НЕК има достатъчно възможности да съхранява доставеното оборудване за АЕЦ

...
НЕК има достатъчно възможности да съхранява доставеното оборудване за АЕЦ
Коментари Харесай

АЯР: НЕК има възможности да съхранява оборудването за АЕЦ Белене

НЕК има задоволително благоприятни условия да съхранява доставеното съоръжение за АЕЦ " Белене ". Това сочат резултатите от инспекцията, която е направила Агенцията за нуклеарно контролиране.

В изявление за БНР ръководителят на нуклеарния регулатор Лъчезар Костов уточни, че са направени и някои рекомендации към НЕК:

" НЕК може да реализира нужните дейности по запазване на доставеното съоръжение, има нужния финансов и човешки запас. Оборудването се съхранява на площадката в " Белене ", като прецизно се извършват рекомендациите, които са дадени от производителя на самото съоръжение. Направени са рекомендации по отношение на възстановяване на организационната конструкция и на процедурите, с които се ръководи процесът. "

Въпреки че оценката за техническия план на АЕЦ " Белене " е приключена, би трябвало да бъде изработен разбор на сходството с новите условия за нуклеарна сигурност, уточни още Лъчезар Костов.

" Трябва да имаме поради, че планът " Белене " мина стрес проби. Проектът се одобряваше след повредата във " Фукушима " и той е един от дребното, на мен не ми е прочут различен нов план да е минал стрес проби по това време. Екип на Международната организация по атомна сила ревизира резултатите от стрес тестванията и на практика те бяха утвърдени. Не чакаме някакви проблеми при този относителен разбор, само че въпреки всичко той би трябвало да бъде изработен ", добави той.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР