Негативните последици от лошото боравене с речта варират от пропуснати

...
Негативните последици от лошото боравене с речта варират от пропуснати
Коментари Харесай

5 неща, които лидерите не трябва да казват на екипите си


Негативните последствия от неприятното боравене с речта варират от пропуснати периоди до текучество
(снимка: CC0 Public Domain)

Езикът е доста мощен инструмент. Лидерите на екипи постоянно са хора с богат опит в материята, с която боравят, и положително познаване на бизнеса и пазарите. Но не всеки път са положителни в логиката на психиката – в тези тънкости на ежедневното другарство, където една дума „ изкривено ” може да съсипе мотивацията на целия екип.

Негативните последствия от неприятното боравене с речта може да варират от пропуснати периоди до и съмнение към ръководителя. Така, както ясното и кратко формулиране на задачите е основно за триумфа на екипа и неговия управител, по този начин и умелото боравене с речта е значимо за напредъка на целия отбор.

Ето няколко изречения, показани от, които постоянно подлежат на неправилно пояснение и би трябвало да се заобикалят:

Пасивно-агресивната посмъртна гибел

Какво казвате: Интересно … Не бих го направил по този метод.

Какво чуват: Направихте го изцяло неправилно и в този момент ще ви кажа по какъв начин желая да бъде направено това нещо отначало.

Как е по-добре да се каже: Ако задачата не е изпълнена съгласно вашите условия, започнете, като поемете част от отговорността: „ Направеното е малко по-различно от това, което чаках, вероятно не съм обяснил добре какво би трябвало да се получи ”. След това помолете сътрудника да ви преведе през пътищата на своето мислене, посредством които е стигнал до съответното решение. Може би неговата линия на размишление може да докара до по-добър резултат, до повече? Може би има потребни детайли, които е значимо да съхраните? Ако въпреки всичко задачата ще би трябвало да се извърши отначало по метода, на който държите, помолете сътрудниците да „ проиграят ” метода, на който държите, с цел да е несъмнено, че е точно това, което вие очаквате.

Вярвам ти (ама в действителност не ти вярвам)

Какво казвате: Вярвам на преценката ти (за трети път в границите на 24 часа).

Какво чуват: Хич нямам доверие на преценката ти, не мога да ти вярвам.

Многократното повторение някому, че „ вярвате на неговата преценка ”, кара индивида да мисли, че въобще не му се доверявате.

Как е по-добре да се каже: Ако в действителност не се доверявате на преценката на този човек, кажете му истината, само че внимателно: „ не съм сигурен, че изцяло разбирам метода ти. Имаш ли време да ми го обясниш? ”. Също по този начин можете да кажете: „ Не считам, че това е верният метод на деяние. Нека поговорим по какъв начин да действаме ”.

Когато „ ние ” в реалност значи „ ти ”

Какво казвате: Ние би трябвало да…

Какво чуват: Вие би трябвало да извършите нещо, до момента в който аз ви следя и подлагам на критика.

Как е по-добре да се каже: Като водач е добре да делегирате задания, а не изкуствено да намеквате, че ще извършите нещо друго, с изключение на да прегледате резултата и да предложите своите насоки. Използването на „ ние ”, когато някой от екипа би трябвало да направи нещо, ви основава облик на непочтен човек и. Ако няма да се ангажирате интензивно в дадена задача, не използвайте „ ние ”. На индивида, комуто възлагате задачата, дайте изясненост, че очаквате той да извърши задачата, да поеме отговорността по нея. Ако желаете да участвате в работата, формулирайте ясно по какъв начин и по кое време ще се включите.

Толкова доста писма…

Какво казвате: Съжалявам, че пропуснах да видя писмото ти… Имам към 38 546 непрочетени имейла, знаеш по какъв начин е…

Какво чуват: Не ми е значимо какво казваш. Нямам време да се занимавам с теб.

Как е по-добре да се каже: Лидерите дават образец на екипа си посредством личните си дейности. Демонстрирането на повърхностно отношение към непрочетени писма, т.е. към послания от сътрудниците, заявява неуважение – това споделя на екипа, че всеки може да се държи надменно към казаното от сътрудници, началник, клиенти. Ако сте пропуснали да прочетете писмо от човек от екипа си, подходящо е просто да се извините и да поемете виновността: „ Наистина скърбя, че. Беше тежка седмица, само че това не е опрощение. Веднага ще го прочета ”.

Най-важно е… всичко

Какво казвате: Това би трябвало да ви е приоритет… (за следващ път).

Какво чуват: Още една безполезна задача, за която би трябвало да се създадем, че доста ни интересува.

Как е по-добре да се каже: Ключов детайл от работата на водачите е да оказват помощ на членовете на екипа да дефинират целите в дилемите, а те може да са в спор. Възможно е да е нужна честа смяна на целите. Ако настояваме, че всяка задача е главен приоритет, тогава нищо не е предпочитано. Когато задавате нова задача, попитайте индивида от екипа си какви задания има – а по-късно му помогнете да подреди листата си с най-важни неща и да прецените добре къде тъкмо се вписва новата задача в този лист. Ако нещо би трябвало да падне надолу в листата на дилемите по значимост, помогнете на сътрудниците да преценяват добре кое какъв брой може да изчака.

Ако сте деликатни, ясни, къси и преценявате добре по какъв начин ще бъдат интерпретирани вашите думи, вие като водач ще можете да употребявате езика като мощен инструмент за си и за реализиране на положителни резултати. Това не коства пари, само че изисква няколко секунди обсъждане на изрече. А положителният изказ може да докара до чудесни резултати и да усили успеваемостта ви като водач.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР