Не просто предизборна агитация, а див популизъм - така някои

...
Не просто предизборна агитация, а див популизъм - така някои
Коментари Харесай

Милиард за пенсии има, но той се харчи по най-глупавия начин

Не просто предизборна пропаганда, а див популизъм - по този начин някои депутати описаха, където в последните си часове живот 45-отото Народно заседание събра внушително болшинство за едно решение, чиито последствия могат да бъдат единствено прочувствени. След като над два часа се упрекваха взаимно в двуличие, 127 депутати въпреки всичко поддържаха Българска социалистическа партия и гласоподаваха от 1 юли да се направи преизчисление на пенсиите, отпуснати до края на 2017 година Направиха го с ясното схващане, че осъществяването на решението не е допустимо - за него няма нито пари, нито време, а законът по този начин и остана единствено на половина признат (без второ четене). Така макар сякаш положителните планове, решението ще се запомни от възрастните като недостойна неистина.

Преизчислението на пенсиите е повече от неотложно и доста закъсняло, въпреки че пакостите на ГЕРБ и " Обединени Патриоти " в пенсионната система необратимо я трансфораха в обществена работа. И най-неопитният народен представител обаче надали чака, че такава скъпа и рядка процедура е допустима с импровизация от през днешния ден за на следващия ден. В дебатите се чуха рискови хрумвания от кое място да се вземат нужните за задачата пари (1.11 милиарда лева единствено до края на тази година). Корнелия Нинова предложи да разбутаме сребърния фонд, в който има 3.3 милиарда лева Георги Гьоков (БСП) предложи да почнем да плащаме с запаси на Национален осигурителен институт, а идващото държавно управление да актуализира бюджета. Георги Ганев (ДБ) изиска да се усили пенсионната възраст. Тома Биков (ГЕРБ) пък

 

отвори дума за увеличение на осигуровките

 

ГЕРБ би трябвало добре да помни, че в две следващи години усилва осигуровките, само че анулира отпадането на тавана за новите пенсии и нарастването на тежестта на всяка година стаж в пенсионната формула - с други думи, усили осигурителната тежест за работещите, само че не усили осигурителните им права в подмяна. Пенсионната възраст пък се усилва от 2016 година насам - с помощта на това Нещо повече, за над 20% от новите пенсионери пенсионната възраст е по-висока в сравнение с в доста европейски страни - 66 година и 6 месеца. Това са хората, принудени да отсрочват пенсионирането си поради изчезнал стаж. Високата смъртност - подчертана още повече в пандемията, надали разрешава тези условия да се стягат в допълнение. Партиите не трябва да се облизват и към сребърния фонд - колкото и да е неприятно ситуацията през днешния ден, той е за доста по-дългосрочно гарантиране на устойчивостта на пенсионната система.

В хода на дебатите в сряда ръководещите неведнъж акцентираха, че пари няма. На всяко държавно съвещание обаче министър председателят в оставка ги опровергава, като вади отвън всевъзможни бюджети нови и нови милиони. " Да погледнем обстоятелствата, вие не желаете хората да са спокойни, вие желаете бащицата да им подмята, не по конституционния ред ", изясни Манолова на сътрудниците си от ГЕРБ. Никъде другаде този жанр на ръководство не е така емфатичен, както при пенсиите. За тях нито един път в трите си държавни управления министър председателят не се възползва от тествани в практиката формули. Вместо това главен инструмент на обществена политика е добавката и в коронавирус рецесията тази измама покори нови върхове.

Антикризисните добавки от 50 лева за всеки пенсионер в началото бяха въведени за три месеца като ненадейно скимване на Борисов. Те бяха

 

първата директна финансова инжекция

 

към хората, въпреки че по този начин и не стана ясно за какво потребностите на всички пенсионери са приравнени. С времето аргументацията за тяхното разпределяне се обогати с всевъзможни неразбираеми формулировки, като да вземем за пример здравна профилактика. Ефектът бе тестван също по този начин неведнъж от премиера - при обиколките си с джипката той не пропуща да попита всеки инцидентно срещнат пенсионер: " Взе ли 50 лева? Е, кажи едно " Добре е! ".

Още преди да се изчерпят в началото отпуснатите над 300 млн. лева бе ясно, че добавките няма да са с случаен темперамент. Антикризисният им план изключваше вид заплащането им да спре при започване на есента и това беше единствено началото на поредност от парадокси в тази мярка. С бюджетните закони добавката бе обезпечена с избирателен небосвод до края на март. И за критици, и за ръководещи обаче е ясно, че на деветия си месец това към този момент е непрекъснато заплащане - възможното му прекъсване ще е еднакво на понижение на пенсиите.

При задаващи се нови избори може с огромна сигурност да се предвижда, че който и да е на власт, ще продължи да заплаща по 50 лева на пенсионерите най-малко до юли. Тогава сметката ще е надхвърлила 1.2 милиарда лева Дори на фона на общите разноски за пенсии това са доста пари - в случай че добавката се резервира до края на годината, разходът за нея ще доближи съвсем 10% от тазгодишния пенсионен бюджет. И това още веднъж ще са пари, непредвидени в нито един бюджет.

50-те лева всъщност са обществена помощ, само че се заплащат от Национален осигурителен институт. Това поражда два казуса - в случай че са социална/антикризисна помощ, то

 

за какво ги дават и на хора с 1440 лева пенсия?

 

Всяка поддръжка се подчинява на някакви критерии и те рядко се изчерпват с прочувствените категории " нашите майки и татковци ". Ако не са обществена помощ, то за какво хората с минимален застрахователен принос получават колкото тези с максимален? Ако пък задачата е всички да вземат по нещо, то за какво нямаше диференциация на сумите, та най-бедните да получат повече - най-малко до линията на беднотия (369 лева.)? По нищо не проличава някой по високите етажи на държавното управление да си е задавал тези въпроси.

50 лева са една хубава, кръгла сума от гледната точка на джипката - тя дава самочувствие на благодетеля да обикаля селата и да си проси признателност. От гледната точка на редовия пенсионер 50 лева са най-голямото нарастване на пенсиите от 13 години насам - даже за една " висока " пенсия от 600 лева сумата съставлява 8.3% нарастване - повече от което и да е осъвременяване по швейцарското предписание, правено от кабинет на Борисов. По-високо от това стои единствено минималната пенсия, която за шест месеца беше увеличена с 36%, или 80.57 лева

Едва ли ще се откри власт, която да посегне на добавката оттук насетне. Така единственият вероятен ход е 50-те лева да влязат в главния размер на пенсията. И да я създадат още по-несправедлива. Дори за безредното харчене на последните държавни управления това ще е един доста неприятно изхарчен милиард. Което връща въпроса назад към преизчислението.

Миналата есен ГЕРБ за пръв път заприказва за такава кардинална смяна на пенсиите. Повечето оферти на специалистите можеха да се вместят освен в изхарчения за добавки бюджет, само че и в визията за обективен метод, който ще подтиква хората да се обезпечават на действителни приходи и ще ги научи, че пенсията е заместващ приход, който регистрира персонален принос. С всеобщо единодушие съвсем бе определен вид, при който пенсиите да се преизчисляват с нарастване на коефициента за всяка година стаж. Но тъкмо преди тържествения край още веднъж се намеси Бойко Борисов. От двора на една ловешка черква той погреба труда на специалистите, като изясни на група възрастни дами: " Не можем по едно и също време и да индексираме, и по 50 лева от горната страна да даваме. Защото вие за наслада сте доста, само че това коства по 108 млн. лева на месец ".

При полемиките президентът на " Подкрепа " Димитър Манолов бе определил разновидностите по този начин: два от четирите правят работа - преизчисляване на всички пенсии и преизчисляване на тези, отпуснати преди 2015 година, другите два са малоумен и най-глупав.

 

ГЕРБ избра най-глупавия

 

- да усили единствено минималните пенсии, и е на път да осъществя и глупавия - да направи добавката от 50 лева непрекъсната. Защото от позиция на избори тъкмо тя прави работа, а не някакви неразбираеми формули за преизчисление.

Вариантът с 50 лева можеше да остане просто леко малоумен, в случай че предходната година ГЕРБ не го съчета с поредност от други обществени гафове. Правителството да вземем за пример първо предложи добавки за всички деца - с крилатото пояснение на обществения министър Деница Сачева, че би трябвало да има нещо, което да ни сплотява. После зачерта тази концепция, тъй като народът не бил склонен да се раздават пари на калпак. След това предложи нов вид - " доста " покачване с 10 лева на детските, замръзнали на 40 лева от 2017 година После задраска и това, като обществено призна, че отклонява икономисаните от родителите 205 млн. лева за заплати на служители на реда и лекари.

Една извоювана правдивост в пенсиите - правото на избор човек да се пенсионира по остарялата формула, беше анулирана прибързано, с цел да се обезпечат пари за друга мъчно извоювана правдивост - по-малко ощетение за хората с две пенсии. Като прибавим към това и други вреди в пенсионната система - непокътнатия таван на пенсиите, замразения коефициент на тежест на стажа, в безредните решения на ГЕРБ стартира да се вижда ясна поредност - в тях задачата не е правдивост и " почтени старини на нашите майки и татковци ", а безогледна употреба на обществени средства за лично-партийни цели.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР