Недостигът на болнични легла при втората вълна на коронавируса се

...
Недостигът на болнични легла при втората вълна на коронавируса се
Коментари Харесай

Защо в болниците легла има, но места - не

Недостигът на болнични кревати при втората вълна на ковид се дължи значително на безредните заповеди на министерството на опазването на здравето. Данните за броя на приетите в болница пациенти и наличния потенциал изрично опровергават лансираната дни наред версия, че кревати има. Едва в сряда Министерство на здравеопазването взе решение, което би могло да докара до понижаване на натиска върху системата, и то в случай че се намерят екипи, които да обслужват пациентите. От данните се виждат пропуснатото скъпо време през лятото и неналичието на навременна подготовка на системата за пика от заболели. Тя не бе готова освен физически - посредством метаморфоза и отделяне на коронавирус кревати, само че и кадрово - екипите на първа линия не получиха задоволително поддръжка, а държавното управление не поде никаква самодейност да насочи медици от други специалности в помощ на коронавирус отделенията. С набирането на доброволци всяка болница се оправя сама, а с координацията се нагърби не страната, а Българският лекарски съюз.

От данните на НЗОК излиза наяве, че работилият от 23 октомври до 11 ноември

 

най-малък предел от 10% кревати за Коронавирус заболели е бил непълен.

 

Той е довел и до деформиране в системата - лечебни заведения с налични профилирани отделения, които имат лекари и инсталация да поемат такива случаи, стоят празни, до момента в който други без никаква подготовка като АГ лечебните заведения се чудят по какъв начин да отговорят на условията. Какво демонстрират числата? 

Наличният леглови кацапитет на всички лечебни заведения у нас по данни на НЗОК е 48 552 места. Прагът от 10%, заложен в заповедта на министъра от 23 октомври, би се равнявал на 4855 места, в случай че приемем, че всички лечебни заведения в страната са били в алената зона по едно и също време (заболеваемост над 120 на 100 000 души). За оранжевата зона (между 60 и 120 на 100 000 болни) се дефинира потенциал от 5%. За съпоставяне - тази сряда, когато прагът бе повишен на 20%, хоспитализациите бяха 4176. 

Още все още на приемането им

 

тези прагове наподобяват прекомерно ниски ,

 

а диференцирането им на две нива - излишно и тромаво. В края на седмицата, в която е заложен този най-малко, хоспитализациите доближиха близо 2000. Показателно е, че леглата са малко даже при вид 10% за всички области (без предел от 5%) и при сравнението с оповестените за обезпечени още при започване на епидемията кревати от някогашния здравен министър Кирил Ананиев. На 27 март Ананиев издаде заповед с изтъкване на броя кревати, които следва да се обезпечат по лечебни заведения за цялата страна. Списъкът бе разграничен на две - кревати за неусложнени случаи и кревати за тежки случаи, като в първия лист имаше 7391 кревати, а във втория - 1324. Това прави 8715 места - двойно над потенциала, обезпечен при вид от най-малко 10% от леглата. Едва тази седмица с подписаната в сряда заповед от министъра за завишаване на минималния леглови потенциал на 20% от наличното системата ще надвиши равнището от март с обезпечени 9710 кревати (б.р. в случай че заповедта се изпълни). А март бяхме на галактическо разстояние от актуалното темпо на разпространяване на заболяването.

Освен непълен, потенциалът от кревати по лечебни заведения при вид 10% от местата докара и до друго деформиране -

 

лечебни заведения с потенциал и подобаваща специализация се оказаха ненатоварени,

 

до момента в който други без никаква подготовка трябваше да реорганизират отделения и да вършат Коронавирус секции. Промяната в метода с обезпечаването на кревати на всички места, без значение от профила на болничното заведение, е доста сериозна, а не бе комуникирана по никакъв метод. Така се наложи Министерство на здравеопазването да извади тоягата и да заплашва с преустановяване на финансирането на непослушни лечебни заведения, които се пробват да останат " чисти " от вируса. Министърът недоволства, че при спрени планови интервенции и действия няма по какъв начин да се твърди, че кревати и експерти няма. 

В същото време данните за настанените заболели онагледяват редица проблеми с уравниловката във формулата 10%, в следствие повишени на 20%. Макар и задължени да обезпечат места, в лечебни заведения с тясна специализация като АГ лечебните заведения, към сряда настанени коронавирус заболели нямаше. Явно пациентите не припознават тези лечебни заведения като място, в което да се лекуват от ковид. Показателен е коментар на доктор от очна клиника - дамата бе обезпокоена, че единственото, с което може да помогне на коронавирус болните, е да им капе капки в очите и да им носи чай. 

Още по-абсурден е резултатът от използване на прага от най-малко 10% кревати за Коронавирус заболели в огромни лечебни заведения с подобаваща специализация. Така да вземем за пример Университетска I МБАЛ София " Св. Йоан Кръстител " е с 275 кревати, което прави най-малко 28 кревати за Коронавирус заболели. Тази сряда там бяха настанени 35 заболели, т.е. болничното заведение бе надхвърлила избрания потенциал. В същото време съгласно заповедта на Ананиев от март тази болница има опция да поеме 129 неусложнени пациенти във вътрешното си поделение и 8 тежки случаи в отделението за анестезиология и интензивно лекуване. В болничното заведение към сряда имаше 100 свободни кревати. 

Изкривяване има и при МБАЛ " Св. Анна- София " АД, която е с 534 кревати. Това прави 53 кревати за Коронавирус заболели при предел от 10%. Настанените с ковид към сряда в болничното заведение бяха 33. Според заповедта на Ананиев тази болница има доста огромен потенциал за банкет на заболели в двете си отделения по вътрешни заболявания и инфекциозни заболявания - общо 155 кревати за неусложнени случаи, и други 45 - за тежки случаи в отделението за интензивно лекуване. И тази болница сега има сериозен брой незаети кревати - 198.

Могат да се дадат още такива образци. Ако трябваше да съблюдава прага от 10%, УМБАЛСМ " Пирогов " трябваше да има 90 кревати за Коронавирус заболели. Към сряда обаче настанените с ковид бяха 208. В четвъртък след посещаване на премиера Борисов бе оповестено, че в болничното заведение ще бъдат открити 400 кревати за приблизително тежки и тежки случаи, като бе очебийно, че организацията е доста добра и има метод болните с COVID-19 да се изолират, без да се смесват потоците с други заболели. Не се разбра 400-те кревати нови ли са или общият брой на леглата ще стигне 400.

ВМА, която е една от огромните лечебни заведения у нас с 865 кревати, в сряда по данни на НЗОК е имала 59 пациенти с ковид. Това е много под прага от 10% и под равнищата от заповедта на Ананиев - където болничното заведение попада с общо 124 неусложнени и интензивни кревати.

На този декор изпъква

 

товарът, който носят надалеч по-малки лечебни заведения

 

в области, в които епидемията се развихри внезапно в последните няколко седмици. В МБАЛ Шумен да вземем за пример има 415 кревати и 227 заболели от Коронавирус. В МБАЛ " Св. Иван Рилски " в Разград има 289 кревати и 113 пациенти с COVID-19. Натоварена е системата и в Благоевград, Търговище, Русе, Перник, Габрово.

Неслучайно никой сега не афишира какъв брой тъкмо са леглата за заболели от COVID-19, а единствено се приказва за проценти. Можем единствено да гадаем от какъв момента нататък лечебните заведения са започвали да настояват, че местата са изчерпани. Министерство на здравеопазването по този начин и не даде съответно пояснение за какво заповедта на Ананиев не е била изпълнена и за какво заложените в нея кревати са останали на хартия. При Ананиев имаше и целесъобразни критерии, на които би трябвало да дават отговор лечебните заведения с коронавирус пациенти, а лекуването на неусложнените случаи бе поверено най-вече на отделения по вътрешни заболявания, инфекциозни заболявания, пневмология и фтизиатрия. 

Показателно за целия безпорядък е и закриването на координационния център в Инфекциозна болница в София, който по принцип бе недомислена и тромава конструкция - в нея колите за спешна помощ караха за обзор пациенти, с цел да се реши да влизат в болница или не. Това се оказа неработещо, тъй като липсва осведомителна система за леглата и колите за спешна помощ се лутаха из лечебни заведения, подадени в координационния център със свободни кревати и оказали се в следствие заети. 

 

Системата също се съпротивлява.

 

Пример за това е абсурдът в болничното заведение, ръководена до неотдавна от самия министър - Александровска. 15 души от диспансера за трансплантирани пациенти, който по новите правила би трябвало да се трансформира в Коронавирус поделение, подадоха молби за овакантяване поради противоречие с тази политика. Те не са съгласни болните и документите да се местят в друга клиника, пациентите също са обезпокоени. В първия вид на заповедта на Ананиев за леглата Александровска фигурираше единствено с 25 кревати за неусложнени случаи в отделението по Пневмология и фтизиатрия и 32 места за тежки случаи в интензивното поделение. Болницата е огромна - с общо 739 кревати, само че силата й е в други специалности. По новите правила на Министерство на здравеопазването лечебното заведение би трябвало да осигури 20% за заболели с ковид или 148 места. гГавния здравен контрольор доцент Ангел Кунчев разгласи претенциите на Александровска за хлапашки, тъй като скоро щяло да има потребност от цели лечебни заведения, които да лекуват Коронавирус. Вероятно можеше да си спестим огромна част от всичко това, в случай че страната въпреки всичко малко бе стегнала ограниченията. На фона на закъснялата метаморфоза на системата, която сега се пробва да навакса, може умерено да се твърди, че лятото бе проспано. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР