Негово Високопреосвещенство Хризостомос, митрополит на Китион и ключова фигура в

...
Негово Високопреосвещенство Хризостомос, митрополит на Китион и ключова фигура в
Коментари Харесай

За първи път паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий бе почетена от Кипърската църква

Негово Високопреосвещенство Хризостомос, митрополит на Китион и основна фигура в Кипърската черква, отслужи първата в Кипър Света литургия за Св. св. Кирил и Методий. В службата молитвено присъединяване взе и отец Станислав, ефимерий на българската енория в Амохосто-Константийска епархия. Отбелязването на църковния празник на светите равноапостоли бе по самодейност на българския дипломат в Кипър Христо Георгиев.

Честването бе в един от най-забележителните религиозни и исторически монументи на острова - църквата „ Св. Лазар ” в Ларнака. Тази заран тя бе претъпкана от българи, кипърци, задгранични посетители и туристи, които дружно уважиха великото дело на първоучителите. Храмът е издигнат в чест на Лазар, който след чудотворното му възкресение от Иисус Христос бил ръкоположен за свещеник на град Китион, сегашната Ларнака, където е служил още 30 години до гибелта си.

На площада пред църквата довечера ще се състои и празникът „ Розите на България ”, с който сънародниците ни в Кипър се включват в самодейността на Министерството на образованието и Министерството на външните работи. С танци, музика и песни в него ще вземат участие децата от българските учебни заведения на острова, български танцови обединения, наши артисти и музиканти, а най-после ще се извие и огромното българско хоро в Кипър. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР