Недостигът на лекарства е световен проблем, който рефлектира в ЕС,

...
Недостигът на лекарства е световен проблем, който рефлектира в ЕС,
Коментари Харесай

Всеки по веригата вини друг за недостига на лекарства, казва Богдан Кирилов

Недостигът на медикаменти е международен проблем, който рефлектира в Европейски Съюз, а и в България. За страдание се следи за някои артикули дефицит, за други – въобще липса на съответни лекарствени артикули.

Това сподели пред Българска национална телевизия Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите.

„ Ако попитате фармацевтите, те ще кажат, че търговците на едро не доставят задоволително количества, в случай че попитате търговците на едро, те ще кажат, че вносителите не внасят, в случай че попитате вносителите, те ще кажат, че внасят задоволително, само че експортьорите изнасят, в случай че попитате експортьорите, те ще кажат, че това е законно и не рефлектира върху дефицита “, сподели още той.

По думите му решенията на казуса са на всички равнища. „ Ако се фокусираме единствено върху един от детайлите на лекарствоснабдяването, тогава няма да реализираме резултати. Именно по тази причина и методът, който използваме, е дейна връзка с всички участници в процесите “, сподели Богдан Кирилов.

Той добави, че преди няколко месеца е стартирала система за ранно сигнализиране за вероятен дефицит. „ Целта е тази информация да доближи до медицинските експерти, с цел да знаят те какво е налично и кой артикул липсва, а също по този начин и до конкурентните компании, които биха могли да компенсират възможна липса “, сподели шефът на ИАЛ и напомни, че Министерство на здравеопазването е предложило законодателни промени, с които да се ограничи дефицита.

„ Формулата, която се употребява сега, е неефективна. Бяха разпознати слабостите в системата и Министерство на здравеопазването разгласява план за промени в законодателството. Увеличава се прага от 65% на 100%, с цел да влезе в забранителния лист за експорт. Понякога се постанова с регулаторни механизми да се обезпечи оптимално бърза доставка и тогава ИАЛ оказва подпомагане “, сподели Богдан Кирилов.

Той заяви още, че в сред 10-20% от случаите се откриват нарушавания, свързани с неподаването на данни от търговците на едро за дефицит на медикаменти, като огромна част от тях се дължат на софтуерните проблеми, които към този момент са оптимално изчистени.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР