Необходима е държавна регулация на дисбаланса в разпределението на медицински

...
Необходима е държавна регулация на дисбаланса в разпределението на медицински
Коментари Харесай

ДПС иска държавна намеса за медицински специалисти

Необходима е държавна регулация на несъответствието в разпределението на медицински експерти в страната, като упованията са промени в Наредбата за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето да реализират тъкмо това. Това сподели в изявление за Радио „ Фокус “ зам.-председателя на Народно събрание и член на Комисията по опазване на здравето доктор Нигяр Джафер.

Тя добави, че страната ни е изправена пред световния проблем за потребността от медицински фрагменти. Ситуацията е толкоз тежка, че има области, в които няма и един доктор по избрани компетентност, сподели още тя, като даде образец с ревматолозите, хематолозите и алерголозите, само че посочи, че същото важи и за по-широки специалности като педиатри и анестезиолозите.

По думите й прогнозите на Европейска комисия сочат, че кадровият проблем ще се задълбочава и през 2020 предстоящият дефицит на медицинските експерти единствено за Европа ще е 970 000.

„ От източните страни нашите лекари и експерти отиват да работят в Германия, Франция и Англия. От тези страни медицинските експерти отиват към скандинавските страни, където е по-добро заплащането. От скандинавските страни избират да отидат оттатък океана, в Съединени американски щати и Канада – това е развой, който не може да бъде спрян. Това е част от глобализацията на света. Търсенето на медицински фрагменти ще се задълбочава, тъй като демографските индикатори демонстрират, че ще има доста повече нужда от обгрижване на популацията, от грижа за възрастни хора с доста болести “, изясни зам. ръководителя на Народното събрание.

Д-р Нигяр Джафер разяснява още, че концепцията младите лекари да бъдат задължени да работят в държавни лечебни заведения след специализация ще има удобен резултат. Мерките не целят кратковременен, неотложен резултат, само че не трябва да се чакат чудеса, добави още тя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР