Не винаги суровите зеленчуци са по-полезни от тези, които са

...
Не винаги суровите зеленчуци са по-полезни от тези, които са
Коментари Харесай

Защо варените зеленчуци са по-полезни от суровите

Не постоянно суровите зеленчуци са по-полезни от тези, които са минали през кулинарна преправка. Например от варените моркови можем да усвоим пет пъти повече каротеноиди, в сравнение с от суровите.

Плодовете и зеленчуците са съвършени източници на калий, бетакаротин и витамин С, както и на други витамини. Но с цел да получите най-много потребни субстанции, би трябвало да знаете по какъв начин да го извършите.

Ако ядете морковите сурови, ще усвоите оскъдни количества от бетакаротина, който в тялото ви ще се трансформира в провитамин А. За дребните деца суровите моркови са напряко нездравословни.

Целулозата и пектинът, които се намират в оранжевия зарзават, прекомерно мощно натоварват стомаха на детето. Освен това във варените моркови има три пъти повече антиоксиданти, в сравнение с в суровите.

Сигурно сте забелязали, че при варене доста от зеленчуците стават по-меки – това води и до омекотяването на стените на клетките на тези зеленчуци.

 Варени Моркови

Суровият спанак носи на организма ви единствено два % каротеноиди, до момента в който свареният дава цели тридесет % от тези потребни субстанции на тялото ви. Наистина, някои витамини се губят при топлинна обработка, само че тези, които остават, се усвояват в огромна степен.

Сигурно обичате салата от пресни домати. Но би трябвало да знаете, че варените и задушените домати са доста по-полезни от пресните домати. Топлинната обработка понижава витамините им, само че усъвършенства усвояването на ликопен.

Ликопенът е мощен антиоксидант и защищава от заболявания на кръвоносните съдове и от доста злокачествени заболявания. За да наситите организма си с калий, би трябвало да сте деликатни, тъй като можете да навредите на задстомашната си жлеза.

Така да вземем за пример патладжанът е най-добре да се опече. Така се усилва концентрацията на калий, а нитритите и нитратите излизат дружно със сока, който не би трябвало да се употребява и да се употребява за основа на сосове.

Идеалният вид е да консумирате зеленчуците сварени, на пара, печени или задушени. Ако желаете да знаете дали имате липса на калий, погледнете прасеца си – в случай че кожата там е суха, имате незабавна потребност от калий. Консумирайте компот от сушени кайсии.

Картофите са потребни най-много когато са с кората. Най-ценните субстанции – витамин С и калий се съдържат в кората. Затова картофите са най-полезни, когато са печени по селски – с измита кора.

Много постоянно в организма на феновете на суровите плодове и зеленчуци се вижда остатък на силиций. Той е рисков с това, че измества калция и магнезия и това води до ранна остеопороза.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР