Необичайният севернокорейски ракетен тест тази седмица, при който балистична ракета

...
Необичайният севернокорейски ракетен тест тази седмица, при който балистична ракета
Коментари Харесай

Рекордна поредица от изпитания: Нарастващият ракетен капацитет на Северна Корея

Необичайният севернокорейски ракетен тест тази седмица, при който балистична ракета прелетя над Япония, акцентира бързото разгръщане на арсенала на притежаващата нуклеарни оръжия страна на фона на буксуващите диалози за денуклеаризация.

Вчерашният опит с балистична ракета беше тридесет и деветият, осъществен от Северна Корея тази година. Тази рекордна поредност от ракетни тествания стартира през януари с изстрелването на нова " хиперзвукова ракета " и продължи с крилати ракети с огромен обхват, балистични ракети с дребен обхват изстреляни от трен, летища и подводница и изстрелването на първата междуконтинентална балистична ракета (МБР) от 2017 година.

Ето какви са основните качества на Северна Корея в региона на ракетните тествания.

ИЗСТРЕЛВАНИЯ НА РАКЕТИ С ГОЛЯМ ОБСЕГ

Северна Корея съобщи през март, че сполучливо е провела тествания на най-голямата МБР в своята история – голямата " Хвасон-17 ". Южнокорейски и американски публични представители оспорват това изказване и споделят, че наподобява Северът в действителност е изстрелял по-стара МБР " Хвасон-15 ", а някои хипотетични тествания на " Хвасон-17 " са приключили с неуспех.

При всички положения по време на тестването през март севернокорейска ракета доближи най-голяма височина до момента - над 6000 километра. А тази седмица за Северът за първи път изпрати ракета на най-голямо разстояние, като изстреляната от него ракета със междинен обхват прелетя над Япония и измина към 4600 километра.

Завръщането към далекобойни тествания увеличи усили рисковете за Съединени американски щати и други отдалечени страни, които омаловажаваха някои от севернокорейските оръжия с дребен обхват.

МАНЕВРИРАЩИ РАКЕТИ

Много от най-новите севернокорейски балистични ракети с дребен обхват, като да вземем за пример Кей Ен-23 и Кей Ен-24, са проектирани да летят по по-ниска траектория и имат капацитета да маневрират, с което да затруднят опитите да бъдат засечени и прехванати. Северна Корея сподели, че е изпитала нов тип " хиперзвукова ракета ", която нормално лети на по-ниска височина от балистичните ракети и със скорост повече от пет пъти по-висока от тази на звука или към 6200 километра в час. Въпреки тяхното название анализатори споделят, че главната характерност на хиперзвуковите оръжия е не тяхната скорост, а маневреността им, която може да им помогне да избягнат прехващане.

Анализатори също по този начин споделят, че размерите на " Хвасон-17 ", както и работата на Северна Корея по технология, която тя твърди, че е за надзор на спътници, допускат, че Пхенян има намерение да въоръжи своите МБР с голям брой маневрени нуклеарни бойни глави и примамки, които да им оказват помощ да избегнат защитата на съперника.

РАЗЛИЧНИ МЕСТОПОЛОЖЕНИЯ

Тази година Северна Корея изстреля ракети от разнообразни места и платформи и анализатори споделят, че това е опит за преструване на спор и за затрудняване на съперника да засече и унищожи ракетите. През януари Северът изстреля две балистични ракети с дребен обхват от трен покрай северната граница с Китай и държавните медии споделиха, че това е било обучение с малко предупреждение за усилване на квалификацията на военните, които ръководят ракетите. Въпреки лимитираната и от време на време ненадеждна железопътна мрежа на страната релсово-мобилните ракети са релативно на ниска цена и ефикасен вид за възстановяване на възможностите за оцеляване на севернокорейските нуклеарни сили.

Северна Корея също по този начин организира проби от интернационалното летище отвън Пхенян и изстреля нова ракета с дребен обхват от своята пробна ракетна подводница. Тя също по този начин даде обещание, че скоро ще бъде призната на въоръжение настояща ракетна подводница.

ТАКТИЧЕСКИ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ

По информация от публични представители от Южна Корея, в случай че Северна Корея възобнови нуклеарните си опити, тя би могла да включи в тях и създаването на по-малки " тактически " бойни глави, предопределени за приложимост на бойното поле и проектирани за монтиране на ракети с дребен обхват.

През април Северът изстреля нова ракета с дребен обхват, която по думите на държавните медии е предопределена за " възстановяване на успеваемостта при действието на тактически нуклеарни оръжия ", като това беше първият път, в който Северна Корея свърза характерна система с тактически нуклеарни оръжия.

Анализатори споделят, че слагането на дребни бойни глави на ракети с дребен обхват би могло да съставлява рискова смяна на метода, по който Северна Корея разполага и има намерение да употребява нуклеарни оръжия, която би разрешила на Пхенян да разположи повече такива оръжия. Вместо да заплашва няколко града, с цел да възпира офанзиви, Северна Корея би могла да ги употребява против необятен набор от военни цели в Юга.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР