Нека не подценяваме пандемичната обстановка и да търсим само медийния

...
Нека не подценяваме пандемичната обстановка и да търсим само медийния
Коментари Харесай

Караянчева към БСП: Искате да ви дават по телевизията, но...

Нека не подценяваме пандемичната конюнктура и да търсим единствено медийния резултат от парламентарния надзор. Разбирам, че това е главният проблем, че не ни дават по малкия екран.

Това сподели ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на дебата по предлагането за парламентарен надзор, съобщи "Фокус ".

"Уважаеми сътрудници отляво, позволете ми да не се съглася с вашите причини, по тази причина че писменият парламентарен надзор не е ефикасен, че има ограничение на контрола, че се губи неговата гласност.

Депутат от ГЕРБ охлади мераците на Българска социалистическа партия за парламентарен надзор

Ще дам няколко аргумента в интерес на писмения надзор, който се прави в парламентарната република, която е в изключително състояние в този момент.

Имаме механизъм, по който да се прави регистрация всеки депутат в границите на 1 час да влиза в залата. Не забравяйте, че тук дружно с нас работят още към 100 чиновници на събранието, които са в директна заплаха. Това са стенографи, квестори, администрация на Народното събрание.

Българска социалистическа партия желаеха възобновяване на петъчния парламентарен надзор

Заседанието има избрана дълготрайност по време на парламентарния надзор. Ако би трябвало да се удължи този парламентарен надзор, няма по какъв начин да стане, тъй като в залата ще участват един или двама народни представители.

Всеки въпрос получава отговор, който незабавно се качва на уеб страницата на Народното събрание ", посочи Караянчева.

Тя обърна внимание, че от 26 март няма въпрос, на който да не е отговорено.

"Няма подобен вид, в който да е върнато запитване или въпрос от мен. Такава процедура, която правихме, когато имаше вербален парламентарен надзор.

Съзнавайки значимостта на обстановката, не съм си разрешила да върна въпрос или да заседавам с Председателски съвет, с цел да направя нещо такова.

Всички благоприятни условия, които правилникът дава при вербален парламентарен надзор за отсъствие на национален представители или отсъствие на министър, тук са изключени.

Ще ви дам една статистика. 100 % извършен парламентарен надзор от 26 март до 14 април 2020 година са заложени 95 въпроса, отговорено е на 37, следва тази седмица да бъде отговорено на 58 въпроса, като обръщам внимание не тъй като са отсрочени или забавени.

Марешки захапа Българска социалистическа партия: Явно се чувствате безполезни

На всички въпроси се дава отговор строго по отношение на регламента на правилника.

За съпоставяне 2018 година при вербален надзор в същия въпрос са заложени 120 въпроса, сътрудниците тогава са били по-активни, отговорено е на 109 въпроса ", посочи още ръководителят на Народното събрание. Тя съобщи, че няма да приказва за 2019 година,защото опозицията не е участвала в залата.

Според нея няма разлика в успеваемостта на писмените и устните въпроси.

"Всеки един въпрос е пратен на министъра и следва да бъде отговорено. Само за информация на тези, които към момента не са се досетели. Нека да погледнат 96 член, алинея 1 от правилника да видят в какъв период се дава отговор на писмен и вербален въпрос.

Нека не подценяваме пандемичната конюнктура и да търсим единствено медийния резултат от парламентарния надзор. Разбирам, че това е главният проблем, че не ни дават по малкия екран.

Разбирам, че има потребност от политическо говорене. Разбирам, че имате потребност да употребявате парламентарната естрада и никой не ви е забранил това.

По Конституция вие имате право да вършиме оферти посредством законопроекти и аз в границите на 7 дни да свикам съвещание на Народното събрание ", посочи още Цвета Караянчева.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР