Необичайно високата инфлация стана важна характеристика на икономическия живот на

...
Необичайно високата инфлация стана важна характеристика на икономическия живот на
Коментари Харесай

Опасна игра - Федералният резерв на САЩ, ЕЦБ и Bank of England повишават основните лихви

Необичайно високата инфлация стана значима характерност на икономическия живот на множеството страни по света предходната година. Основната причина за това беше наречено аномалното повишаване на цените на силата и храните на международните пазари. Повишаването на главните (базови) лихви на централните банки стана главно средство за битка с инфлацията.

Тонът беше заложен от Фед, ЕЦБ, Bank of England и няколко други. От 16 март до 15 декември 2022 година Федералният запас на Съединени американски щати увеличи главната рента общо седем пъти - от 0-0,25 до 4,25-4,50%. Миналата година ЕЦБ имаше четири покачвания, главната рента се увеличи от 0 до 2,50%. Bank of England имаше цели осем нараствания, вследствие на което главната рента се увеличи от 0,25 на 3,50%.

А на 1-2 февруари Федералният запас на Съединени американски щати, ЕЦБ и Bank of England още веднъж покачиха главните лихви.

Централната банка на Англия увеличи главната си рента с 50 базисни пункта до 4,0%. За последно то беше на толкоз високо равнище в края на 2008 година

ЕЦБ също увеличи главния си лихвен % с 50 базисни пункта до 3,0%. За последно тя беше на това равнище също в края на 2008 година Лихвите по краткосрочните заеми и депозити бяха увеличени със същата сума, те станаха равни на 3,25% и 2,5% надлежно. Решението за новите ставки в еврозоната влиза в действие на 8 февруари. „ Управителният съвет ще следва курс на обилни нараствания на лихвените проценти с устойчиви темпове... с цел да подсигурява, че инфлацията ще се върне навреме към средносрочната си цел от 2% “, споделиха от ЕЦБ.

В изказването на ЕЦБ също по този начин се споделя, че се възнамерява да се понижи салдото на активите, закупени по програмата APP (Програма за закупуване на активи ), започвайки от март 2023 година Отбелязва се, че до края на второто тримесечие на 2023 година понижението на салдото ще бъде приблизително с 15 милиарда евро на месец.

Накрая Фед увеличи главния лихвен % с 25 базисни пункта до 4,5-4,75% годишно. Това е най-високото равнище от 2007 година Увеличението през февруари се оказва непретенциозно по отношение на предходните пет. През декември Фед увеличи лихвените проценти с 50 базисни пункта след четири поредни нараствания от по 75 базисни пункта всяко. Федералният запас на Съединени американски щати изясни, че последното нарастване е лимитирано единствено до една общоприета степен (25 базисни точки), защото е реализиран прогрес в битката с инфлацията. В края на декември растежът на показателя на потребителските цени понижава от 7.1% на 6.5% на годишна база.

Между другото, от 1 февруари 2023 година се промени методологията за пресмятане на показателя на потребителските цени (CPI). Теглото на съответен артикул в показателя се дефинира въз основа на средствата, изразходвани за този артикул, оценени по време на проучването на потребителските разноски. Сега тежестта на стоките се пресмята въз основата на двугодишен интервал, а от 1 февруари ще се употребяват данни единствено за една година.

Така изчисляването на тежестта на стоките за установяване на цената на инфлацията през 2022 година се основава на цените от 2019 година и 2020 година, само че тази година ще се основава само на цените от 2021 година По мнението на американските специалисти това ще разреши ненапълно да се разкраси обстановката с инфлацията.

Шефът на Фед Джеръм Пауъл сподели пред кореспонденти, че повишението на лихвите " още няколко пъти " би било уместно, защото инфлацията остава висока макар лекия спад. Той обаче призна, че стопанската система на Съединени американски щати се е забавила доста през последната година и че има признаци на криза.

И с цел да се предотврати рецесията, би трябвало незабавно да се вдигне таванът на държавния дълг. На 19 януари държавният дълг доближи тавана - 31,4 трилиона $.Отлагането на въпроса за повишение на тавана (този въпрос се взема решение от Конгреса на САЩ) лишава държавното управление от опцията да усили разноските.

Удивителен миг: Централната банка на Съединени американски щати желае да си измие ръцете си, прехвърляйки отговорността за рецесията върху държавното управление.

Федералният запас продължава да упорства, че е належащо да продължи повишението на главната рента, до момента в който инфлацията спадне до 2%. Редица специалисти споделят, че на идващото съвещание на 22 март Фед евентуално ще увеличи главната рента с още 25 базисни пункта, като я докара до 5%.

И че цикълът на стягане на паричната политика може да бъде приключен на този стадий. Основният лихвен % може да се задържи на лентата от 5% за към половин година, а към края на тази година може да се случи първото понижение на лихвения %. Такъв сюжет може да се назова оптимистичен. Има обаче и други сюжети.

По мнението на някои специалисти, Jerome Powell & Co. се пробват да играят фина игра: да подтиснат инфлацията с лека, управляема криза. Всяка криза неизбежно води до понижаване на търсенето на артикули и услуги и следващо понижаване на цените. И Jerome Powell & Co. към това се стремят. Въпреки това, в случай че Фед в действителност играе тази игра, тогава това е полуда: това е като да гасиш пожар, заливайки го с бензин.

Някои специалисти считат, че Фед са наляли бензина, още когато рецесията стартира. Дори има мнение, че някой има потребност от рецесия в Америка и колкото по-дълбока е тя, толкоз по-добре. А Джеръм Пауъл е просто марионетка, изпълняваща командите, подавани зад кулисите. И може би през 2023 година рецесията ще унищожи съществуващата доларова система, която ще бъде сменена от цифрова доларова система.

Нека подчертая, че в дейностите на централните банки на редица западни страни може да се види координацията на дейностите в региона на главните лихви. Ставките са в много стеснен диапазон от 3 до 5%. Ето главните лихви за през днешния ден на централните банки на редица западни страни (%): Австралия - 3.10; Канада - 4,50; Нова Зеландия - 3.50.

В страните от БРИКС главните проценти са доста по-високи (%): Бразилия - 13,75; Руска федерация - 7,50; Южна Африка - 7,25; Индия - 6,25. Само Китайската Народна банка има основен % на равнището на водещите централни банки на Запада, той е еднакъв на 3,65%.

Въпреки това има няколко страни, чиито централни банки имат съществени лихви под 3%. Това са Централната банка на Швеция (2,50%), Дания (1,90%), Швейцария (1,00%). През последното десетилетие имаше няколко централни банки с негативни съществени лихвени проценти. Например централната банка на Швеция и Швейцария. Те обаче направиха и редица поредни нараствания, влизайки в позитивната зона. Днес единствената централна банка, останала в негативната зона, е Централната банка на Япония (ключова рента минус 0,10%).

До 24 февруари предходната година финансовите анализатори в Русия следяха от близко измененията в главните лихвени проценти на водещите централни банки на Запада, изключително на Федералния запас на Съединени американски щати, с навлизането на съветски компании и банки на международните финансови пазари, конюнктурата на които е мощно подвластна по основни лихви.

Днес сходно излизане е доста лимитирано, само че известно въздействие на политиката на главните лихвени проценти, провеждана от западните централни банки върху съветската стопанска система, остава. Увеличаването на главния % от Федералния запас може да провокира криза в американската, а по-късно и в международната стопанска система. Такава криза може да докара до спад в цените на доста артикули на международния пазар. Включително цените на петрола, природния газ, суровините, храните и други артикули, изнасяни от Русия.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР