Необичайно спокойно за месец август е морето тази година. По

...
Необичайно спокойно за месец август е морето тази година. По
Коментари Харесай

Спасители: Не влизайте в морето в неохраняема зона

Необичайно умерено за месец август е морето тази година. По Южното Черноморие рисковото мъртво неспокойствие това лято се появи в края на юли, само че след това морето още веднъж утихна. Заради подводни течения и тази година още веднъж морските произшествия са доста, оповестява БНР.

Между 25 и 35 души всяко лято стават жертва на рисковото мъртво неспокойствие по Българското Черноморие. То се появява в края на месец юли и продължава съвсем през целия август. За наслада на туристите тази година морето беше бурно единствено една седмица в края на месец юли, а при започване на август се укроти. Въпреки това, постоянно се появяват морски течения. Спасителите на плаж „ Корал “ извадиха 3 дами от неохраняема зона в края на предходната седмица. Дежурни спасители в неделния ден са били Атанас Лечев и Антон Симеонов.

" Първият случай на обяд -12.30 някъде. Влизат две млади дами, едната я повлича другата съумява да излезе ", сподели Атанас Лечев.

Спасителите съумели да извадят и други две дами, за които е имало риск да се удавят:

" Апелът, който би трябвало да бъде изработен е, че на тези морски течения, при тези рискове, би трябвало да се съблюдават инструкциите. Неуверени хора, които не могат да плуват не би трябвало да влизат в неохраняема зона ".

Какви рискове крие морето и за какво при мъртво неспокойствие, влизането във водата е неразрешено изясняват бургазлии и туристи:

" На избрани метри без да усетите се получава нещо като яма и ви въвлича водата ".

" Прави дупки, въртоп и можеш да се удавиш ".

При мъртво неспокойствие най-опасното място е брегът и тъкмо там най-често се случват съдбовните произшествия. На охраняемите плажове аленият байрак алармира,че къпането в морето крие опасности. Повечето случаи на удавяне,обаче, стават на неохраняеми плажове. Недисциплинираните туристи са най-сериозния проблем за водните спасители, сподели Васил Алексиев, който е експерт по водно избавяне в Областната дирекция на БЧК - Бургас и работи на плажа в Крайморие.

" Нарушението на почиващите е да влизат във вътрешността, макар възбраната и предизвестията от спасителите. Като видят талази считат, че това е момента, в който би трябвало да отидат и да скачат по вълните и отварят работа на спасителите в такива моменти, макар флаговата сигнализация. Имаме разправии всяка година. Не са отпаднали и несъмнено няма да отпаднат такива моменти ".

Мъртвото неспокойствие е естествено събитие. То се образува по нашето Черноморие при източен вятър и когато ветровитото време продължи повече от един ден. Този вятър носи към брега по-голямо от нормалното количество вода. И след утихването напразно се появява мъртвото неспокойствие. Опасността идва оттова, че покрай брега се появяват подводни ями дълбоки един, два метра. Спазвайте инструкциите на водните спасители, не губете възприятието си за заплаха, с цел да се предпазите от рисковете, които крие морето.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР