Неизвестните около сделката с ЧЕЗ оставят поне до утре, когато

...
Неизвестните около сделката с ЧЕЗ оставят поне до утре, когато
Коментари Харесай

Всички неизвестни около Гинка Върбакова и ЧЕЗ рухват след часове! Тайнственият втори мераклия да закупи дружеството е...

Неизвестните към договорката с ЧЕЗ оставят най-малко до на следващия ден, когато се чака диалозите на Гинка Върбакова – собственичката на „ Инерком”, в централата в Прага да приключат.
Появиха се неофициални информации, че новият притежател на ЧЕЗ по някакъв метод ще се ангажира с това ЧЕЗ – Прага да завоюва арбитражното дело против страната ни. Тогава има риск страната се окаже сътрудник с някой, който ще „ осигури” загуба на стотици милиони по въпросното дело.
Какви са опциите оттук нататък?
2111581674.jpg
Давид Ондрачка
Ръководителят на „ Прозрачност без граници” в Чехия Давид Ондрачка счита, че през цялото време процедура по продажбата на активите на ЧЕЗ в България е била прекомерно затворена и непрозрачна, а оттова следват и свадите към договорката.
„ Има огромен риск ЧЕЗ да се трансформира в средство за пране на пари, което е недопустимо”, споделя Ондрачка и добавя, че съгласно него продажбата сега не трябва да се завърши.
Оказва се обаче, че даже и при хипотезата за пропадане на договорката с „ Инерком” няма гаранция, че процедурата ще стартира изначало. Надзорът на ЧЕЗ може да реши да потърси втория претендент с най-висока оферта за активите на ЧЕЗ у нас.
Това е индийската компания „ Индиън пауър”, изяснява говорителката на ЧЕЗ Алице Хоракова.
2111581675.jpg
Алице Хоракова
Според Ондрачка това не би било по-добър вид от договорката с Върбакова.
„ Ако скапват договорката с „ Инерком”, не трябва да се забъркват в сходен скандал с друга компания – индийската компания може да се окаже също проблем. Те би трябвало да намерят сътрудник с чиста конструкция без офшорно присъединяване, тъй че да знаем чий е капиталът”, сподели тя.
Според него процедурата би трябвало да стартира от начало, само че този път да е напълно транспарантна.
На противоположното мнение Петр Поспихал – някогашен дипломат на Чехия у нас.
„ ЧЕЗ е голяма компания, която не може да си разреши просто по този начин да рискува. Проверили са претендентите ”, счита той.
Според него трите страни би трябвало да лимитират страстите си, без да търсят авангардни решения
„ Да продължи договорката, както е подписана и българското държавно управление да си откри метод да почисти опасенията. Но това зависи от вътрешните схеми в България”, обобщава той.
Според чешки медии разновидността българската страна да получи ръководството на активите на ЧЕЗ у нас минава през тип извънсъдебно съглашение и отчасти заплащане на обезещетние по арбитражното дело. За каква сума може да става въпрос не е ясно.
Към момента от ЧЕЗ също се въздържат от коментар на вероятните решения и не удостоверяват сходен вид. Отговорите чакаме на следващия ден.
Чешката ЧЕЗ води дело против страната ни защото счита, че е претърпяла съществени вреди поради законови промени в областта на енергетиката.
ЧЕЗ

А другояче „ електричество” имаше през днешния ден в Народното събрание – още веднъж поради договорката.
ГЕРБ попитаха дали брачната половинка на някогашния министър председател Станишев – Моника Йосифова не прави пиара на Гинка Върбакова . Извод за това бе изработен поради прессъощение, обвързвано с нейното име. Моника Йосифова дефинира изказвания като „ подправена новина” и съобщи, че ще съди тиражиращите погрешни изказвания .
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник и фотоси: bTV
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР