Неизвестен досега марш, посветен на националния ни герой Васил Левски,

...
Неизвестен досега марш, посветен на националния ни герой Васил Левски,
Коментари Харесай

Марш, посветен на Васил Левски, ще прозвучи за първи път на 3 март в Бургас

Неизвестен до момента марш, отдаден на националния ни воин Васил Левски, ще прозвучи за първи път на 3 март в Бургас. Той се съхранява в Държавен списък Бургас, а негов създател е композиторът Георги Шагунов.

„ Маестро Шагунов го датира 20 юли, което за мен допуска, че той е написан в памет на рождението на Васил Левски ", изясни шефът на Дирекция „ Регионален държавен списък " Данка Георгиева.

Георги Шагунов е създател и на по този начин познатия Химн на Независимостта.

„ Той е обвързван с Бургас, дълги години живее в Бургас, умира в Бургас, тъй като е дълготраен капелмайстор на военната музика на 24-ти Пехотен черноморски полк ", добави Данка Георгиева.

Над 800 творби на Георги Шагунов се съхраняват в Държавния списък в Бургас.

Диригентът на Бургаския духов оркестър Анастас Камиларов описа, че макар положените старания, с цел да бъде заимствуван маршът, удоволствието от свършената работа е огромно.

„ Самото проучване беше за относително къси периоди в границите на един месец, само че самото правене на самия марш, изваждането от партитурата и изписването на инструментите лиши няколко месеца. Тъй като е малко по-специфично писането на създателя и беше належащо известно време да се свикне с неговия почерк, който е бил преди време с перо и с химикалка ", добави той.

75 години по-късно, маршът ще бъде изпълнен за първи път пред аудитория на 3 март от Бургаския духов оркестър.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР