Не само едрият бизнес в Германия, но и мнозина потребители

...
Не само едрият бизнес в Германия, но и мнозина потребители
Коментари Харесай

Има ли истерия за климата?

Не единствено едрият бизнес в Германия, само че и мнозина консуматори очевидно считат, че предизвестията за промени в климата са мощно пресилени. Някои приказват даже за втълпяване на нервност измежду хората. Така ли е? Отговор на този въпрос търси анализаторът Мартин Муно в коментар за Deutsche Welle .
" Искам да се паникьосате. Искам да се държите по този начин, все едно къщата ви гори, тъй като това е по този начин ” - тези думи бяха изречени преди близо година, на 25 януари 2019, от 16-годишната шведска ученичка, която днес познава всяко дете: Грета Тунберг.
През януари 2020 тези думи получиха още по-красноречив смисъл. Част от всеобщия ни дом - Земята - гори в дословния смисъл на тази дума. В Австралия пожарникарите към момента не могат да овладеят вилнеещата огнена буря. Хиляди хора бягат от родните си домове, милиони животни умират в пламъците.
Дори министър председателят на Австралия Скот Морисън, който дълги години отхвърляше съществуването на климатичните промени, в този момент се видя заставен да признае, че има връзка сред световното стопляне на климата и горещите, сухи лета. Въпреки това той отхвърля да работи по-решително. Вместо това си остава последовател на въглищата като източник на електрическа енергия.

И Германия в този момент изпитва на личния си тил това, че огромният бизнес не отдава изключително огромно значение на битката против измененията в климата. Независимо от всички митинги, шефът на “Сименс ” Джо Кезер очевидно няма желание да се откаже от уговорката, стихотворец пред австралийската въгледобивна мина “Кармайкъл ”, макар че договорката е незначителна от финансова позиция.
А автомобилната промишленост е напряко безпомощна, тъй като не може да се оправи с едно главно предизвикателство - да създава мотори, които се задвижват с електрическа енергия или с водород, вместо с бензин.
Потребителите в Германия също не демонстрират особена сензитивност към тематиката за отбраната на климата: през 2019 година в Германия бяха регистрирани над един милион джипове и други коли с висок разход на бензин. Така пазарният дял на тези извънредно несъответствуващи за градската среда коли се усили до близо една трета. Експертите чакат, че след пет години всяка втора нова кола по немските пътища ще бъде SUV.
Уви, доста малко хора работят по този начин, като че ли къщата им гори. Решенията за понижаване на парниковите газове постоянно се оспорват, разводняват и изтикват на назад във времето, макар че времето за дейности изтича. За да не се надвиши сериозната граница на стопляне с 1,5 градуса, е належащо светът да ограничи отделяното количество на въглеродния двуокис най-малко до настоящето равнище - само че за не повече от осем години. А по-късно излъчванията следва да се понижат до нула. А какво вършим ние? Потвърждаваме максимата на Алберт Айнщайн, че е безумство “да оставиш нещата да текат както досега и да очакваш, че нещо ще се промени ".

Десните популисти също минават в контраофанзива: съгласно тях не климатичните промени представлявали мотив за паника, а изказванията на Грета и нейните съидейници. Техните предизвестията били извънредно пресилени, даже истерични. Германски политици, измежду които някогашният сенатор по въпросите на околната среда в Хамбург Фриц Фаренхолт или саксонският министър председател Михаел Кречмер, даже оповестиха, че придвижването “Петъци за бъдещето ” насажда „ климатична нервност “.
Разбира се, може да се спори за метода, по който желаеме да реализираме климатичните цели, заложени в Парижкото съглашение. Въпреки това е неприемливо бранителите на климата да се злепоставят като истерични хора. Неслучайно за антидума на годината 2020 в Германия беше определено словосъчетанието “климатична нервност ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР