Нека бъдем откровени – много от нас стоят в затворени

...
Нека бъдем откровени – много от нас стоят в затворени
Коментари Харесай

Науката обяснява: Какво ще стане с нас, ако спрем да излизаме навън?

Нека бъдем откровени – доста от нас стоят в затворени пространства по през целия ден, било то в офиса или у дома, гледайки сериали от заран до вечер. Казано другояче – излизаме на открито прекомерно рядко. Какво ще стане обаче, в случай че спрем изобщо да демонстрираме носовете си навън, пита ASAP Science?

На към 149 600 000 км от нас слънчевата светлина стартира своя път от Слънцето, минава през Слънчевата система и атмосферата на земята, и в случай че всичко върви по проект – попада непосредствено върху кожата ви. Чувството е готино, нали? Именно тази слънчева светлина провокира верижна реакция, която подкрепя живота ви. Произвежда се „ слънчевият витамин “ или витамин D.

Любопитен факт – част от холестерола, който приемате, се обработва и съхранява в кожата ви. Когато слънчевата светлина доближи кожата ви, тя модифицира този холестерол. Новата молекула се насочва към черния дроб през кръвоносните съдове, където още веднъж претърпява промени. Накрая се озовава в бъбрека, където се задейства биологично. Този „ задействан витамин D " всмуква калция от храната ви и надлежно – спомага за растежа и заздравяването на костите. В прочут смисъл – кожата изяжда слънчевата светлина, а тя развива костите ви. Може би в края на краищата не сме кой знае какъв брой по-различни от растенията…

Без витамин D минерализацията на костите в тялото ви ще намалее. Това ще докара до риск от остеопороза и ще отслаби имунната ви система. Нещо повече – съгласно някои проучвания витамин D спомага за предотвратяването на рак, сърдечносъдови болести и меланхолия. Това изяснява за какво хората, живеещи в страни с по-студен климат, са потиснати по-често.

Слънчевата светлина и витамин D не са единствените фактори, които въздействат благотворно на тялото ви. Изследванията демонстрират, че природата има благотворно въздействие върху вашето психическо и физическо положение. Нещо повече – когато сте на открито в гората да речем, в мозъка се задействат райони, свързани със непоклатимост, емпатия и обич.  От друга страна – до момента в който се намирате в среда, построена от индивида, се задействат райони, асоциирани със боязън и стрес.

На всичко от горната страна в случай че сте в затворено помещение, най-вероятно седите. Признайте си – последно гледахте клипчета в YouTube с часове. По принцип сходно занятие звучи готино. Но доста проучвания демонстрират, че несъразмерното седене усилва риска от диабет вид 2 и кардиоваскуларни болести.

Друго изследване, извършено измежду над 200 хиляди души, е разкрило връзка сред седенето и вероятността от гибел. С други думи – колкото повече седите, толкоз по-вероятно е да умрете по-рано. Най-страшното в тази ситуация е, че тази взаимозависимост не се въздейства от физическата ви интензивност.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР