Необмислено изказване на премиера Кирил Петков за АЕЦ Белене предизвика

...
Необмислено изказване на премиера Кирил Петков за АЕЦ Белене предизвика
Коментари Харесай

Войната на Путин сложи кръст на АЕЦ "Белене"

Необмислено изявление на премиера Кирил Петков за АЕЦ " Белене " провокира трус в ръководещата коалиция преди десетина дни. Петков зачерта плана, като му постави етикета " локва "  - съвсем като Бойко Борисов, който преди време заговори за " мочур ". Последва гневна реакция от левия фланг. От БСП с наяве неспокойствие припомниха на Петков, че в съдружното съглашение " локви " няма, там написа, че експертен разбор би трябвало да очертае директивите за развиването на нуклеарната енергетика. Ще проучваме, дадоха обещание от щаба на премиера, замазвайки гафа на Петков. Днес тези вътрешни битки изглеждат като стихия в чаша вода - на фона на войната в Украйна. Западът се чуди с какви наказания да накаже Русия поради експанзията и проектът " Белене ", който се основава на съветски нуклеарни технологии, наподобява по-обречен отвсякога. Най-тъжното е, че в него са заровени милиарди левове на българските данъкоплатци...

Кой е отговорен

Плеяда български държавни управления демонстрираха незаконно безхаберие и безволие, като ту пускаха, ту замразяваха построяването на АЕЦ " Белене ". Наливането на пари през годините продължаваше - за оценки и експертизи, за консервиране и топене на строителството, за работни групи и за състезания. Конкурсът, разгласен през 2019 г. за търсене на вложители и снабдители, е отворен и сега, а всички се вършат, че няма такава процедура, и никой нищо не подхваща (а интерес има, отбелязаха се претенденти от Русия, Съединени американски щати, Китай, Франция, Южна Корея и др.). Дори няма потребност да си припомняме лупингите на експремиера Бойко Борисов - от прекрасен план до " мочур ". Или " твърдата решителност " на кабинета " Сакскобургготски ", който размрази соцпроекта, само че го придвижи до " под кривата круша ". И Българска социалистическа партия през днешния ден може да се сърди колкото желае, само че първо би трябвало да изясни за какво държавното управление на Станишев се провали с АЕЦ " Белене ", а тогавашният министър на стопанската система Драгомир Стойнев се разноски до Съединени американски щати, с цел да се запознае с преимуществата на новия нуклеарен реактор на " Уестингхаус ".

Попаднали сред Сцила и Харибда –  от едната страна Европейски Съюз с неговите обичайни запаси към нуклеарната енергетика, от другата страна войната за превъзходство сред Русия и Съединени американски щати на пазара на нуклеарни технологии, българските политици непроменяемо се държат непоследователно и рабски и като че ли не помнят, че преди всичко би трябвало да е националният интерес. Така е и сега, когато  новите ръководещи разнасят до Брюксел и обратно някакви версии на Националния проект за възстановяване и резистентност.  В този план енергетиката е ключов раздел, разчитащ на голяма финансова поддръжка от Европейски Съюз, само че и от него не излиза наяве какво ще прави България с " гьола ", ще се местят ли  " кашоните, увити с найлони " (така Бойко Борисов наричаше оборудването за АЕЦ " Белене ", доставено от съветската " Атомстройекспорт " ), ще има ли седми, че и осми реактор в Козлодуй, какви технологии желаеме за тях. 

Коалиционното съглашение на новата власт беше подписано през декември. Вече наближава март, а  ръководещата четворка още даже не е формирала онази работа група от специалисти, която да помогне на неуките политици да вземат верните решения за бъдещето на злополучния план АЕЦ " Белене " и за развиването на АЕЦ " Козлодуй ".  Тъжното е, че неуките български политици постоянно взимат важни решения, спуснати им от другаде.  

Всичко е релативно...

Мнооого скъпо - това бе главната спънка за реализирането на АЕЦ " Белене ". Многомилиардната инвестиция може да се избие в обозримо бъдеще, ако цената на тока, който ще създава, е най-малко 80 евро за мегаватчас, сочеха плановете на специалистите. Преди години това звучеше кощунствено - изключително на фона на " козлодуйските " 55 лв. за мегаватчас (сиреч три пъти по-скъпо). Днес обаче тези 80 евро наподобяват скромни - при цени на свободния пазар " Ден напред ", надхвърлящи 250 евро.  Така или другояче, поради съмнителната рентабилност никой не посмя да даде " цялостен напред " на инвестицията. Като изключим един някогашен началник на НЕК, Красимир Първанов, който през 2011 година " своеволно " подписа анекс с съветската страна, с който де факто България си поръча реактори на сляпо, без да е договорила ценовите условия по цялостния план. Подписът на Първанов се оказа козът,  с който " Росатом " принуди по правосъден път България да заплати и да си вземе нуклеарното съоръжение. Ако имахме правосъдна власт, тя щеше да е потърсила отговорност от този човек и щеше да е открила дали той в действителност е действал на своя глава, или е имал импровизирано утвърждение свише. Е, не разбрахме.  Но пък платихме 1.3 милиарда лв. за два реактора, които не знаем какво да вършим.  

В следващото си люшкане преди две години - към създаване на нов блок в АЕЦ " Козлодуй ", Бойко Борисов изясни " експертно " какъв е планът:  " Седми реактор значи - платените от България съветски реактори, с диверсификация на нуклеарното гориво, с нова турбина „ Арабела “ и с очертания и електронно ръководство също, да не изреждам компаниите... ”.

С други думи, съветското съоръжение се мести от Белене в Козлодуй и се прави нова нуклеарна мощ с присъединяване на западни компании. Специалисти обясниха, че подобен хибрид не е неосъществим. Но не се наеха да кажат какъв брой би коствало, какъв брой време би лишило построяването му и след какъв брой време хибридът би могъл да стартира да създава ток.

Днес, когато всички приказват за стопански наказания против Русия, изглежда неизбежно България изцяло и вечно да  " отпише " злополучната АЕЦ " Белене " и милиардите, закопани в нея. Но може ли да го замести с други, да вземем за пример с американски технологии? Ето какво мисли по въпроса проф. Янков Янев - величие и интернационален престиж в ядрената енергетика, шеф на Института за ръководство на нуклеарните познания във Виена: " Приказки за наивници са желанията да се строи американски блок на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Ние въпреки всичко сме част от Европейски Съюз. Американците нямат нуклеарен блок, който да е построен някъде в Европа и да е утвърден от регулаторен орган на страна от Европейски Съюз.  В света има единствено два приключени АР 1000 и те са в Китай ", изясни пред " 3е-news " професорът. Според него малките модулни реактори също са

" приказки от 1001 нощ "

За сходни реактори може да се приказва след 15 години най-рано, към 2036 година - споделя го Международната организация за атомна сила. Първо би трябвало да се сътвори нормативната база за тези реактори, след това да се построи демонстрационен блок и едвам по-късно, в случай че негово изпитание мине сполучливо, може да има по-масово използване на технологията.

Проф. Янев счита, че най-реалистично е да се вземе съветското съоръжение от АЕЦ " Белене " и да се реалокира на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Технически не е невероятно. Остава въпросът какъв брой би коствало? Белене е подготвена нуклеарна площадка, а Козлодуй занапред ще би трябвало да сътвори такава, което с изключение на всичко друго значи и дълги разрешителни, съгласувателни и лицензионни процедури, разработване на устройствени проекти и на оценки на въздействието. И това важи за всевъзможни бъдещи мощности -  с съветски или с други технологии. 

" Ядрената енергетика си стои в разкрачено положение, хулена от неуки и некомпетентни политици, сериозна енергийна политика няма, има енергийно политиканстване - всеки, който пристигна на власт, си намира група заинтригувани евентуални вложители. Трябва да стартираме да строим нуклеарна мощ, тъй като сме изправени пред риска след 10 години да нямаме нуклеарни блокове.  Продължаването на периода на употреба на съществуващите мощности в Козлодуй ще зависи от антиядрените брюкселски бюрократи и техните " зелени " специалисти ", предизвестява проф. Янев. Той напомня, че България е една от 30-те страни в света с 40-годишен опит в ръководството на АЕЦ. Позор и закононарушение ще е да погубим този опит. Но държанието на българските политици  не дава никакви учредения за оптимизъм. Както и превръщането на енергетиката в интернационална сцена и жертва на страховити геополитически борби.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР