Не особено популярно е месото от сърна, макар че всъщност

...
Не особено популярно е месото от сърна, макар че всъщност
Коментари Харесай

Как да сготвим месо от сърна

Не изключително известно е месото от сърна, въпреки че в действителност то се приема за същински деликатес от дивечовите меса. Това, което в множеството готварски книги ще намерите като съвет е, когато готвите наедрял дивеч, първо постоянно да го сварявате.

Освен това би трябвало да имате поради, че дивечовото месо е много тежко и като миризма, по тази причина е най-добре да слагате по-ароматни подправки. Най-добрите подправки за този тип месо са дафинов лист, черен пипер, бахар и чесън.

Всъщност готвенето на сърна има своите тънкости, а в случай че не се получи от първия път, значимото е единствено да не се отказвате. Да разгледаме две примерни предписания за подготвяне на месо от сърна:

 Сърни

Гювеч от сърна

Необходими артикули: месо от сърна, картофи, морков, лук и чесън, чушки, сол, черен пипер, бахар, дафинов лист, малко брашно и вода

Начин на подготвяне: Първо сварете месото, след което би трябвало да го нарежете на хапки и да го оваляте в брашно. Следващата стъпка е да го запържите в сгорещената авансово лой. Ако имате опция, за лой използвайте свинска мехлем. След като се запържи прибавете авансово почистените и нарязани зеленчуци – най-добре на по-едри части.

Накрая прибавете и подправките и долейте с малко вода. Оставете да поври и изсипете в гювеч – сложете го и включете на умерена фурна. За да сте сигурни дали е готово месото, проверете с вилица преди да изключите. Може да добавите и малко сланина или бекон, в случай че желаете да стане по-мазничка гозбата.

 Сърнешко бутче

И ето още една сходна рецепта, само че с по-различни продукти

Сърна с арпаджик

Необходими артикули: месо от сърна, арпаджик, гъби, моркови, кисели краставички, маслини, чушки и бекон, черен пипер, дафинов лист, бахар, чесън, доматено пюре, сол

Начин на подготвяне: нарязвате месото на порции и го изпържвате в сгорещено масло, след което го нареждате в глинен съд. Отгоре стартирате да нареждате арпаджика, морковите нарязани на шайби, гъби (най-добре манатарки), кисели краставички още веднъж на шайби, чушките на линии, бекон на филии и маслините.

Най-накрая добавяте чесъна, чаша алено вино и доливате с вода, до момента в който месото се покрие. После добавяте подправките, половин чаша доматено пюре и затваряте. Глиненият съд се поставя в умерена фурна. След към 3 часа проверете дали е готово.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР