Не приемам браншът да се критикува на едро, без да

...
Не приемам браншът да се критикува на едро, без да
Коментари Харесай

Оскъпяването в строителството е 25-30 %, нужна е индексация

Не одобрявам браншът да се подлага на критика " на едро ", без да се намерения до какви имиджови вреди води това Предлагаме ин хаус процедурите да бъдат с избран таван, споделя инж. Илиян Терзиев, ръководител на Камарата на строителите в особено изявление за в. " Стандарт "
 

Обществените поръчки са застрашени - има търгове, на които не се явява нито един претендент

Балон с жилищата няма - цените не престават да порастват, само че е мъчно да се предвижда до по кое време

 Подготвяме огромна стратегия за преквалификация на безработни в строители

 

-Инж. Терзиев, професионалните организации от архитектурно-строителния отрасъл обявихте обща позиция за промени в законодателството. Имахте ли към този момент срещи с новите ръководещи, какво ще поискате от тях?

- Да, браншовите организации в строително-инвестиционния развой невиждано сме обединени и работим върху ново законодателство, което да усъвършенства и улесни активността ни без да се накърнява публичният интерес. Вече пишем строителен кодекс, който да размени остарелия и неведнъж ремонтиран Закон за устройство на територията и обвързваните с него нормативни актове. Законодателството е извънредно значима тематика за сектора - още повече, че неотдавна КСБ ротационно пое за половин година председателството на Консултативния съвет. И сме съсредоточени върху тематиката с целия си експертен капацитет.

Но сега на първа линия за всички е тематиката с нуждата от индексиране на договорите в строителството, подписани след осъществяване на публични поръчки. Заради невижданото повишаване на строителните материали по независещи от нас аргументи, цената на продукта е доста нараснала. Като прибавим към това скока в цените на горивата, както и увеличените работни заплати в сектора, оскъпяването на крайния артикул е  от порядъка на 25-30 %. Затова ние алармирахме, че е нужна съответна индексация на договорите с обществени възложители - страната или общините. Нещо повече - тя към този момент е закъсняла. Продължителната политическа неустойчивост отсрочи във времето решаването на проблем, който в останалите европейски страни е намерил своя сполучлив край. И сме задоволени от разбирането на отрасловия ни вицепремиер и районен министър Гроздан Караджов, който приказва за обективна индексация на договорите за строително-монтажни работи.

Нужни са незабавни съответни и съизмерими с посочения растеж ограничения на властта. Застрашени от осъществяване са доста обекти, в това число по оперативните стратегии. Под опасност са и новите публични поръчки - към този момент има случаи да няма нито един претендент на търг, тъй като цените са остарели и никой не може да извърши обекта на тази стойност. Така че под опасност са и бъдещите обекти - в това число амбициозната капиталова стратегия на държавното управление. Тя е добра, заделен е огромен запас. Но дали е изпълнима?! Тези проблеми са и акцентът при диалозите ни с представителите на институциите, които до момента сме водили и ще продължим да водим.

Предстои да забележим в последна сметка страната какво решение ще вземе. Ако то не е задоволително и на процедура не води до разрешаване на казуса - в случай че да вземем за пример индексацията действително не може да покрие даже инфлацията, то се обезмисля.

-НСИ обаче регистрира рекорден брой пуснати в употреба жилищни здания за последното тримесечие на предходната година. Очаквате ли пазарът на недвижими парцели да продължи да се развива с такива темпове?

- Много ви благодаря за това конкретизиране - значимо е да го създадем, с цел да схванат българските жители същността на казуса. В жилищното строителство вложител не е страната, а частни лица или компании. Т.е. при жилищата строителството не е по Закона за публичните поръчки и там става дума за два правни субекта, които предоговарят подписан конракт. Строителят сигнализира за скок в цените, вложителят взема решение с какъв брой да актуализира, и към този момент като добави инфлацията и други промени, взема решение на каква стойност да продава жилищата на хората. В договорите с обществени възложители нещата не стоят по този начин. Там имаме подписан преди години контракт на радикално разнообразни цени, който към този момент строителят е в практическа неспособност да извърши. И стартира да работи на загуба. Самият строител се трансформира в вложител - само че в държавни обекти. Към този миг, страната или общината даже да схваща, че би трябвало да му заплаща на по-високи цени, споделя че не може да го направи законно - тъй като е нужна смяна в Закон за обществените поръчки. И по този начин стигаме до потребността от индексация.

-Напоследък постоянно се чува думата " балон ", когато се заприказва за недвижими парцели. Според вас има ли фактически възможност цената на жилищата да падне?

- Според нас балон в цените на жилищата няма. Тенденцията на повишаване на цените е справедлива. От една страна виждаме повишаването на строителните материали, на енергоносителите и на труда, което непосредствено се отразява на цената на строителния артикул. От друга страна, инфлацията като международен развой и в България недвижимата благосъстоятелност е " леговище " на свободните средства. Цените ще не престават да нарастват, само че е мъчно да се предвижда докога. В последна сметка пазарът ще реализира своя баланс.

- Още служебното държавно управление разгласи, че се приготвят промени в Закона за публичните поръчки. Как се отнасяте към тях?

- Правителството е в правото си да предлага промени в законите, които подхождат на визията му за положително ръководство, по-късно те минават през гласоподаване в Народното събрание. Няма по какъв начин да ги разясняваме на този стадий, тъй като няма публична информация за промени. След като бъдат оповестени за публично разискване, ще можем да вземем отношение. Но ние сме браншова организация и позициите ни са кардинални. Имаме хрумвания какви промени са нужни в Закон за обществените поръчки и към този момент сме изразявали отношение пред представители на новата власт. Идеите ни са обвързани освен с нуждата от индексация на договорите. Но и с други значими въпроси. Например за ин хауса предлагаме той да бъде стеснен до избран таван. Аргументът ни е, че при избрани проблеми е неотложно възлагане по тази процедура. Друга наша концепция е да се разреши неноминирани подизпълнители да правят до 20% от общия размер на поръчката. Отговорността за осъществяването є се носи напълно от изпълнителя, без значение от употребените от него подизпълнители. Но по този начин ще бъдат подкрепени по-малките компании да вземат участие в реализирането на обекти. Има още нещо доста значимо - да се планува механизъм за отбрана на изпълнителя при веселба на отчуждителни процудури. Например опция за преустановяване на контракта и от страна на изпълнителя без да дължи обезщетение с предупреждение от 30 дни, в случай че отчуждителните процедури не са приключени от възложителя до две години от сключването на контракта или в случай че до половин година възложителят не е обезпечил достъп до строителната площадка или не е дал фронт за работа. Според нас е редно и при контракти с предмет планиране и/или строителство да се ползват договорните условия на Международната федерация на инженерите консултанти (ФИДИК). Защото в този момент не са уредени заслужено и по явен и неоспорим метод връзките сред участниците в капиталовия развой.

-Прави усещане, че в последните години се покачват и условията на потребителите за качеството на строителството. Готов ли е за това браншът?

- Потребителите постоянно са имали високи условия към качеството на строителството и това е обикновено. Фирмите, които държим на положителното си име, работим по този начин, че да ги удовлетворим. Огромното болшинство от компании в сектора са съществени и няма по какъв начин да не се грижат за реномето си. Защото то е от изключителна значимост в бизнеса. Иначе ставаш един обезсърчителен сътрудник, с който никой в бъдеще не желае да работи. За страдание постоянно се случва в общественото пространство да се приказва без нужното познаване на материята, което води до уронване на престижа на целия отрасъл. Без да се намерения за имиджовите вреди, които му се нанасят и последствията от това. Като ръководител на КСБ и като виновен български строител аз не мога да приема това. Да, не споделяме, че сме безгрешни - допустимо е в някои обекти да има проблеми, които би трябвало да се отстраняват в гаранционните периоди. Но е безусловно недопустимо да се приказва " на едро " и по този начин да се лепи леке върху целия отрасъл. Българските строители сме измежду най-отговорните работодатели в България, даваме самун на близо 200 000 души и техните фамилии, плащаме налози. Ние сме съществени хора.

- Има ли дефицит на фрагменти в строителството, от какъвто проблем се оплакват в други сектори? Как виждате решаването му?

- Да, проблеми има, защото доста огромна част от квалифицираните ни фрагменти работят в Европа. Покрай пандемията доста се върнаха, само че дефицит има. В Камарата на строителите в България от дълго време сме основали модели за подготовка на заетите в сектора. От години влагаме в повишение на тяхната подготовка, в актуализиране на знанията и уменията им. И все още през разнообразни форми на образование и подготовка са минали над 20 000 заети в строителството. Отделно, в този момент работим по друга концепция - търсим институционална поддръжка за наша огромна стратегия за преквалификация на безработни в строители. Идейната ни идея стъпва на три съществени стълба - създаване на тренировъчно-учебни бази за подготовка и преквалификация, основаване на междуинституционално звено за стратегическо обмисляне, както и създаване на модел за интензивно работодателско присъединяване. Разговорите занапред предстоят. През годините сме утвърдили положително съдействие с просветителните и обучителните институции като сме работили по разнообразни начинания. Надяваме се и отсега нататък да е по този начин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР