да се откри на по-ниска цена.

Правителството трябваше да направи някакви спомагателни застраховки, като да вземем за пример да даде пари, с цел да резервира потенциал, да подписа дълготраен контракт за доставка на полутечен природен газ на доста по-висока цена и така нататък Но в един миг може да се окаже, че нито има проблем с доставките от Русия, нито цената е толкоз висока. И тогава естествено опозицията незабавно ще го нападна - за какво давате пари напразно. Само че тази оценка постоянно се прави ретроспективно. Същата беше историята с интерконектора с Гърция. Преди години имаше миг, в който Газпром внезапно смъкна цената и доста политици и наблюдаващи споделиха - защо ни е този интерконектор, като цената е ниска. Но тя е ниска, с цел да обезмисли самия план. Но в случай че го нямаше, няма гаранция, че цената ще е толкоз ниска. Тези стъпки трябваше да се подхващат като тип застраховка - пари, дадени в случай че нещо се случи. Ако не се случи - не си ги получавате назад, само че тя ви подсигурява базови условия, в случай че нещо се случи. И когато я нямаме, отново сме сюрпризирани от снега.

Това трябваше да се направи по-рано. Надявам се то да се е случило. Но за момента нямаме информация и напрежението е високо.

Нещо друго, на което би трябвало да се обърне внимание - единствената информация е за прекъсване на доставки за Полша и България. Само че целият Европейски Съюз като се изключи Унгария са единни, че заплащания по новата скица няма да се вършат. Което значи, че в случай че ние сме създали нещо неверно, би трябвало всички останали да са в същия кюп.

Плащанията са почти едновременно. Т.е. тази седмица би трябвало да забележим прекъсвания на доставки за още страни.

 - Според " Блумбърг " обаче, 10 страни са си разкрили сметки в рубли Газпромбанк, а 4 даже са платили.

- Въпросът е дали са се съгласили на изискванията на Русия. До момента не съм чул някой да се е съгласил, с изключение на Унгария. Ако приемем, че всички страни са единни, няма вътрешно противодействие и се придържат към първичната скица на заплащане, няма по какъв начин до края на седмицата ние и Полша да сме единствените две страни без доставки.

Или ще има нови страни със спрян газ, или ще забележим вътрешно разединение в Европейски Съюз. Което е малко лицемерно - тъй като от една страна се изпраща военна помощ на Украйна, а от друга - се дава финансиране за Русия. Предстои да забележим.

Реакцията на пазарите след известието за прекъсване на доставките за България и Полша не беше доста сериозна - не наподобява като да има някакво съществено безпокойство от дефицит на пирроден газ. Цената се движи през последните две седмици към 92-95 евро за мегаватчас, през вчерашния ден борсата затвори при 103 евро. Очевидно пазарът не прави оценка този риск толкоз съществено, което е добра вест. Но в тази обстановка има толкоз доста условности, единственото несъмнено е, че съветската страна не е благонадежден търговски сътрудник. Затова времето от февруари до момента трябваше да се употребява в намирането на различни решения. Надявам се държавното управление да има изясненост.

Може да е опит за напън от страна на Русия, с цел да се изплашен останалите страни и да се съгласят на новите условия. Но министърът на енергетиката ясно изясни, че има проблем с новата скица не толкоз поради валутни курсове, а тъй като интервалът сред постъпване на заплащането и определянето на заплащането за постъпило е друг. Досега беше моментът, в който парите постъпват по сметката, се считаше за заплащане. Сега е моментът, в който се превежда сумата на Газпром след превалутирането. Това основава риск за купувача. Министърът на енергетиката изясни, че този риск е преценен и въз основа на него е нашата позиция. Но когато няма информация, се раждат доста спекулации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР