Необходими са ограничителни мерки и изолация, защото не работи идеята

...
Необходими са ограничителни мерки и изолация, защото не работи идеята
Коментари Харесай

Експерт: При такава висока смъртност, идеята за колективен имунитет не работи

Необходими са ограничаващи ограничения и изолираност, тъй като не работи концепцията за придобиване на групов имунитет предвид на високата смъртност от Covid-19. Това съобщи пред БНР Петър Галев, медицински публицист от CredoWeb - обществена платформа, която свързва всички участници в опазването на здравето в България.
„ Науката споделя, че когато има едно заразно предаване, което се предава в обществото – от човек на човек, би трябвало да го прекарат към 70% от популацията, с цел да спре всеобщото разпространяване. Обаче има едно огромно " само че ". Това може да бъде приложено в чист тип за болести, които нямат доста висока смъртност. Първоначално се говореше, че Covid-19 ще има смъртност, колкото сезонните грипни епидемии – 0,3-0,5%, само че към днешна дата виждаме, че някъде смъртността надвиши 10%, а приблизително за света, съгласно „ Джонс Хопкинс “, е към 8-9%.
При такава висока смъртност концепцията за придобиване на групов имунитет не може да работи “, сподели Галев в изявление за предаването „ Събота 150 “ на стратегия „ Хоризонт “.
Връзка сред развиване на здравната система и ограниченията
Според него има връзка сред обезпечаването на здравната система и строгостта на ограниченията за ограничение на обществения живот за противопоставяне на ковид, изключително при започване на тази международна рецесия.
„ Например страна като нашата, които са с извънредно лимитирани финансови запаси и недобре обезпечени откъм фрагменти опазване на здравето, взе доста прецизни ограничения да ограничи обществения живот. Към днешна дата тези ограничения дават доста добър резултат.
А първоначално страни с добре развити здравни системи взеха решение да подходят по-либерално, само че в последна сметка съвсем целият свят стигна до доста прецизни ограничения за ограничение, защото и развитите здравни системи се претрупаха. И това провокира голям стрес и за лекарите, и за обществата “, сподели Галев.
Самосъзнанието – най-важно
Според него тестването в началния стадий на доста хора, с цел да бъдат изолирани, би било дейно, в случай че имам прецизна и работеща система за изолация…
„ Това остава отново на нашето схващане като жители да си останем у дома, да не излизаме, само че и на това се крепят всички други ограничения, които властта постанова в страната.
Множеството лекари и специалисти, с които контактувам, поддържат изолацията. Лекарите са ужасени да не бъдат изправени пред избора кого да интубират и кого да лекуват, каквото видяхме, че се случи в страни, за които в никакъв случай не бихме повярвали, че това може да се случи.
Великден не е мач
Петър Галев счита, че празничните църковни служби за Цветница, Великден, теоретично могат да се трансфорат в катализатор на болестта.
„ Но единствено в случай че възприемем най-големият християнски празник като мач. Т.е. в случай че се струпат хора, които нямат отношение към вярата, към духовния смисъл на Великден, а се съберем по някакви битови аргументи по улици и площади, с цел да се веселим и се чукаме с яйца, да ядем козунаци. Има подобен риск “.
„ Чест прави на архиереите на православната черква, които споделиха, че храмовете ще останат отворени, само че приканиха да си останем у дома. Вярвам, че хората ще се вслушат в този апел “, сподели Галев.
По-нормален живот – в средата на май
По думите на Галев има оптимизъм, тъй като това е вирусно заболяване, което се подчинява на общия манталитет на този вид болести.
„ Очаква се, че то не може да продължи повече от 3-4 месеца – през цялото време до затихването. Увеличаването на слънчевата радиация в този момент също ще спомага за понижаване на интензивността на епидемията. Очакваме, че доникъде на май ще можем да се върнем към по-нормален темп на живот “.
Опасения за „ импорт “ през есента
Галев счита, че още няма изясненост дали есента ще има нов подтик на болестта.
„ Тук опасението е, че всички страни по света са наранени, само че не по едно и също време. През есента е допустимо да се получи импорт на болестта и още веднъж да има пик, в случай че при сегашната рецесия не са го прекарали и срещнали с вируса. Под превозване не разбирайте всичките 70% от хората да развият симптоматика, а да се е задействал имунитета на голямата част от хората без насърчаване на признаци. Ако не реализираме това при настоящия пик, има възможност есента още веднъж да има нарастване на хората с положителни проби. “
Отличен 6 за здравните служащи
От позиция на човешкия капацитет оценката за българската здравна система е „ отличен 6 “, сподели Галев.
„ Но огромният въпрос е дали здравната ни система би трябвало да продължи да бъде комерсиално сдружение и дали приходът на несъмнено лечебно заведение би трябвало да зависи от броя минали пациенти… Този модел е циничен и не работи, той би трябвало да бъде изменен “, уточни той.
Урок за огромните организации
Според Галев всички огромни организации, в това число Организация на обединените нации, Световната здравна организация (СЗО), НАТО, Европейски Съюз не се оказаха на място при тази световна рецесия с ковид. И първоначално всяка страна трябваше да се избавя със лични средства и старания и това е доста огромен урок за бъдещето по какъв начин би трябвало да се развиват тези организации.
„ СЗО имаше спорни изказвания във връзка с маските – първо, че няма потребност да се носят. После се оказа, че това изказване е обосновано от опасенията хората да не изкупят маските и да няма маски за медицинските екипи и така нататък Очевидно всички се учим в придвижване в такава обстановка. Но можеше СЗО да има по-активна роля в координацията на напъните на обособените държавно управление “, сподели той.
Всичко за ковид следете ТУК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР