Необходими са системи за локализиране на изгубили се в планината,

...
Необходими са системи за локализиране на изгубили се в планината,
Коментари Харесай

Директорът на ПСС: Нужни са системи за локализиране, не може само мобилните оператори да се ползват

Необходими са системи за локализиране на изгубили се в планината, не може единствено мобилните оператори да се употребяват. Това сподели шефът на Планинската избавителна работа към Българския червен кръст Емил Нешев, откакто седмица продължaва издирването на сноубордиста, който изчезна в Рила предходната неделя.

" Проведохме среща в Министерство на вътрешните работи и стигнахме до извода, че сходни системи би трябвало да се закупят с помощ от страната, само че не е ясно по кое време ще се случи това ", добави спасителят.

Нешев изясни и за какви тъкмо се приказва в средите на планинските спасители.

„ Едната е авиационна и тя се слага на борда на хеликоптера, с цел да може да се облети огромен региони и да се локализира бързо изгубеният. В България нямаме вертолет, само че има опция да се употребява такава система. Подобна техника е хубаво да е разполагаем на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, само че коства не малко пари – от 80 до 500 хиляди евро. Другата система към този момент е при спасителя и разрешава посредством антена в обсег до 1 км да се локализира мобилното устройство на терен и коства към 150 хиляди евро “, изясни Нешев.

Той добави и че до 4 месеца на тел. 112 също ще се направи по този начин, че като звънне някой - да може да се локализира телефонът му за по-бързо намиране.

Относно локализирането благодарение на мобилните оператори с изключение на тромавата процедура по приемане на позволение, Нешев добави и че в планината нормално обсегът е неприятен, а в тази ситуация е имало и единствено една клетка.

" Много мъчно се прави триангулиране по този начин. Може единствено примерно да се разбере къде е устройството от едната или другата страна на билото ", добави Нешев.

Той предизвести и феновете на зимната планина, че ще има лавинна заплаха в идващите дни поради стопляне на времето.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР