Неизвестни са облели с червена боя нов паметник на Йосиф

...
Неизвестни са облели с червена боя нов паметник на Йосиф
Коментари Харесай

Нов паметник на Сталин в Грузия бе залят с червена боя

Неизвестни са облели с алена багра нов монумент на Йосиф Сталин в село Вариани, покрай родния му град Гори, съобщава „ Спутник Грузия “.  Кадри от вандализма са били показани в ефира на няколко грузински телевизионни канала.

От обявата оказва се, че случаят се е случил през нощта против неделя. Статуята е биля залята с багра от цивилен деятели, несъгласни с слагането ѝ. Паметникът на " вожда на народите " е бил инсталиран в частен парцел преди дни от локални поданици.  

Все още не е известно дали те са имали позволение от локалните управляващи. При липса на единодушие на управляващите паметникът би трябвало да бъде демонтиран. От локалното кметство отхвърлят да разясняват. 

Личността на Йосиф Сталин и до през днешния ден, както в Грузия, по този начин и в целия свят, се прави оценка нееднозначно. Някои смятат, че той е изключителна политическа фигура, други го назовават извънредно нечовечен тиранин. Репресии, изтезания, военни неточности – всичко това е неразделна характерност на неговия облик. В Русия готовите изцяло да отрекат тези обстоятелства са малцина. Балансът на позитивните и негативните оценки обаче се трансформира с времето.

Така през последните две десетилетия по въпроса за инсталирането на монумент съветското публично мнение се е трансформирало на 180 градуса. В началото на XXI век преобладава отрицателното отношение: малко над 1/3 от интервюираните (36-37%) се опълчват, концепцията поддържат за монумент поддържат към 1/4, останалите демонстрират равнодушие. През последните години картината последователно се обръща. Днес в Русия идеята за монумент на Сталин се поддържа от към половината от популацията (48%), към 29% са безразлични и единствено 1/5 пета (20%) са срещу. 

След края на Съюз на съветските социалистически републики, изключително след 2010 година, в Русия са възобновени доста остарели и издигнати стотици нови монументи на Сталин. Сред водачите като количество са република Саха (Якутия) и Северна Осетия, където към този момент има 36 паметника на Йосиф Висарионович. Повечето от тях са бюстове,  паметниците в цялостен растеж са единствено 13, а нов от тях е единствено един — триметрова фигура (5 метра с постамента) в обитаемото място Шелангер, република Марий Ел. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР