Празни кошери и висока смъртност на пчелите регистрират в Североизточна

...
Празни кошери и висока смъртност на пчелите регистрират в Североизточна
Коментари Харесай

Мор по пчелите в Североизточна България: Какво причинява високата смъртност?

Празни кошери и висока смъртност на пчелите записват в Североизточна България. Това се случва преди да е почнало сезонното напръскване на обработваемите площи с пестициди.

По информация на сдруженията на пчеларите това е извънредно събитие. Има пчелини, където смъртността е над 50% от кошерите. Иначе нормалната след зимния сезон е под 10%.
Снимка: btvnovinite.bg
„ В община Тервел ситуацията е доста зле. Морът е над 90%. Есента съм зазимил 160 пчелни фамилии, от които имам 11 живи. Причината, съгласно мен, е отравяне с пестициди. През лятото пчелите събират хранителни артикули и стигне ли се до некачествения прашец и мед, стартира всеобщия мор “, споделя пчеларят Петър Петров.

„ Постоянно сигнализираме институциите. Проблемът е от 3-4 години, стана доста сериозен, до момента в който тази година стана заплашителен. Лабораториите проучвания се заплащат от пчеларите, което няма по какъв начин да стане – 420 лв. е едно такова проучване. Начинът, по който се вършат тези проучвания, е противопоказен “, добавя Петров.
Снимка: btvnovinite.bg
„ В момента смъртността измежду пчелите в цяла България е над 50%, което е извънредно. Говорим за огромна покруса измежду пчеларите. Това е главно от натравяния на питателните ресурси на пчелите. Министерство на земеделието се пробва неистово да скрие този проблем “, споделя Ясен Янев, ръководител на „ Българските свободни пчелари “

По неговите думи, в случай че пчеларите се оплакват, ще бъдат глобени. Проблемът, съгласно него, е в Наредба 13, против която са протестирали и дава опция земеделските площи да се пръскат с нездравословни препарати.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Нашите претенции са прокуратурата да си свърши работата и да спре да пази по този начин наречените олигарси и да помогне на хората. Всички, които са забъркани в тези пръскания, да си получат заслуженото “, съобщи Янев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР