Необходимият нетен месечен доход за издръжка на тричленно домакинство (т.е.

...
Необходимият нетен месечен доход за издръжка на тричленно домакинство (т.е.
Коментари Харесай

КНСБ: 2282 лв. на месец са необходими за издръжката на тричленно семейство

Необходимият чист месечен приход за прехрана на тричленно домакинство (т.е. двама работещи с едно дете до 14 г.) през юни доближава 2282 лева, сочи разбор на наблюдението на потребителските цени и заплатата за прехрана за второто тримесечие на 2022 година, направен от Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ. Данните бяха показани в понеделник от президента на КНСБ Пламен Димитров и зам.-директора на института Виолета Иванова.

През второто тримесечие продължава наклонността за повишаване на живота и повишаване на разноските за прехрана на живот, въпреки и с по-забавени темпове спрямо първите три месеца на 2022 година.

Необходимият чист месечен приход за прехрана на едно работещо лице от едночленно семейство през юни доближава 1268 лева Тази стойност, образувана на базисна потребителска кошница, е нужна за покриване на разноските за прехрана на едно работещо лице, живеещо единствено, за храна, жилище, обучение, опазване на здравето, облекло, превоз и известия, развлечения и отмора. Необходимият чист месечен приход за прехрана на тричленно домакинство (т.е. двама работещи с едно дете до 14 г.) пък през юни доближава 2282 лева

За едногодишен интервал разноските за прехрана на живота за тричленно семейство нарастват с 358 лева, а за един работещ от едночленно семейство - със 199 лева , уточни Пламен Димитров. От началото на годината приходът, нужен за прехрана, нараства с 4.2%, а на годишна база - с 15.6%.

Виолета Иванова изясни, че ускореното повишаване на нужния месечен приход за прехрана се дължи на пълзящото придвижване нагоре на цените на питателните артикули, енергоносителите и горивата вследствие от двете рецесии – Covid и войната в Украйна.

Според КНСБ незадоволително ефикасни се оказват антикризисните ограничения от въвеждането на 0% ставка на Данък добавена стойност за хляба и брашното и отстъпката с 25 ст. на литър гориво. " Нашето експресно проучване в интервала 6-9 юли 2022 година сподели, че действителното понижение на цените на хляба е сред 2 и 6%. Поевтиняването с 20% е единствено в огромните вериги, които не са налични са всички семейства ", уточни Иванова. Прогнозите на синдиката са, че хлябът ще се задържи по-евтин за къс интервал, тъй като цената на пшеницата от новата годишна продукция е съвсем двойно по-висока спрямо миналата година, макар положителната годишна продукция.

На тримесечна база цените на питателните артикули са нарастнали с 6.2%, а на годишна - с 23.6 на 100. Електроенергията и горивата са поскъпнали с 23% на годишна база, като този растеж се държи главно на повишаването на цената на природен газ с 2.5 пъти на годишна база и на дървата за горене с към 70%, показва КНСБ.

Синдикатът чака през идващите месеци да има продължаващ растеж на цените поради повдигането на тока за бита от 1 юли с 3.4%, на парното - приблизително с 29.7% и на природния газ - с 32%. Новото нарастване на цените на енергоносителите към този момент излиза отвън границите на обществено търпими цени и са причина за повишаване каузи на енергийно бедните, акцентира КНСБ.

През 2021 година 23.7% от популацията в България не може да поддържа дома си задоволително топъл. Това са към 1.6 млн. души. За съпоставяне, този дял в Европейски Съюз е 7.4%. При това през миналия отоплителен сезон подкрепените лица с целева помощ за отопление са към 300 000. КНСБ пледира за по-бързо търсене на решения преди настъпването на зимния сезон, заради неспособност семействата да посрещнат по-високите разноски за отопление.

По калкулации на КНСБ брутната заплата за прехрана за работещ от тричленно семейство нараства с 230 лева до 1470 лева, а за един работещ, живеещ самичък, повишаването е с 255 лева за годишен интервал до 1633 лева

Данните от проучването демонстрират, че нараства делът на работещите с трудово заплащане, по-ниско от заплата за прехрана, и близо 2/3 от работещите не доближават заплата за прехрана. При това повишаването е с към 222 000 лица и те доближават до към 1.7 милиона работещи.

" Заради ниските приходи, растящата инфлация, която чакаме кумулативно да доближи 20% тази година, и предстоящите сложни зимни месеци, е наложително бъде направена втора актуализация на бюджета. Тя може да бъде готова от служебното държавно управление и гласувана от новия парламент ", разяснява Пламен Димитров.

КНСБ упорства за нарастване на минималната работна заплата до 800 лева най-късно до началото на 2023 година Линията на беднотия съгласно синдиката би трябвало да е 541 лева за 2023 година, което ще разреши повече семейства да получат енергийни помощи.

" Служебният кабинет има две задания – да се оправи с енергийните цени и да подсигурява доставките на газ ", акцентира още Димитров. Той изясни, че национално представителните организации на синдикатите и работодателите приготвят актуализация на националното тристранно съглашение, подписано с държавното управление през юни 2020 година Така бизнес и синдикати ще предложат на бъдещото държавно управление обща визия за решения на основни за страната въпроси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР