Не смятам, че твоя е фатално. Трябва да си зададем

...
Не смятам, че твоя е фатално. Трябва да си зададем
Коментари Харесай

Соломон Паси: Доналд Тръмп прави революция в международните отношения.

Не считам, че твоя е съдбовно. Трябва да си зададем въпроса дали Г7 е Г7 или 6 + 1. От президента Рейгън насам има една традиция, че първото посещаване на новоизбрания американски президент би трябвало да е в Канада. Тази традиция бе нарушена от Тръмп. Той отиде в Канада едвам на 500-ния ден от встъпването си в служба. При това не на двустранно посещаване, а на многостранен формат. Така разяснява случилото се на скорошната среща на срещата на „ Голямата седморка Соломон Паси.

„ Това бе малшанс за Канада. А финансовият министър сподели, че за Трюдо има особено място в пъкъла. Това се случи единствено дни откакто папа Франциск се усъмни в съществуването на пъкъла “, добави той.

По думите му, сега Тръмп е захласнат от срещата му с Кин Чен Ун в Сингапур. “ Той показва пред Ким Чен Ун, че той превъзхожда своите най-силни съдружници от Г7. Той споделя на Ким Чен Ун: Аз с тия не се съобразих, а с теб ли ще се съобразя “, сподели още Паси. Той изясни, че огромният залог е приемането на Нобелова премия за мир. „ Ако той успее да реализира плануваното, той ще стане напълно действителен претендент. Той не е вчерашен. Неговият екип е подготвил доста добре почвата. Обама взе нобелова премия съвсем за нищо “, добави Паси.

Паси продължи да проучва случилото се на срещата на Г7. „ Тръмп сподели, че вкарва митата от съображения за национална сигурност. Това обиди съдружниците. И реципрочно те ще наложат мита, само че те ще бъдат доста забавни. Те ще бъдат наложени на щати, които са дали своят вот за Тръмп. Това е хирургическа политическа офанзива. Това не е комерсиална война със щатите, а удар по Тръмп. Тръмп се вълнува най-вече от вътрешната политика и той доста деликатно извършва обещанията си. Дали той прави сполучливи ходове ние ще забележим на идващите избори “, изясни Паси.

Най-гласовит на срещата на Г7 бе Джъстин Трюдо, той беше и хазаин. Той трябваше да изясни на своите гласоподаватели какво става. Канцлерът Меркел бе относително умерена. Тя е доста обезпокоена, че Съединени американски щати може да наложат мито на немските коли, продължи с разбора Паси. „ Ако желаеме да оценяваме какво става на това Г7, би трябвало да погледнем огромната картина. Тя не е доста радостна. Трябва да прехвърлим погледа си от Канада в Пекин. Там имаше среща на БРИКС ( бел.ред. - срещата в Китай беше на ШОС). Там бяха Русия, Индия, само че присъстваше и Иран като наблюдаващ “, акцентира Паси и добави, че това е доста забавно развиване.

По думите му, отрицателните упования на Атлантическия клуб се сбъдват. „ Още преди 10 години обърнахме внимание върху развиването на БРИКС. В Азия се основава нова система за интернационална сигурност, азиатско НАТО, азиатско Г7 “, предизвести Паси.

„ За страдание Запада не осъзнава това доста, доста. Нещата са доста комплицирани сега. Имаме един Запад, който се е втренчил в себе си. И има обединяване на всички останали, които не са Запад, само че ние не можем да ги обявим, че те не са демокрации. Ако Западът огледа малко отвън себе си, тези проблематични може да намерят доста елементарно своето решение “, разясни Паси.

По думите му, първото нещо ние като България би трябвало да държим на евроинтеграцията и евроатлантическата интеграция, да бъдем стожер и контрапункт на всички центробежни процеси. „ Канада може да бъде поканена да влезе в Европейски Съюз и еврозоната. България има потребност от нов приоритет във външната си политика – стратегическо приотизиране на връзките с Китай “, даде насоки Паси.

Той ба безапелационен, че китайски интерес ще има освен към АЕЦ Белене, а към целия свят. Въпросът е Западът дали може да отговори като група. „ Дали ще бъдем единствено пръчка в снопа на Хан Кубрат или ще отговорим като целия вързоп “, акцентира Паси.

Паси не се ангажира с прогноза за изхода на срещата Тръм-Ким. „ Президентът Тръмп направи няколко изключителни хода – отменянето на глобите против Иран, срещата с Ким, фактическата подготовка за комерсиална война с Китай, митата за Европа, преместването на посолството в Ерусалим. Нито един от неговите прародители не посмя да направи и една от тези стъпки. Той направи гражданска война в интернационалните връзки. Във всеки случай има позитивни сюжети и България би трябвало да се насочи към тях “, сподели Паси.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР