От 10 до 12 май 2024 г. в София се

...
От 10 до 12 май 2024 г. в София се
Коментари Харесай

Д-р Петрова: За доброто обгрижване на онкопациентите всички специалности трябва да си подадат ръка

От 10 до 12 май 2024 година в София се организира Единадесетата годишна научна конференция на Българската асоциация по здравна онкология (БАМО) на тематика „ Защо е нужно да приказваме повече за онкофертилитет? Качество на живот при пациенти със солидни тумори: Предизвикателства от действителната процедура ”. Тридневният конгрес, който бе проведен с поддръжката на Българското онкологично научно сдружение (БОНД), притегли интереса на над 200 души от цялата страна - медицински експерти от разнообразни специалности, представители на фармацевтичната, научна общественост и студенти по медицина, оповестяват уредниците. Лекторите бяха близо 40 от водещи лечебни заведения в страната  –  УСБАЛО-София, НСБАЛХЗ, ВМА, УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “,  УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, УМБАЛ „ Света Марина “, КОЦ Пловдив, КОЦ Бургас, МБАЛ „ Надежда “, Аджибадем Сити Клиник Младост, Ажибадем Сити Клиник Варна, МБАЛ „ Сердика “, УМБАЛ „ Софиямед “, МБАЛ „ Св. София “, УМБАЛ „ Пълмед “, Болница за рехабилитация и дълготрайно лекуване „ Блокс “.

Основен фокус на конференцията бяха две научни сесии – „ Онкофертилитет – за какво продължаваме в тази посока? “ и „ Пациентът – в центъра на онкологичното решение “, а най-новите достижения в региона на лекарственото лекуване при солидни тумори бяха показани в границите на 13 симпозиума.

При откриването на форума ръководителят на БАМО доктор Мила Петрова се обърна към сътрудниците си с думите: „ Онкофертилитетът е проблем, който към момента не познаваме задоволително добре, а България изостава доста във връзка с международните трендове. Това е извънредно комплицирана тематика, за която трябват добре готови експерти – хора, които знаят какво вършат и са единни - да са един екип, тъй като, в случай че една частица не е на мястото си, целият развой може да пропадне. Пропада освен бъдещето на пациента да има деца, само че пропадате и вие, тъй като една вяра е провалена. “ По отношение на качеството на живот при раково болните доктор Петрова означи: „ Изключително значимо е първо да сложим пациента в центъра на нашето лекуване, след което всички медицински експерти от разнообразни сфери, би трябвало да се обединим, с цел да може този човек да бъде здрав, да може да продължи да води своя естествен метод на живот. За да бъдат пациентите със солидни тумори добре обгрижени, е належащо всички специалности от сферата на медицината да си подадат ръка и да работят дружно. “

Конференцията стартира с минута безмълвие в памет на проф. Юлиан Райнов, който умря предходната година. „ Това е един от учителите в моята работа. Човек, който е бил постоянно в помощ на БАМО. Човек, който със своето познание, със своите качества е съдействал доста за медицината, за клиничната хематология и онкологията “, сподели доктор Мила Петрова в символ на респект пред паметта на проф. Райнов.

Единадесетата годишна научна конференция на БАМО се осъществя с поддръжката на Astellas, AstraZeneca, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly, Merck, MSD, Novartis, Pierre Fabre, Ewopharma, Medison, Pfizer, Roche, Teva, Bayer и Takeda.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР